Att vara kär

Att vara kär brukar vara en härlig känsla. Du kan bli kär i en eller flera personer som du känner, eller någon du inte har träffat, kanske en kändis.

En person som hoppar uppåt, med armarna uppsträckta. Illustration.

Kärlek kan beskrivas på många olika sätt. Det kan vara en pirrig eller varm känsla i kroppen. Det kan vara glada tankar på något särskilt eller något du visar genom att göra något för en annan person. Det är bara du själv som kan svara på vad kärlek är för just dig.

Det finns väldigt många filmer, musiktexter, böcker och dagboksanteckningar som handlar om kärlek. Det är ett ämne som många vill beskriva på just sitt sätt.

Att vara kär kallas också för att vara förälskad.

Det kan kännas på olika sätt

Du kan bli kär i personer du brukar träffa eller umgås med IRL eller på nätet, men också i till exempel en kändis eller någon du bara sett på bild. Kärleken kan vara jättestark även om ni inte träffas eller blir ihop.

Du kan vara kär i en eller flera personer samtidigt.

Att vara kär känns olika för olika personer, och det kan kännas på olika sätt olika gånger. Det är vanligt att känslorna ändras under tiden man är kär. När du har varit kär ett tag brukar det kännas på ett annat sätt än i början. Du skulle helt enkelt inte orka vara kär hela tiden.

En del har varit kära många gånger, andra har aldrig varit kära.

Hur känns det att vara kär?

Det händer saker i kroppen när du är kär, som att det kan kännas varmt, härligt och pirrigt. Du kan också känna dig pigg, modig och lycklig, eller lugn och harmonisk. Du kan få svårt att koncentrera dig, eller tänka på annat än den eller dem du är kär i. Men det kan också kännas nervöst eller ledsamt att vara kär. En del får svårt att äta eller sova.

Det brukar kännas bra att tänka på eller vara nära den eller dem du är kär i. Ibland kan det då kännas som att hjärtat slår snabbare än vanligt och du kan bli skakig, blyg, rusig eller kåt.

Det är svårt att veta vad som gör att vi blir kära. Det kan vara personens sätt att vara, eller kanske är det något med hens ögon, röst eller lukt.

Kärlek kan överraska

En del tänker att de vet vilken typ av personer de blir kära i. Men sen kanske det inte stämmer. Du kan bli kär i någon du inte alls trodde. Kärlek kan överraska, till exempel om du blir kär i någon av ett annat kön än du blivit tidigare eller om du blir kär i ”fel” person. När känslorna inte stämmer med dina förväntningar eller bilder av kärlek kan det bli som en chock. Kanske förstår du först inte att du är kär.

Hur vet jag om någon är kär i mig?

Alla är olika och gör på olika sätt när de är kära i någon. En del visar det tydligt, andra håller det för sig själva. Det kan vara svårt att få veta vad någon annan känner, men det kan vara kärlek om personen

 • kollar på dig mycket, antingen i smyg eller så att era blickar möts
 • håller sig nära dig, och försöker kanske få din uppmärksamhet
 • är intresserad av att prata med dig, är snäll mot dig, frågar saker och försöker bli kompis med dig
 • skämtar eller försöker vara rolig på andra sätt, eller försöker imponera på dig
 • gör saker för dig för att vara snäll, eller saker som hen vet att du gillar
 • rör vid dig, till exempel snuddar vid dig när ni går förbi varandra, ger dig en kram eller vill dansa tryckare på disco
 • verkar mer blyg eller nervös med dig än med andra
 • försöker vara tuff eller cool inför dig
 • gör sig fin eller snygg för dig, till exempel genom att fixa håret eller välja snygga kläder.

Om du vill veta om någon är kär i dig, så är det faktiskt helt okej att fråga. Antingen personen själv eller hens kompis. Det kan kännas läskigt att fråga rakt ut om det är någon du själv är kär i, men det brukar vara skönt att få veta.

Hur kan jag visa att jag är kär?

Det är olika hur man vill visa kärlek till andra. Du kan göra det med ord. Eller så vill du visa din kärlek genom att till exempel vara omtänksam och göra sånt som den eller de du är kär i tycker om.

De allra flesta blir glada och mår bra av att få bekräftelse och förstå att man är omtyckt. Därför har du mycket att vinna på att visa för andra att du tycker om dem. Om du själv vågar visa kärlek, ökar chansen att andra också törs visa sina känslor. Det går att öva sig på att visa kärlek. Här är några tips!

 • Berätta det för personen, så kommer hen att förstå direkt. Du kan säga det om ni träffas, via sms eller på nätet, eller varför inte skriva ett kärleksbrev?
 • Se till att vara i personens närhet mycket, om ni brukar träffas. Håll kvar blicken lite längre än vanligt om era blickar möts. Le samtidigt om du vill.
 • Ge komplimanger. Det kan räcka med ”Kul att se dig”, ”Snygg tröja”, ”Vad fint du skriver” eller något liknande. De flesta blir glada när de får en komplimang och det kan vara en början till att prata mer.
 • Fråga om ni ska göra något ihop. Antingen bara ni eller med andra, till exempel om ni har gemensamma kompisar. Då kan du få chansen att lära känna hen bättre och att visa dina känslor.
 • Om ni brukar umgås, visa att du bryr dig om personen. Ge en kram, bjud på fika eller mat eller erbjud dig att hjälpa hen med något. Gör det som känns bra för dig.
 • Ta hjälp av kompisar. Någon annan kanske kan berätta för den du är kär i att du gillar hen.
Två personer som kysser varandra. Illustration.

Att vara nära

Man brukar vilja vara nära den man är kär i. Man kan längta och fantisera om att få ta på personen. Det brukar kännas bra att hålla hand, kramas, klappa eller smeka eller hångla. Många som är kära vill också ha sex. Men det behöver inte vara så för alla.

När du rör vid någon du gillar eller hen rör vid dig, sprids ”må bra-hormon” i kroppen. Det gör att du känner dig lugn, avslappnad, glad och trygg.

Beröring ska alltid vara något som båda eller alla vill, och aldrig ske mot någons vilja. Därför är det bra att känna efter vad du själv tycker om och att fråga den andra personen hur hen vill bli berörd.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan