Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Ska jag sluta på fotbollen?

Hej!

Jag är 15 år och jag har spelat fotboll i ungefär 6 år. Jag har nyss börjat i ett nytt lag efter att spelat i samma lag sedan jag började. Det nya laget är bra och vi tränar 5ggr i veckan. Jag har dock sedan något år tillbaka stressat mycket över fotbollen då jag tycker att det är jobbigt att gå på träningar och har helt enkelt tappat gnistan lite.

När jag väl spelar så tycker jag ofta att det är roligt men har ganska mycket ångest över fotbollen i vardagen. Jag är även väldigt intresserad av dans och har dansat under en stor del av mitt liv, så det har varit jobbigt att behöva prioritera bort det. Och eftersom jag snart börjar i gymnasiet så tänker jag att jag vill ha tid för att plugga och träffa vänner, jag har även många andra intressen som mode, konst att läsa mm som jag är nyfiken på och vill lägga ner tid på.

Jag har börjat tänka på att sluta med fotboll men jag vågar inte för dessa olika anledningar:

 • Jag är rädd att jag kommer att ångra mig när det redan är försent.
 • Fotbollen har varit en så stor del av mitt liv och det kommer att kännas så tomt när det är borta.
 • Jag är rädd att jag typ kommer att bli en deprimerad hemmasittare.
 • Jag kommer såklart att sakna fotboll eftersom det är något jag gillar att göra väldigt mycket.

Om jag ska sluta så är det bra att göra det nu innan säsongen börjar så att det inte blir så att jag behöver spela en hel säsong med denna känslan. Skulle vara jättetacksam om någon ville bidra med en åsikt eller om någon har varit i samma sits!
/Anonym

Svar:

 • Du borde göra som du känner för och livet går inte ut på att må dåligt eller oroa sig för saker, du kan ju sluta och börja igen om det känns fel?
  /Ebba
 • Hej! Jag förstår dig väldigt väl. Jag tycker du ska testa gå på en träning eller två och testa det nya laget. Tänk om du blir som Zlatan! Ge det några chanser. Om du inte vill så lät dansen och modet bra. Men du kan iallafall testa en eller två träningar!
  /Brunte
 • Hej, hade jag varit dig hade jag slutat. Du är i åldern då man bestämmer sin framtid och gillar många saker. Då kan det vara bra att välja något som gör en väldigt glad (i detta fallet dans). Viktigast är att man rör på sig och mår bra.
  /Hej
 • Jag har spelat fotboll i lite över fjorton år som 18 åring och känner igen mig väldigt mycket i situationen du sitter i och vet hur tuff den kan kännas. För två år sedan flyttade jag hemifrån som 16 åring för att börja elitsatsa i fotboll. Det var en stor omställning. Delvis var fotbollslaget jag började i mycket bättre och det var högre konkurrens men det var också väldigt jobbigt att gå upp till sju åtta träningar i veckan året om och dessutom behöva styra ett hushåll själv. Jag gick även i orkester under den tiden men blev tvungen att sluta för att prioritera fotbollen. Lite som du har behövt göra med dansen. För några månader sedan kände jag att det blev på tok för mycket och tog då ett beslut att ta en paus från fotbollen. Det som är viktigt att komma ihåg när man tar en paus är att man absolut inte måste pausa för evigt. Om du längre fram i ditt liv känner att det verkar roligt att spela fotboll igen så är det ingenting som hindrar dig från att börja igen. Det var inte förän jag accepterat det som jag kunde bestämma mig för att ta en paus då det kändes som att jag fick press från min familj och mina tränare att fortsätta att träna. Jag tycker så här. Lägg mer tid på de saker du tycker är roligt och dra ner helt eller pausa fotbollen. Se till att ha roligt och njut av tiden på gymnasiet utan att känna stressen att behöva gå på träning. För mig funkade det och nu spelar jag i en annan förening och har jätteroligt. Sist men inte minst, kom ihåg att fotboll ska vara roligt!
  /Fotbollstjej som strax tar studenten
 • Jag har också spelat fotboll i ca 6 år. Jag har känt precis som du! Efter några år blir det sån stor press också. Man börjar snacka om att man ska va mer hälsosam, äta bättre mat och spela massa matcher och sånt. Det begränsar en väldigt mycket. Du ska bara göra det du mår bra av. Jag har tagit en paus från fotbollen nu ett tag och är taggad på att köra igång igen. Men när det bara är besvärligt ska man ta en paus! Tänk på massa andra roliga saker du gillar och som du kan göra istället. Du ska inte pressa dig för mycket! Spela fotboll om/när du vill, och om ditt lag inte vill acceptera det kanske du kan spela med vänner eller familj ibland men samtidigt utvecklas. På så sätt tar du ju även en liten paus. För mig känns det alltid roligare att spela fotboll när det blir varmare, du kanske känner annorlunda till sommaren. Kram på dej🥰
  /Petra, 14 år

Mer på UMO

Svara varandra

Straight men nyfiken på andra killar, hur gör man?

Jag är hetero men nyfiken på att ha sex med andra killar.

Svara varandra

Hur länge ska man ha skärmtid som ung?

Min pappa säger att en tonåring inte borde ha mer än 4 timmar skärmtid men det håller inte jag med om.

Svara varandra

Vad gillar tjejer att prata om?

Vad gillar tjejer att prata om i telefon, asså efter man frågat ”hur mår du” ”hur har din dag vart” o sånna saker?

Svara varandra

Onormalt att inte vilja festa eller dricka?

Jag har tyvärr tappat många av mina kompisar då jag hellre tränar och fokuserar på att lära mig saker som kommer ge nytta i framtiden. Min fråga är ifall det är onormalt att inte gilla varken att festa eller dricka?

Svara varandra

Nån mer som känner att den slösar bort sina tonår?

Jag är 17, fyller 18 nästa år och det känns som att jag inte har gjort något i mitt liv. Nån mer som känner likadant?

Svara varandra

Hur kan jag vara feminin som kille utan att känna mig utstirrad?

Hur ska jag våga vara mig själv utan att bli utfryst?

Svara varandra

Hur får jag riktiga vänner på min skola?

Jag är en 14 årig tjej som är relativt ny i min skola (gått i ca 7 månader) och har försökt få nya vänner, men det är svårt. Jag brukar säga hej till många och gå fram till en vängrupp i en annan klass på raster.

Svara varandra

Tips på vad man kan göra istället för att hålla på med mobilen?

När jag har tråkigt fastnar jag bara med mobilen. Har du något tips på vad jag kan göra istället?

Svara varandra

Har ni tips på aktiviteter som inte är sport?

De flesta jag känner går på minst 2 aktiviteter. Därför känner jag mig pressad att börja på nåt.

Svara varandra

Min bästa vän har en ny vän - jag känner mig utanför

Sen kom det en ny tjej till klassen. Vi började hänga med henne och hon och jag blev väldigt tajta. Sen började hon bete sig elakt mot mig och jag slutade vara med henne och var bara med min bästa vän.

Till toppen av sidan