Panik - lämna sidan!
Fråga

Kan jag göra något för att få mer skägg?

Fråga

Jag är en 17-årig kille som nästan inte fått nåt skägg alls än. Alla andra har mer än jag. Jag har lite på överläppen och lite på hakan, men bara fjun och ingen annan stans i ansiktet. Är något fel? Kan jag ha brist på testosteron? Kan jag göra någonting för att få skägg snabbare?

Svar

Det finns inget du själv kan göra för att ditt skägg ska växa snabbare.  Ibland kan man höra att viss mat, vissa vitaminer, olika rengöringsprodukter eller ansiktsmassage ökar skäggväxten. Men det är inte sant. Hur gammal du är när du får skägg och hur mycket skägg du får påverkas framför allt av ärftlighet.

Det är mycket ovanligt att ha brist på testosteron och därför är det inte så troligt att det beror på det att du har lite skäggväxt. Det finns en sjukdom som gör att testiklarna blir små och producerar mindre testosteron. Då kan du förutom lite skäggväxt få mindre hår på resten av kroppen också. Men det är väldigt sällan som lite skäggväxt beror på detta.

Kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du vill veta var du är i puberteten och om det finns någon anledning till att du hittills inte har fått så mycket skägg.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan