Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Sluta kategorisera folk efter vikt!

Jag har alltid blivit kallad för underviktig, fått höra att jag måste äta mer, fått frågan vad jag äter och hur mycket jag äter, och jag är trött på det. Även om jag vet att jag inte är underviktig, så är det inte roligt att få höra det. För några år sedan var jag exakt lika lång men vägde betydligt mindre. Då var kommentarerna som värst om att jag var så smal.

När folk såg hur smala mina armar var så blev de chockade. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att man hela tiden ska kategoriseras, antingen är man för tjock, för smal eller så är man lagom. Och det är bara om man är lagom som man duger och det är då man äter rätt osv.

Vem bestämmer om jag är för smal egentligen? Jag äter vad jag ska och jag älskar mat, men jag har så pass bra ämnesomsättning att jag inte går upp i vikt ändå. Medan vissa som äter lika mycket som jag går upp i vikt. Alltså blir vi tillsagda att om du är tjock så äter du för mycket och om du är smal så äter du för lite, så är det bara!

Bara för att jag är smal så betyder inte det att jag äter för lite, eller tränar för mycket, eller har en ätstörning. Det betyder bara att alla ser olika ut, har olika gener. Vissa går lättare upp i vikt och andra inte.

Vissa ser ut "som man ska" enligt normerna, och andra inte. Men snälla, bara sluta kategorisera människor efter hur de ser ut och vad de väger. För jag tror att vi alla är trötta på det nu!

/ Julia

Mer på UMO

Artikel

Bra att veta om vikt

Det finns ingen särskild vikt som alla borde ha eftersom olika personer har olika kroppar. Det viktiga är att du mår bra, äter bra mat och rör på dig lagom mycket.

Till toppen av sidan