Panik - lämna sidan!
Porr

Funkar sex som i porren?

Det är lätt att tro att sex ska vara som i porren, särskilt om du ser porr innan du har sex med någon första gången. Men porr är inte till för att visa hur sex går till. Den är gjord för att vara upphetsande för den som tittar och för att de som tillverkar porren ska tjäna pengar.

Det kan vara svårt att försöka göra likadant som i porr. Det kanske inte alls känns som du tänkt dig, det kan till och med finnas en risk att du gör dig själv eller någon annan illa. Kroppar brukar inte se ut eller funka som i porren. Här är några saker som är bra att tänka på:

Du måste veta att det känns bra för alla

I porr är det nästan aldrig någon som kollar att allt känns okej för den eller de som de har sex med. Det är nästan aldrig någon som tar en paus och frågar hur det känns för att en person verkar osäker. När någon har ont eller inte verkar må bra i porr fortsätter de oftast att ha sex ändå.

När du har sex med någon måste du hela tiden vara säker på att hen är okej med allt du gör. De du har sex med måste också vara säkra på att allt känns bra för dig. Du måste sluta direkt om någon inte verkar vilja fortsätta. Fråga alltid personen om du känner dig osäker på om hen vill fortsätta. Annars finns det risk att du gör någon illa och gör något olagligt. Läs mer om sexualbrott här.

Ni bestämmer tillsammans hur sexet ska vara

Det är vanligt i porr att det ser ut som att vissa bestämmer, och andra måste gå med på det. Det kan till exempel vara att någon håller fast, slår och säger nedsättande saker.

Det är aldrig okej att bara en person bestämmer hur sexet ska vara. Du och den eller de du har sex med måste vara överens. Allt ska kännas bra för alla hela tiden. De allra flesta vill till exempel inte att sex ska göra ont.

En del gillar att ha olika roller, där exempelvis en tar mer initiativ. En del tycker också att en viss smärta kan vara skönt. Vill ni ha sånt sex är det i så fall något ni är överens om och bestämmer tillsammans i förväg. Läs mer om BDSM här.

Kroppar brukar inte se ut som i porren

Penisar i porr är ibland större än genomsnittet. Snippans inre blygdläppar i porr är ofta mindre än genomsnittet, och kan vara opererade. Brösten är ofta opererade. Det är vanligt att huden runt analöppningen är blekt med ett medel och oftast har personerna i porr tagit bort håret på kroppen.

När du tittar på porr kan det kännas som att du eller de du har sex med borde se ut som där, men egentligen ser väldigt få kroppar ut så.

Kroppar brukar inte funka som i porren

De som är med i porr kan ta både mediciner och injektioner för att få stånd eller kunna ha stånd längre. Det är också vanligt att sperman inte är riktig. I verkligheten får de flesta inte så mycket utlösning som i porren. Sperma i porr är ofta helt vit, men i verkligheten kan den vara genomskinlig, vit, gråaktig eller gulaktig.

I porr ser det ut som att det är lätt att föra in någonting i analen snabbt och hårt. I verkligheten behöver du använda glidmedel och börja långsamt. Annars finns risk för skador.

Det är också vanligt att ljud tas bort eller läggs till efter inspelningen. När någon har sex i verkligheten kan det ofta låta mindre eller på andra sätt.

Sex brukar vara olika från gång till gång

I porr brukar sex följa en viss ordning. Killar i porr får nästan alltid utlösning, och efter det avslutas sexet. När någon får orgasm i porr kan det vara på låtsas.

I verkligheten är sex ofta olika från gång till gång. Ibland får ingen orgasm eller utlösning, ibland får bara en person det. Det är vanligt att någon vill avbryta eller ta en paus och fortsätta senare. Det är också vanligt när man har sex med någon att en sexställning inte känns bekväm eller riktigt funkar som det var tänkt, men i porr är sånt alltid bortklippt.

Många gillar kondom

I porr använder nästan ingen kondom.

I verkligheten använder många skydd när de har sex med andra. Till exempel kondom. Du själv och den eller de du har sex med har lika stort ansvar för att använda skydd mot könssjukdomar och graviditet. Kondom är det enklaste sättet att skydda sig. Att använda kondom är att vara omtänksam, både mot den eller de du har sex med och mot dig själv.

Mer på UMO

Porr

Här hittar du innehåll om porr.

ArtikelBildspel: Vad är okej sex?

Ibland är det svårt att veta vad som är okej och inte när det gäller sex. Här får du veta vad som är tillåtet, vad som är olagligt och vad som kan vara olagligt i vissa situationer.

Svara varandraHur pratar jag med flickvännen om att jag kollat på porr?

Hon fick reda på att jag hade kollat porr innan, (gör det inte längre). Hon övertänker och har blivit väldigt ledsen över det, vet inte vad jag kan göra.

Till toppen av sidan