Fråga

Vad ska jag göra när min partner varit otrogen?

Fråga

För ett tag sedan fick jag veta att min kille har haft sex med en annan tjej. Jag blev jätteledsen när han berättade det och han verkade ångra sig och bad om ursäkt flera gånger. Jag raderade hans nummer och bestämde mig för att inte träffa honom igen.

Det jobbiga är att jag är jätteledsen hela tiden. En del av mig saknar honom jättemycket och drömmer om att förlåta honom och göra allt som vanligt igen, men en annan del av mig är så otroligt arg på honom.

Vad kan jag göra för att sluta vara så ledsen hela tiden? Jag gråter varje dag och fast jag har talat om det med flera av mina kompisar gör det inte saken lättare. Detta är det enda jag tänker på och det tar upp otroligt mycket av min energi. Jag kan inte koncentrera mig på skolan för jag mår så dåligt.

Dessutom känner jag mig ful och otillräcklig på grund av vad som hände. Skulle det hjälpa om jag förlät honom eller om jag låg med en annan kille eller vad ska jag göra? Jag står inte ut längre och vill bara vara glad igen. Orkar inte bara sitta och vänta ut sorgen för det kan ju ta hur lång tid som helst.

Svar

Jag förstår att du har det jobbigt just nu. Man känner sig sårad och sviken när den man är ihop med har varit otrogen. Jag tänker att det är lätt att man börjar känna sig otillräcklig och att man inte känner sig lika nöjd med sitt utseende.

Det kan kännas som om den man gillar valt någon annan än en själv och det kan göra väldigt ont. Då blir man ledsen och man gråter, för det är väldigt jobbigt att bli sviken av den man gillar. Det går över men jag kan inte säga hur lång tid det kommer att ta.

Att ha sex med en annan kille tror jag inte kommer att få dig att må bättre. Det kanske skulle kunna kännas okej en stund, som om du fick hämnas på din före detta kille. Men jag tror inte att det kommer att få dina ledsna känslor att försvinna.

Du kan förlåta, men det kan vara svårt när du fortfarande känner dig sårad och arg över det som hänt. Om han fortsätter att visa att han ångrar sig och visar dig att det är dig han vill ha så kanske det går att förlåta honom efter ett tag.

Tyvärr kan man bli sårad i kärlek, och man kan själv också såra andra. Det behöver inte vara att man är just otrogen men ibland är det svårt att alltid göra det rätta. Ibland blir det fel, man säger eller gör något som man sen ångrar och som kan såra den man gillar. Man liksom lär sig hur man bäst ska vara mot sig själv och andra genom att man ibland gör fel.

Det är bra att du pratar med dina vänner om hur du känner. Det kanske inte känns som om det hjälper men jag tror att det är viktigt att prata. Kanske hade du mått sämre om du inte pratat med dina vänner?

Jag tänker att du behöver komma på saker att göra som du skulle tycka vara kul. Fråga dina vänner vad de tror att du skulle kunna göra för att ha lite roligt. Kanske se en rolig film eller börja med något nytt som du kanske funderat på att pröva. Det kan vara precis vad som helst, rida, måla graffitti eller att börja klättra om det finns något sånt nära dig?

Du kan också prata med en kurator på skolan eller med någon på en ungdomsmottagning. Hen kan hjälpa dig att komma på mer saker du kan göra för att må bättre. Det kan också vara skönt att prata med någon som inte är en vän och som är van att prata om såna här saker.

Med vänliga hälsningar
Ann-Sofie Norling, sjuksköterska

Till toppen av sidan