Panik - lämna sidan!
Vikt

Bra att veta om vikt

Det finns ingen särskild vikt som alla borde ha eftersom olika personer har olika kroppar. Det viktiga är att du mår bra, äter bra mat och rör på dig lagom mycket.

Två fötter sedda ovanifrån på en våg. Illustration.
Det går inte att säga exakt hur många kilon som är lagom eller rätt att väga.

Vikten förändras under livet

När du växer och blir längre ökar din vikt. Efter ett tag slutar du att växa på längden, men kroppen fortsätter att växa på andra sätt. Till exempel kan brösten, bröstkorgen, musklerna eller höfterna bli större i puberteten. Kroppen fortsätter att förändras även när du är vuxen, och vikten kan förändras under olika perioder i livet.

Det som väger mest i kroppen är vätska, muskler, fett och skelett.

De flesta väger inte lika mycket hela tiden. För vissa kan det ändra sig lite från dag till dag beroende på hur mycket vätska som finns i kroppen. Du som har mens kan väga lite mer dagarna kring mensen, och mindre de andra dagarna i månaden.

Vikten styrs av flera saker

Olika personer väger olika mycket, ser olika ut och har olika kroppsform. Det beror på att alla ärver olika gener från sina genetiska föräldrar. Under tonåren och puberteten växer och utvecklas man också i olika takt och på olika sätt, så du kan inte jämföra dig med andra.

Vikten hänger också ihop med vad du äter och dricker, och hur mycket du rör på dig. Du kan väga mer om du har mycket muskler eller fett på kroppen. Du kan väga mindre om du har lite muskler eller fett på kroppen.

Hur du mår är viktigare än vad du väger

Tänker du ofta på hur din kropp ser ut eller letar du efter fel på din kropp? Då kanske du glömmer bort allt som är bra med den och alla saker den kan göra.

Hur du tänker om din kropp kan påverkas av vad du ser. I reklam och sociala medier kan det till exempel verka som att det är viktigt att se ut på ett visst sätt och ha en viss kroppstyp. Men så är det inte. Det viktiga är att du mår bra och gillar dig själv. Du kan tycka om din kropp och ditt utseende vad du än väger. Du kan också må dåligt, även om du är nöjd med din vikt.

Om du oroar dig för din vikt

Du kan kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du oroar dig för din vikt eller mår dåligt av hur din kropp ser ut. Då kan du få prata med någon och få bra råd om hur du ska äta och röra på dig för att må bra. Och du kan få hjälp att lära dig att tycka om din kropp.

Mer på UMO

Vikt

Innehåll om vikt.

Artikel

Vad ska man äta?

Försök att äta olika sorters mat, då får du i dig den näring du behöver för att må bra.

Artikel

Film: Dietist - expert på mat och näring

Camilla Ljung berättar om sitt jobb som dietist på en ungdomsmottagning.

Artikel

Film: Hur mycket ska man träna och röra på sig?

Här kan du se filmer om hur mycket du ska träna och röra på dig för att må bra.

Artikel

Film: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Vet du varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig?

Till toppen av sidan