Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Onormalt att inte vilja festa eller dricka?

Jag är 17 år o kille, och min fråga är ifall det är onormalt att inte gilla att festa eller dricka? Jag har tyvärr tappat många av mina kompisar då jag hellre tränar och fokuserar på att lära mig saker som kommer ge nytta i framtiden. Jag kan i mellan åt känna mig väldigt ensam då jag inte har någon att relatera till. Har någon haft liknade problem? Och vad har ni gjort?
/Kille

Svar:

 • Jag känner precis likadant. Alla mina vänner gör det och jag följer med när de dricker men gör själv inte det. Tycker du ska skaffa bättre vänner som accepterar vad du vill.
  /Leif
 • Absolut inte du gör som du vill. Jag varken festade eller drack i din ålder. Visst man känner sig ensam men låt inte ensamheten påverka dig så pass att du gör det du INTE vill.
  /Fatima
 • Jag har valt att göra likadant men har lyckligtvis bara fått fler kompisar , jag har däremot en kompis som har valt att vara sig själv och inte göra som andra vill och hon har förlorat de flesta av sina vänner. Hon har löst problemet genom att byta skola och har mycket fler kompisar nu. Det är viktigt att tänka på att göra vad som känns rätt för dig och inte vad andra vill att du ska göra om det känns fel. Påminn dina kompisar om att de inte behöver dricka eller festa för att vara "coola", det är coolt att vara sig själv.
  /TH
 • Nej, absolut inte!  Man är inte tvungen att göra det. Om du förlorar kompisar på grund av att du inte vill festa och dricka så är de inte riktiga vänner.
  /tjej 17
 • Jag själv dricker och festar inte så mycket. Jag vill helst vara för mig själv men när man går i skolan och har många kompisar kan det vara svårt. Det är absolut inte onormalt. Snarare tvärtom. Många ungdomar påverkar varandra och i dagens samhälle dricker och festar någon bara för att ens kompis gör det. Jag själv tycker att det är bättre att fokusera på det man verkligen gillar, som skolan till exempel och träningen som du nämnde. Skolan är också väldigt viktig och många tar inte skolan på allvar utan istället festar och dricker. Så svar på din fråga, det är absolut inte ovanligt och konstigt utan du är helt normal. Jag tycker att du borde få med fler av dina kompisar att börja träna eller något liknande. Så att ni kanske har en gemensam hobby så att säga.
  /Mava
 • Det är absolut inget konstigt, även om jag tycker om att festa då och då så finns det även många saker jag tycker om att göra ännu mer. Försök hitta andra med mer likande intressen
  /M
 • Skaffa nya kompisar då med samma intresse🤓
  /Theo
 • Jag gillar inte heller det. Det är helt normalt och du behöver inte skämmas eller något.
  /Tjej15år
 • Nej! Det är du som bestämmer hur du vill göra!
  /Loppan
 • Få muslimska vänner.
  /kk
 • Jag tycker personligen du är klok om du inte börjar dricka. Jag började dricka när jag fyllde 20, i början var det en enklare grej för att kunna sig avslappnad, träffa ny människor, efter som jag själv har smått social fobi.

  Min första fylla var det roligaste någonsin. Men sen kom det problem med att hålla allting samman. Jag började dricka kraftigt för att bedöva trauman. Har hamnat i argument o slagsmål. Det har svartnat några gånger, några gånger i fyllecell och en gång har jag somnat på en parkbänk i kylan. Alkohol har delvis förstört mitt liv. Samtidigt som jag älskade känslan av att vara i en evig bubbla av fylla.

  Men när man väl börjar dricka så finns det alltid en chans att man aldrig kan sluta för man vet inte hur man funkar utan. De är lite som att man börjar med nikotin, kroppen blir sur om man inte får det. Jag är nu snart 1 månad nykter och jag har aldrig mått bättre, jag började med att gå långa promenader och de har hjälpt mig jättemycket och att börja träna.

  Du är klok som väljer att träna och att ta hand om dig själv istället för att dricka tycker jag, fortsätt så! Du är grym! ☺️
  /Kille
 • Tycker det är skitbra att du inte gör det. Jag är 15 och jag går bara i skolan, träffar min kille och gymmar.  Dricker inte, röker inte, gör inte något sådant, så jag förstår dig. Jag har inte så många vänner alls, typ 3 vänner och en av dem bor jag hos för jag är placerad där så jag fattar precis. Jag brukar bara skita i alla andra typ, vad mer finns det att göra egentligen? Lycka till med träningen!
  /tjejjjj 15555
 • Vill du inte festa och eller dricka SKA DU INTE GÖRA DET! Det är 100% okej att inte vilja det! Att dina kompisar lämnar dig bara för en sån sak är ju löjligt... Drick för att du tycker det är kul, DRICK ALDRIG för någon annan!
  /Någon som dock inte avstår ;)
 • Dricker inte, festar inte, röker inte och befinner mig helst inte i dessa miljöer av den enkla anledningen att det inte är bra och att jag värdesätter annat. Har i princip inga kompisar i min klass för allt är snus, alkohol, festa, ligga.
  Mitt tips till dig är att stå upp för det du anser, att personlig utveckling är viktigare för det är hälsosammare och en investering i livet. Stå på dig, dem kompisarna som du tappat för pga det, är det bra kompisar ändå?
  /Tjej, 16
 • Hej jag brukade dricka och festa förut men gör inte de längre. Och mina anledningar var för gud.

  Jag vill fokusera mer på min relation med gud och har märkt en jättestor skillnad när jag sluta röka och dricka alkohol. Jag vet inte hur du blev vän med dina vänner men eran vänskap ska vara uppbyggt på nåt bra de inte bra att starta en vänskap med dåliga vanor eller liknade för när du tittar utanför den dåliga vanan du har med denna vän och inser att ni inte har något gemensamt än de dåliga vanan va då inte deras vän.

  För om ni hade en genuint bra vänskap skulle dom gillat dig inte på saker ni gör och saker dom vill göra. Jag vet inte vilken religion du har men vad än har för religion så tycker jag du ska vända dig till gud och fortsätt med de du gör.
  /Anonym//tjej på 17 års ålder
 • Jag känner många som inte är intresserade av att festa o dricka så enligt mig är det inte alls onormalt. Min syster är lite som dig och vill mycket hellre fokusera på andra saker, och sålänge man mår bra tycker jag man ska göra det.
  /Elise
 • Jag personligen går på ”fester” om man ens kan kalla dom det. Det är ofta några av mina vänner o jag som sitter o pratar o har lite musik i bakgrunden. Dom dricker ofta här vilket jag inte gör och förmodligen inte kommer göra och svaret varför är rätt så enkelt. Jag finner inte att jag tjänar något på att dricka eller liknande vilket gör att den enda logiska lösning för mig är att hålla mig nykter. Så bry dig inte om det skulle jag säga. Vill du inte dricka o festa ska du självklart inte göra det.
  /Kille, 16
 • Jag vet inte, det låter ganska onormalt, men sedan kan man ju fråga sig om man faktiskt vill "vara normal".
  Att följa flocken är tyggt, men tråkigt. Jag råkar vara en aning ung för att dricka, så jag känner inte riktigt igen mig i ditt scenario, men jag har ett förslag: skaffa vänner som du. Om du går till ett gym kan du försöka skaffa nån att hänga med där, eller nån som studerar samma saker som du. Annars kan du gå på fester ibland för den sociala anledningen ~utan~ att dricka. Om man tänker efter, vore det en social investering i framtiden, så du avstår inte från självförbättring.
  /Är du killen från Omåomigen?
 • Hej, jag tycker inte det är viktigt då jag också inte tycker det är intressant och ”häftigt”.
  /Sandra
 • Jag vill inte heller det.
  /Din twin 😘
 • Jag är en 17 årig tjej som heller aldrig druckit eller vill göra vilket jag är stolt över! Tycker att du också ska vara det, du tar ju bara hand om dig själv!
  /🌸
 • Jag är ganska ung, och har inte upplevt något sådant, men jag förstår ändå. Ärligt talat; ja, många i din ålder festar och sånt, men det betyder inte att det är konstigt att inte göra det. Om du inte gillar att festa och dricka så tycker jag inte att du ska det. Om du känner dig ensam kan jag rekommendera att hitta vänner med likadana intressen som du, som inte heller är särskilt pigga på att festa (det kan vara svårt..). jag tycker iaf att du borde göra det DU tycker om.

  Du måste inte festa för att vara en ”normal” tonåring. Om du tränar på gym, då kanske du kan hitta någon kompis där om du känner att du vill? Jag tycker att det är moget av dig att fokusera på din framtid, jag personligen är inte så bra på det (går knappt till skolan), men det är väldigt bra av dig att fokusera på det. Jag tycker alltså att du ska fortsätta fokusera på din framtid, och göra det du tycker om.
   /bella, 13
 • Hej! Jag känner igen mig i det du säger och jag kan säga dig att du inte är onormal, du har tagit ditt förnuft i fråga och valt att ta vara på din kropp och ditt liv istället för att supa och bli förstörd av det. Du ska stå för din grej och vara stolt över dig själv 😊
  /En som aldrig har druckit
 • Självklart är det helt normalt att inte vilja sånt. Jag är inte så mycket för något av det, men även om man gillar att festa så är det såklart också helt okej att inte vilja supa.

  Jag har själv även blivit mobbad i när jag har gått i skolan pga. att jag prioriterat likadant som du. Det som jag gjorde är i första hand att inte låtsas om mobbarna eftersom mobbare älskar att göra andra arga samt att berätta för personalen då skolpersonal har ett ansvar enligt lag att säkerställa att eleverna kan känna sig trygga.

  Jag känner verkligen igen mig i det du skriver, och har en sak att säga avslutningvis; du är inte ensam och du gör rätt!
  /Kille, 20 år
 • Hej! Det är enligt min mening inte onormalt att inte vilja festa eller dricka alkohol. Jag har själv valt att avstå från alkohol, men självklart inte utan att bli lämnad ensam eller med en känsla av utanförskap som följd av mitt beslut. Jag har varit och går fortfarande på fester utan att förtära alkohol av den enkla och enda anledningen att alla mina vänner dricker alkohol, några mycket och ofta, andra lite och sällan, men de dricker fortfarande alkohol och ingen av dem har funderat på att sluta helt. Jag upplever att de behandlar mig med respekt och värdighet, det har dock inte alltid varit så lätt. Mitt råd till dig är att fortsätt gå din egen väg och fokusera på det som du anser är viktigt och meningsfullt i ditt liv och på den vägen träffar du nya vänner med gemensamma intressen.
  /21 och nykterist

Mer på UMO

Svara varandra

Jag känner mig ensam när kompisarna hänger utan mig

Jag har precis gått ut ettan på gymnasiet och allt kändes jättebra. Men nu har mina nya kompisar börjat umgås utan att ens bjuda mig...

Svara varandra

Bjuden på fest med alkohol - ska jag berätta för föräldrarna?

Problemet är att jag inte vet vad mina föräldrar skulle säga om jag är ärlig med att jag ska på en fest. Det känns som att de skulle kunna säga blankt nej, och i så fall kommer jag inte få gå på fester alls tills jag blir äldre även fast jag vill.

Svara varandra

Hur länge ska man ha skärmtid som ung?

Min pappa säger att en tonåring inte borde ha mer än 4 timmar skärmtid men det håller inte jag med om.

Svara varandra

Vad gillar tjejer att prata om?

Vad gillar tjejer att prata om i telefon, asså efter man frågat ”hur mår du” ”hur har din dag vart” o sånna saker?

Svara varandra

Hur får jag riktiga vänner på min skola?

Jag är en 14 årig tjej som är relativt ny i min skola (gått i ca 7 månader) och har försökt få nya vänner, men det är svårt. Jag brukar säga hej till många och gå fram till en vängrupp i en annan klass på raster.

Svara varandra

Ska jag sluta på fotbollen?

Jag har börjat stressat över fotbollen då jag tycker att det är jobbigt att gå på träningar och har helt enkelt tappat gnistan lite. När jag väl spelar så tycker jag ofta att det är roligt men har ganska mycket ångest över fotbollen i vardagen.

Svara varandra

Vad gör ni när en förälder dricker för mycket?

Jag behövde ta hand om pappa och han bara pratade jätte konstigt.

Svara varandra

Min bästa vän har en ny vän - jag känner mig utanför

Sen kom det en ny tjej till klassen. Vi började hänga med henne och hon och jag blev väldigt tajta. Sen började hon bete sig elakt mot mig och jag slutade vara med henne och var bara med min bästa vän.

Svara varandra

Skäms över mitt hem - vill inte visa hur jag bor!

Bor ganska litet med min familj i en hyresrätt och inte alls lika ”renoverat” som andra kanske har det. Det är liksom mer gammalt hemma hos mig.

Till toppen av sidan