Vad är era tips för att sova bättre?

Jag sover dåligt om nätterna. Jag somnar sent och vaknar tidigt, på vardagar kanske jag får 6h sömn och jag kan inte få huvudet tyst. Så jag undrar hur man kan somna bättre?

Jag har försökt med lugn piano musik eller avslappnade havsljud, och att sova i totalmörker eller med en lampa på. Men inget fungerar, hur mycket jag försöker så går det inte. Jag kan ligga i timmar och bara kolla i taket men inget händer. Snälla ge mig tips om hur jag kan somna lättare på kvällarna. Och hur kan jag sluta tänka på allt?

Har ni någonsin tänkt på så många saker samtidigt så det känns som att huvudet kommer explodera? Så känns det för mig. Så snälla skriv tips om hur ni somnar bättre!

/Anonym 

Svar:

 • Runka av först.
  /Anonym

 • Om jag har mycket tankar när jag försöker sova brukar jag gå upp och skriva ner sakerna på en lapp. Då får jag en tydlig bild av vad som oroar mig, och jag slipper tänka på saker som jag måste göra eller komma ihåg till dagen efter eftersom jag har det nedskrivet. 

  Om jag ändå inte kan sova kan det hända att jag går upp och gör något annat. Börjar om liksom. Kollar på tv eller läser en bok för att sedan gå på toa och gå och lägga mig när jag känner mig trött igen. Då gäller det att inte tänka på att klockan går, acceptera att du inte kan sova och gör det bästa av saken. Ligger man kvar i sängen blir man stressad och orolig för att man måste sova men om man accepterar att man inte kan somna direkt, då somnar iallafall jag lättare.
  /Anonym

 • Jag brukar hålla igång under dagen så att jag är trött när jag väl går och lägger mig. Ibland så använder jag en värmekudde, då det brukar få mig att slappna av så jag lättare somnar. Jag gillar också att lyssna på musik, annars kan jag knappt somna, det gäller att hitta någonting som passar dig (jag kan lyssna på lite snabbare låtar men ändå somna, så länge det får mig att slappna av). Jag kan även ligga och kolla på youtube eller en film. Men det är ganska individuellt, vissa har svårare att somna om man ligger med någon teknik pryl medans vissa får det lättare att somna.
  /Anonym

 • 1. Sluta håll på med mobilen redan en timme innan du ska sova
  2. Gör inget annat i sängen än att just sova så blir kroppen automatiskt trött när du går och lägger dig.
  3. Drick vatten precis innan läggdags.
  4. Ha en ritual. Till exempel borsta tänderna/ta bort smink/duscha, någonting som gör att kroppen förstår att den ska sova.
  5. Ät inte massa mat innan läggdags, om du är hungrig ät istället en frukt.
  6. Testa att klä av dig ordentligt, jag kan till exempel aldrig sova om jag har på mig en tröja.
  7. Plugga innan du ska sova! Det är så tråkigt så du somnar direkt!
  Hoppas det hjälper!
  /Anonym

 • När jag har så mycket tankar kan det hjälpa att gå upp och skriva ner sakerna man tänker på. Då får man en bra bild av vad som oroar en och kan sedan slappna av lättare. Speciellt om det handlar om saker man måste göra. Skriv ner det så behöver du inte oroa dig för att glömma av något. Ett annat tips är att gå upp och göra något helt annat. Kolla på tv, läsa en bok eller måla i en målarbok. Det brukar funka för mig.
  /Anonym

 • Lavendelolja! Ta det på handlederna och på halsen, funkar asbra om man vill somna lätt :) 
  Kramis
  /tjej 19 år
Till toppen av sidan