Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur får jag riktiga vänner på min skola?

Jag är en 14 årig tjej som är relativt ny i min skola (gått i ca 7 månader) och har försökt få nya vänner, men det är svårt. Jag brukar säga hej till många och gå fram till en vängrupp i en annan klass på raster. Men det är typ bara jag som går fram, säger hej och skriver till dem etc. Jag vill inte vara jobbig och för på men jag vill ju få vänner. Det känns ofta som att alla har typ 20 vänner och jag har bara två, i min gamla skola. Jag känner mig ofta utanför och fått sämre självkänsla. Vad ska jag göra för att få riktiga vänner på denna skola, eller borde jag byta till min gamla skola?
/Snäll människa

Svar:

 • Jag har varit i ungefär samma sits. Men jag tycker att du kanske ska fortsätta prata med dom du för fram till och försöka få ett gemensamt samtalsämne, om det inte går kan du försöka gå fram till dom som är ensamma eller två-tre i sin vängrupp, dom brukar oftas vara bäst i slutändan. Men om det fortfarande inte känns bra efter en stund (du måste låta det ta ett tag att komma in) så tycker jag att du kan prata med dina föräldrar och berätta hur du känner så hittar ni säkert en lösning tillsammans som att kanske byta tbx. Hoppas det blir bra!
  /*
 • Hej! Jag tror det räcker att prata med dem och om det inte går så är de inte värda dig. Det kan vara lite jobbigt men det kommer att gå bra. Du kanske kan bjuda hem någon som du tycker verkar snäll. Du kan också kolla ifall det är någon annan som är ensam. Men jag lovar att du kommer få flera vänner.
  /L
 • Jag har också inga vänner.
  /Anonym
 • Jag har hört att folk gilllar att prata om sig själva, så man ska fråga andra personer frågor som är någonlunda öppna eller intressanta. Kanske till och med dumma frågor som typ "skulle ni vilja leva flör evigt och varför/inte?", "Om ni kunde instantly bli bäst i världen på något, vad skulle det vara?"
  /Random 14 åring med basröst
 • Hej! Jag vet hur det känns att vara utanför och inte ha riktiga kompisar. Jag har själv varit med om det… Jag har ett par tips som du kan testa om du vill.

  1. Var bara dig själv och gå fram till dem. Funkar det inte så gå där ifrån. Det är nästan som att skaffa partners, spela svår. När jag har blivit utsatt för något liknande så har jag spelat svår och det har alltid funkat.

  2. Om de inte vill vara med dig så försök att komma på någon kommentar som: Gud vad ni var trevliga då eller säg bara att ja de inte var trevliga. Säg en kommentar som gör att de får dåligt samvete. De kanske går fram till dig då, vem vet.

  Hoppas att du snart får vänner och slutar att känna dig utanför. Kom ihåg att inte anstränga dig för mycket för de kan kanske bry sig jättemycket om dig först men sedan inte alls. Ha en fortsatt bra dag!
  /Maja

Mer på UMO

Svara varandra

Jag känner mig ensam när kompisarna hänger utan mig

Jag har precis gått ut ettan på gymnasiet och allt kändes jättebra. Men nu har mina nya kompisar börjat umgås utan att ens bjuda mig...

Svara varandra

Hur länge ska man ha skärmtid som ung?

Min pappa säger att en tonåring inte borde ha mer än 4 timmar skärmtid men det håller inte jag med om.

Svara varandra

Vad gillar tjejer att prata om?

Vad gillar tjejer att prata om i telefon, asså efter man frågat ”hur mår du” ”hur har din dag vart” o sånna saker?

Svara varandra

Onormalt att inte vilja festa eller dricka?

Jag har tyvärr tappat många av mina kompisar då jag hellre tränar och fokuserar på att lära mig saker som kommer ge nytta i framtiden. Min fråga är ifall det är onormalt att inte gilla varken att festa eller dricka?

Svara varandra

Ska jag sluta på fotbollen?

Jag har börjat stressat över fotbollen då jag tycker att det är jobbigt att gå på träningar och har helt enkelt tappat gnistan lite. När jag väl spelar så tycker jag ofta att det är roligt men har ganska mycket ångest över fotbollen i vardagen.

Svara varandra

Min bästa vän har en ny vän - jag känner mig utanför

Sen kom det en ny tjej till klassen. Vi började hänga med henne och hon och jag blev väldigt tajta. Sen började hon bete sig elakt mot mig och jag slutade vara med henne och var bara med min bästa vän.

Svara varandra

Skäms över mitt hem - vill inte visa hur jag bor!

Bor ganska litet med min familj i en hyresrätt och inte alls lika ”renoverat” som andra kanske har det. Det är liksom mer gammalt hemma hos mig.

Svara varandra

Vill ha snap men får inte för föräldrarna

Nästan alla har snapchat och jag känner mig utanför men mina föräldrar säger att man inte behöver vara som alla andra.

Svara varandra

Vill inte gå samma gymnasium som kompisarna - hur säger jag det?

Hur kan jag säga till mina kompisar att jag inte vill gå samma gymnasium som de?

Svara varandra

Hur blir jag nära vän med kompisarna?

De hänger ofta, är hemma hos varandra, hittar på saker, men jag är aldrig med då.

Till toppen av sidan