Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad ska jag göra när min partner varit otrogen?

Fråga

För ett tag sedan fick jag veta att min kille har haft sex med en annan tjej. Jag blev jätteledsen när han berättade det och han verkade ångra sig och bad om ursäkt flera gånger. Jag raderade hans nummer och bestämde mig för att inte träffa honom igen.

Det jobbiga är att jag är jätteledsen hela tiden. Jag saknar honom jättemycket och drömmer om att förlåta honom och göra allt som vanligt igen, men samtidigt är så otroligt arg på honom.

Vad kan jag göra för att sluta vara så ledsen hela tiden? Jag gråter varje dag. Det gör inte saken lättare för att jag har pratat om det med mina kompisar. Detta är det enda jag tänker på och det tar otroligt mycket av min energi. Jag kan inte koncentrera mig på skolan för jag mår så dåligt.

Dessutom känner jag mig ful och otillräcklig på grund av vad som hände. Skulle det hjälpa om jag förlät honom eller om jag låg med någon annan eller vad ska jag göra? Jag står inte ut längre och vill bara vara glad igen. Orkar inte bara sitta och vänta ut sorgen för det kan ju ta hur lång tid som helst.

Svar

Jag förstår att du har det jobbigt just nu. Det är vanligt att känna sig sårad och sviken när den man är ihop med har varit otrogen. Då är det lätt att känna sig otillräcklig och inte lika nöjd med sitt utseende.

Det kan kännas som om den man gillar valt någon annan än en själv och det kan göra väldigt ont. Det är inte konstigt att du är ledsen när du blivit sviken av den du gillar. Det går över, men jag kan inte säga hur lång tid det kommer att ta.

Att ha sex med någon annan tror jag inte kommer att få dig att må bättre. Det kanske skulle kunna kännas okej en stund, som om du fick hämnas på din före detta kille. Men jag tror inte att det kommer att få dina ledsna känslor att försvinna.

Det kan vara svårt att förlåta när man fortfarande känner sig sårad och arg. Men kanske kommer du kunna förlåta honom om han fortsätter att visa att han ångrar sig och att det är dig han vill ha.

Tyvärr kan kärlek såra, och du kan själv också såra andra. Ibland är det svårt att göra det rätta. Du kan säga något som du sen ångrar och som sårar den gillar. Men att göra fel ibland, kan leda till att man lär att vara på rätt sätt.

Det är bra att du pratar med dina vänner om hur du känner. Det kanske inte känns som om det hjälper men jag tror att det är viktigt att prata. Kanske hade du mått sämre om du inte pratat med dina vänner?

Jag tänker att du behöver göra sånt du tycker om. Fråga dina vänner vad de tror att du skulle kunna göra för att ha lite roligt. Kanske se en rolig serie eller börja med något nytt som du kanske funderat på att pröva. Det kan vara precis vad som helst, rida, måla graffitti eller att börja klättra om det finns något sånt nära dig?

Du kan också prata med en kurator på skolan eller med någon på en ungdomsmottagning. Då kan du få fler tips för att må bättre. Det kan också vara skönt att prata med någon som inte är en vän och som är van att prata om såna här saker.

Med vänliga hälsningar
Ann-Sofie Norling, sjuksköterska

Mer på UMO

Frågor & svar

Ska jag bli ihop med henne igen trots otroheten?

Ska jag ge det en chans till? Jag är rädd att bli sårad igen. Vad ska jag göra?

När det tar slut

Innehåll om att göra slut och att bli dumpad.

Artikel

Vad är bra med att vara singel?

Vilka fördelar finns det med att vara singel? Dela med dig av vad du tycker eller läs vad andra säger!

Till toppen av sidan