Panik - lämna sidan!
Kärlek

Att vara kär

Att vara kär kan vara en härlig känsla. En del personer har varit kära många gånger, andra har aldrig varit kära.

Två personer tittar på varandra och ler.
Det brukar kännas bra att vara nära eller prata med den som du är kär i. Men det kan också kännas nervöst och pirrigt.

Att vara kär känns inte likadant för alla. Kärlek kan beskrivas på många olika sätt. Det märks till exempel i filmer, böcker, musiktexter, bloggar och inlägg, som handlar om kärlek.

Att vara kär kallas också för att vara förälskad. En del personer blir ofta kära, andra blir inte kära lika lätt.

Hur känns det att vara kär?

Det brukar hända saker i kroppen när du är kär, men det kan kännas olika för olika personer. Det kan till exempel kännas varmt, härligt eller pirrigt. Du kan känna dig pigg, modig och lycklig, eller lugn och nöjd. Du kan också känna dig blyg och nervös.

Du kanske tänker så mycket på den eller dem som du är kär i att du får svårt att koncentrera dig eller tänka på annat. En del personer får svårt att äta eller sova när de är kära.

Det brukar kännas bra att vara nära eller prata med den som du är kär i. Då kan det ibland kännas som att hjärtat slår snabbare än vanligt och du kan bli skakig, rusig eller kåt.

Ibland kan det vara jobbigt att vara kär, särskilt om du är olyckligt kär.

Kärlek känns inte alltid likadant

Att vara kär kan kännas på olika sätt olika gånger med olika personer. Det brukar också kännas på ett annat sätt när du har varit kär ett tag, än vad det gjorde i början.

Ibland kan det vara svårt att veta om du bara tycker om någon väldigt mycket, eller om du är kär. Det är bara du som kan veta, men det kan ta ett tag innan du kommer på hur du egentligen känner.

Vem blir man kär i?

Det är svårt att veta vad som gör att man blir kär. Det kan vara personens sätt att vara, eller något med hens utseende, röst eller lukt.

Du kan bli kär i personer som du brukar umgås med IRL eller på nätet, men också i till exempel en kändis eller någon du bara har sett på bild. Kärleken kan kännas jättestark även om ni inte träffas eller blir ihop. Kanske är du kär i flera personer samtidigt.

En del tänker att de vet vilken typ av personer de blir kära i. Men sen kanske det inte stämmer. Kärlek kan överraska. Du kan bli kär i någon du inte alls trodde, till exempel någon av ett annat kön än du har blivit kär i tidigare. Eller bli kär i en kompis eller en person som du inte alls trodde att du skulle kunna gilla.

Hur vet jag om någon är kär i mig?

En del personer visar tydligt när de gillar någon. En del personer håller det för sig själva. Här är några exempel på hur det kan märkas om någon gillar dig:

 • Personen tittar mycket på dig. Antingen i smyg eller så att era blickar möts.
 • Hen brukar vara nära dig, är snäll mot dig och försöker bli din kompis.
 • Hen försöker få dig att skratta.
 • Hen verkar mer blyg eller nervös med dig än med andra.
 • Hen försöker vara tuff eller cool inför dig.
 • Hen gör sig extra fin när ni ska träffas.

Det är helt okej att fråga om du vill veta om någon är kär i dig. Du kan fråga personen själv eller hens kompis. Det kan kännas läskigt, men det kan vara skönt att få veta.

Här kan du läsa fler tips från unga om hur man vet om någon är intresserad.

Hur kan jag visa att jag är kär?

Här är några tips på hur du kan göra om du vill visa att du gillar någon, välj det som passar dig:

 • Berätta för personen att du gillar hen. Du kan säga det om ni träffas eller i ett meddelande.
 • Håll dig nära personen om ni brukar träffas. Håll kvar blicken lite längre än vanligt om era blickar möts. Le om du vill.
 • Säg något fint. Det kan räcka med ”Kul att se dig”, ”Snygg tröja”, eller något liknande. De flesta blir glada för en komplimang, och det kan vara en början till att prata mer.
 • Fråga om ni ska göra något ihop. Antingen bara ni eller tillsammans med kompisar. Då kan du lära känna personen bättre och få tillfälle att visa dina känslor.
 • Visa att du bryr dig om personen om ni brukar umgås. Bjud på fika, erbjud dig att hjälpa hen med något eller fråga om hen vill ha en kram. Gör det som känns bra.
 • Ta hjälp av kompisar. Någon annan kanske kan berätta för personen att du gillar hen.

De flesta personer blir glada av att få veta att de är omtyckta. Chansen är större att du får veta vad personen tycker om dig, om du vågar visa dina känslor.  Men gör inget som känns konstigt eller fel.

Två personer som kysser varandra. Illustration.

Du kan längta efter att vara nära den du är kär i

Många brukar vilja vara nära den eller dem de är kära i. Du kan längta och fantisera om att röra personen. Det brukar kännas bra att hålla varandra i handen, kramas, klappa eller smeka varandra eller hångla. Många som är kära vill också ha sex, men alla vill inte det.

När du rör vid någon du gillar eller hen rör vid dig, brukar det spridas ämnen i kroppen som får dig att må bra. Det gör att du känner dig lugn, avslappnad, glad och trygg.

Att ta på varandra eller vara nära varandra ska alltid vara något som känns bra. Det ska aldrig vara mot någons vilja. Därför är det alltid bra att både känna efter vad du själv tycker om, och att fråga andra personer vad de vill och mår bra av.

Mer på UMO

Kärlek

Innehåll om kärlek.

Svara varandra

Hur flörtar man på snapchat?

Jag har under en ganska lång tid skrivit med en kille över snap. Och jag börjar bli intresserad av honom.

Frågor & svar

Jag är kär i min lärare, vad ska jag göra?

Jag är inte helt säker men jag tror att han känner liknande för mig. Däremot är det stor åldersskillnad och det gör mig lite orolig. Vad ska jag göra?

Artikel

Film: Hjärtat slog och det pirrade i magen

Den här berättelsen har en ung person skickat in.

Till toppen av sidan