Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan jag göra något för att få mer skägg?

Fråga

Jag är en 17-årig kille som nästan inte fått nåt skägg alls än. Alla andra har mer än jag. Jag har lite på överläppen och lite på hakan, men bara fjun och ingen annanstans i ansiktet. Är något fel? Kan jag ha brist på testosteron? Kan jag göra någonting för att få skägg snabbare?

Svar

Det finns inget du själv kan göra för att ditt skägg ska växa snabbare.  Ibland kan man höra att viss mat, vissa vitaminer, olika rengöringsprodukter eller ansiktsmassage ökar skäggväxten. Men det är inte sant. Det är framför allt ärftligheten som påverkar hur mycket skägg du får, och hur gammal du är när du får det. 

Det är mycket ovanligt att ha brist på testosteron. Därför är det inte så troligt att det är anledningen till att du har lite skäggväxt.

Det finns en sjukdom som gör att testiklarna blir små och producerar mindre testosteron. Då kan du förutom lite skäggväxt få mindre hår på resten av kroppen också. Men det är väldigt sällan som lite skäggväxt beror på detta.

Kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du vill veta var du är i puberteten och om det finns någon anledning till att du hittills inte har fått så mycket skägg.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Vad händer i puberteten hos killar?

Puberteten brukar börja någon gång mellan 9 och 14 år. Det första som händer är att testiklarna som finns i pungen börjar växa och bilda mer testosteron.

Artikel

Hår på kroppen

De allra flesta har hår på kroppen. När du kommer i puberteten får du mer hår på kroppen. En del personer gillar sitt hår, andra inte. Det är vanligt att få besvär med prickar och irriterad hud om du tar bort hår, men det finns saker du kan göra för att minska besvären.

Artikel

Kropp och utseende

Vem bestämmer vad som är snyggt och hur påverkas du av olika utseendeideal?

Till toppen av sidan