Panik - lämna sidan!

Hur kan jag hålla på mindre med mobilen?

Martin använder sin mobil 45 timmar i veckan och Edda kan inte låta bli att kolla twitter fast hon umgås med någon. Båda skulle vilja hålla på mindre med mobilen men de tycker att det är svårt. I det här avsnittet får du tips på hur du kan göra om du vill minska din tid med mobilen.

– När jag till exempel ska kolla mejlen så finns ju Instagram där och då är det lätt att jag går in där också, säger Edda. Tiden går så fort, plötsligt har det gått två timmar och jag vet inte vad jag gjort. 

– Jag har gått ur några chattrådar och stängt av notiser för vissa appar, säger Martin. Det är faktiskt rätt skönt och gör att jag inte går in och kollar lika ofta. 

Edda och Martin berättar om sina mobilvanor och tillsammans med sjuksköterskan Johan ger de tips på hur man kan minska sin mobiltid.

Några snabba tips – så använder du mobilen mindre

(Kortversion 4:50 min)

I det här klippet kan du höra Eddas, Martins och Johans tips för hur du kan göra om du tycker att du använder mobilen för mycket. 

De tipsar bland annat om att ta bort appar, tävla med kompisar om vem som kan låta bli mobilen längst och att använda en vanlig väckarklocka istället för en smartphone. 

Lyssna för att höra alla tips!

Mer på UMO

Fråga UMOHur slutar jag hålla på med mobilen?

Jag håller på med min mobil väldigt mycket! Det känns som att jag har blivit mobilberoende!! När jag har tråkigt håller jag på med den hela tiden.

Svara varandraFår ångest av att fastna med mobilen, hjälp!

Jag har problem då jag ofta sitter framför mobilen för länge på dagarna och gärna skuldbelägger mig själv. Det blir så att jag fastnar framför mobil när jag är hemma själv och sen så sitter jag där i några timmar och får ångest för att jag inte gjort något annat.

ArtikelVad kan jag göra om jag är stressad?

Du kan till exempel öva på att ta det lugnt eller göra roliga saker för att minska stress. Du kan få hjälp om du mår dåligt av stress.

ArtikelUMO frågade: Vad gör du om du vill må bättre?

UMO ställde frågan "Vad gör du om du vill må bättre?". Här är några av svaren och tipsen som kom in.

ArtikelFilm: Tips för att må bra

Här är några tips på saker du kan göra själv, för att må bättre.

Till toppen av sidan