Bra att veta om vikt

Alla människor har olika kroppar. Det går inte att säga precis hur mycket någon bör väga. Om du äter bra mat och rör på dig lagom mycket, har du troligen en vikt som du inte behöver oroa dig för.

Två fötter på en våg, illustration.

Hur mycket ska man väga?

Många olika saker påverkar hur mycket en person väger, till exempel ålder, kön, längd och hur mycket man tränar. Det går inte att säga precis hur många kilon som är lagom eller rätt att väga.

De flesta väger heller inte lika mycket hela tiden. En del som har mens kan till exempel väga lite mer dagarna kring mensen, och mindre de andra dagarna i månaden. Det beror på att det samlas mer vätska i kroppen då.

En sak som många inte tänker på är att kroppen inte bara växer på längden. I puberteten växer man mer och mer långsamt och slutar sen helt att växa på längden.

En trettonåring som har vuxit färdigt på längden kommer att gå upp i vikt några år till, eftersom kroppen får andra former. Till exempel blir höfterna bredare, musklerna större och bröstet kraftigare.

Må bra med sin vikt

Om man tittar på reklam och ser på teve och läser tidningar kan man tro att lyckliga människor är samma sak som människor som aldrig väger för mycket eller för lite.

Men att vara omtyckt, älskad, vacker eller att vara bra på något, har inte med vikten att göra. Man kan trivas med sin kropp och sitt utseende, oavsett vad man väger. Och på samma sätt kan man må dåligt, även om man är helt nöjd med sin vikt.

Många som funderar över sin kropp, tänker väldigt mycket på hur smal eller tjock den är. En del letar efter fel på sina kroppar, i stället för att tänka på allt som är bra och härligt med kroppen.

Kroppen kan göra fantastiska saker. Den kan röra sig, ta sig fram på land och i vatten, röra vid och lyfta saker. Den kan dansa, njuta, känna värme och kyla, känna lust och bli smekt av vinden eller av varma händer.

Det spelar ingen roll om brösten är små eller stora, om musklerna är bulliga eller tunna. Njuta och tycka om sin kropp kan man göra oavsett hur mycket man väger. 

Varför väger man som man gör?

Varför man väger som man gör, är olika från person till person. Men för det mesta hänger vikten ihop med vad och hur mycket man äter och dricker, och hur mycket man rör på sig.

Om man väger mycket beror det oftast på att man har mycket fett på kroppen. Men den som har mycket muskler kan också väga mycket. 

Om man väger lite beror det oftast på att man har lite fett på kroppen.

Om du funderar över din vikt kan du gå till elevhälsan eller en ungdomsmottagning. Du kan också gå till en vårdcentral, företagshälsovård eller studenthälsovård. Där kan du få råd om din vikt och om vad som är bra att äta om du väger mycket mer eller mindre än vad du mår bra av.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan