Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Nån mer som känner att den slösar bort sina tonår?

Någon mer som känner att man slösat bort sina tonår?

Jag är 17 år, fyller 18 nästa år och det känns som att jag inte har gjort något i mitt liv. Jag vet att jag fortfarande är ung men det känns som att tonåren är dom åren i liven som ska vara som ”roligast” typ där man gör bort sig, testar saker och bara lever livet utan att tänka på konsekvenserna.

Men jag känner typ att jag inte har gjort något som helst under mina tonår, får så mycket ångest när jag bara sitter hemma med mobilen och vet att jag bara blir äldre och slösar min tid på onödiga grejer. Jag har kompisar som jag brukar vara med. Så jag är inte själv, men dom har gjort så mycket mer än mig!

Har liksom inga roliga historier att berätta om mig själv som har hänt i livet, känns så meningslöst på något sätt.

Någon mer som känner likadant?!
/orolig tjej

Skriv ditt svar

Svar:

 • same girl. men YOLO.
  /lol2399
 • tänk yolo
  /ja tack
 • Om till och med du tycker att du borde skaffa dig ett liv, så lär du nog göra det snart.
  /rör gräs
 • Det är aldrig för sent att börja. Kör på nu bara! Gör allt roligt som du bara kan drömma om. Alla vuxna säger ju ändå konstant vilka unga, duma ungar dom var när dom var runt 20 liksom, haha. Så jag antar att man när man är typ 35 inte anser att man var helt vuxen då ;) Men HA KUL nu bara <3
  /Yolo!
 • Du är ung och har all rätt till att ta igen det! Jag föreslår att du går ut på bio, lyssnar på musik eller att du gör annat på fritiden som du känner för och tycker är kul. En del kan känna sig äldre eller för upptagna när de börjar närma sig vuxenåldern och kan därför tycka att de gör mindre kul, då mycket av tiden går åt att göra skoluppgifter eller att jobba. Det är helt okej att inte vilja festa eller att göra andra saker som många andra "verkar göra". Vi är alla unika och kan föredra att göra olika saker!
  /Anonym
 • Gå och festa själv och så skaffar du massa vänner där. Men var dig själv.
  /Partypinglan
 • Jaa jag känner samma. Har liksom gjort en del saker och har relativt mycket vänner men känns fortfarande som att jag inte upplevt lika mycket som alla andra och verkligen levt tonårslivet till fullo. Detta är mitt sista år som barn och jag vill hinna med så mycket som möjligt. Också att jag liksom blir vuxen nästa år men känner mig som typ 14.
  /17 år tjej
 • Absolut! Speciellt när man bara ligger i sängen gråtandes och skrollar TikTok. Försök lägga tillräckligt med tid på skolan och resten av tiden kan man använda för att göra roligare saker, till exempel festa eller bara ha picknick med nära vänner. Gör saker som man kan reflektera tillbaka till på ålderdomshemmet!
  /Kalia
 • Jag tyckte ungefär likadant när jag var tonåring. I mitt fall så berodde det framförallt på att jag pga panikångest missade hela nian vilket ledde till att jag inte kunde börja på gymnasiet. Därmed satt jag även mest hemma om dagarna och slösurfade. Med det sagt så håller jag med om de som skriver att du inte ska falla för upplevt grupptryck, utan fundera över vad du tycker känns meningsfullt att göra och gör det istället.
  /Kille, 20 år
 • Helt ärligt så har jag gjort otroligt dumma grejer i min tonår. Gjort bort mig på fester, testat droger, rymt hemifrån och träffat grabbar som jag inte känner. Om jag hade kunnat hade jag varit mer som dig. Inte ”gjort” så mycket. Ångra inte det du inte gjort. Planera saker med dina vänner som ni vill göra! Utforska er fram tillsammans.
  /at
 • Hej! Asså såg det du skrev och jag känner typ samma. Jag själv går på en elitsport och har en annan livsstil än många andra. Jag vet själv att det är jag som valt den här livsstilen och att jag inte borde klaga. Men samtidigt tycker jag att det kan vara jobbigt att se eller höra sina vänner snacka om roliga grejer de har gjort men du inte gjort eller ibland inte haft möjlighet att göra eller vara med på. Typ gå på fester, hänga med vännerna i stan, eller ba göra nått nice hemma hos nån liksm.

  Asså jag vet att det här med att det ska vara som "roligast" i tonåren kan vara lite väl pressat. Jag tycker att man borde ignorera de där kommentarerna för anär man tänker på att man borde göra någonting mer med sitt liv får man bara skuldkänslor. Det gör att man inte njuter av livet lika mycket eller respekterar det man själv känner för att göra. Man liksom lägger press på sig själv för att man tycker att man borde göra något man kanske inte känner för det just då.

  Sikta på att alltid respektera dig själv och vad du vill, så kommer det känna mindre jobbigt. Action och sånt i livet kommer när det kommer. Det var så för mig. Det du skulle kunna göra är att involvera dig i aktiviteter och träffa nya människor. Om du inte är så socialt intresserad kan du hitta nån du kan snacka med på sociala medier eller hitta på någon hobby eller passion du brinner för. Det blir säkert kul! Ha det bra
  /Anonym tjej
 • Kände så fram till sommaren efter högstadiet då jag drog ut och bara idiotade runt. Jag skämde ut mig och bara hittade på idiot skit typ: Roffe ut med båten vi ska åka till någon ö och ha rave.
  /IdiotiAB, vi hjälper dig med att skämma bort dig
 • Jag tycker du ska skriva en bucket list på saker du vill göra innan du är 18. Alltså sådant DU vill göra, inte sådant som andra vill att du ska göra. Sedan försöker du bocka av så många grejer som möjligt på listan innan du fyller år😊
  /Feminist
 • Jag är ännu yngre än dig, 15ish, och jag känner precis samma sak. Jag frågar mig åtminstone 2-3 gånger om dagen om jag faktiskt gör något med mitt liv.

  Men det sporrar mig bara att göra något, vilket är bra. Och du har rätt. I tonåren ska man göra bort sig, man ska testa nya saker. Förutom kanske rökning, överkonsumtion av alkohol, droger, osv.

  Och jag förstår inte vad du försöker uppnå med att fråga oss om vi känner lika.

  Jag, personligen, tror inte att svaret är att sitta lite mer med mobilen bara för att se att andra gör så också. Det känns säkert bra, och jag tror inte att det är helt fel med lite tröst, men svaret är att gå och göra nåt.

  Skaffa historier att berätta, och var inte rädd om du tror det kommer bli läskigt eller frustrerande, bara du inte dör av det, för de bästa historierna blir just dom som du hade det värst på. Allting kommer bli okej.
  /En random, hoppfull tvivlare
 • Samma här. Jag är 21 och jag har inte gjort något annat i livet än att sitta hemma och spela då jag aldrig lyckas skaffa vänner.
 • /M
 • Jag håller helt med, det känns liksom som att om jag inte gör någonting nu så kommer jag ångra mig i framtiden.
  /En 16 årig tjej
 • Känner exakt samma.
  /Kille 18
 • Hej! Jag känner precis igen mig. Jag har haft perioder i mitt liv när jag känt precis samma sak.

  Just nu tycker jag att jag har en sån period. Jag får ångest över att jag bara sitter hemma hela tiden och inte gör något, medan alla andra verkar ha så kul. Det är viktigt att komma ihåg att allt inte alltid är som det ser ut.

  Om du ser personer på sociala medier göra så mycket roliga saker, kom ihåg att de ibland också känner dessa känslor. Vi alla är olika, och vissa gör kanske mer än andra, men det är inget fel med det!

  När jag tyckte det var som jobbigast pratade jag faktiskt om detta med mina vänner. Jag sa att jag får sån ångest över att bara sitta hemma och inte göra något, och att de har gjort så mycket mer än mig. Vet att det kanske låter ganska hårt, men du får ju formulera dig hur du vill.

  Detta ledde faktiskt till att jag blev inbjuden till mer saker. Jag fick frågan om jag ville hänga med min kompis och hennes kompis osv. Tänk också på att ta tillvara på allt som kommer, och se allt som en chans. Din kompis kanske vill att du ska följa med henne till affären, och du känner att det verkar jättetråkigt, men följ med! Detta leder kanske tillslut till att ni kan hitta på mer och roligare saker.

  Du själv kan ju också föreslå saker du vill hitta på, och försöka få med de på den idéen. Jag vet att det känns jobbigt, men det är okej. Inte alla är perfekta och alla har någongång känt samma.

  Tonåren behöver inte alltid heller vara ” de bästa åren”, utan dina bästa åren i ditt liv blir kanske när du är äldre, och det är helt okej, för vi alla är så otroligt olika!
  /Tjej 16 år
 • Känner samma. Är 22 nu och mår jättedåligt över det :(
  /Alex
 • Nope, inte riktigt.
  /Anonym
 • Ja jag är 15 och känner lite likadant, och det är inte ens att jag vill dricka alkohol eller nåt utan jag vill bara uppleva saker innan det är försent men min mamma är skitsträng om vissa saker. Men jag tror att de roligaste åren är när du är typ 18-24 år gammal så jag tror det är lugnttttt.
  /Tjej 15
 • Jag har sugit av varenda kuk i hovås och det är kanske nåt du ska testa.
  /Tjej utan gränser

Mer på UMO

Svara varandra

Hur kan jag vara feminin som kille utan att känna mig utstirrad?

Hur ska jag våga vara mig själv utan att bli utfryst?

Svara varandra

Tips på vad man kan göra istället för att hålla på med mobilen?

När jag har tråkigt fastnar jag bara med mobilen. Har du något tips på vad jag kan göra istället?

Svara varandra

Ska jag sluta på fotbollen?

Jag har börjat stressat över fotbollen då jag tycker att det är jobbigt att gå på träningar och har helt enkelt tappat gnistan lite. När jag väl spelar så tycker jag ofta att det är roligt men har ganska mycket ångest över fotbollen i vardagen.

Svara varandra

Har ni tips på aktiviteter som inte är sport?

De flesta jag känner går på minst 2 aktiviteter. Därför känner jag mig pressad att börja på nåt.

Artikel

Tips på att komma ut

Hur kommer man ut? Det finns lika många svar på den frågan som det finns sätt att göra det på. Du kan komma ut på olika sätt till olika personer.

Artikel

Tips på att komma ut

Hur kommer man ut? Det finns lika många svar på den frågan som det finns sätt att göra det på. Du kan komma ut på olika sätt till olika personer.

Artikel

Tips för att funka bra med autism

Det finns saker du kan göra själv för att ditt liv ska funka. Det finns föreningar och grupper där du kan träffa andra som har autism.

Artikel

Tips för att funka bra med adhd

Här får du som har adhd tips på vad du kan göra själv för att det som är svårt ska funka bättre.

Svara varandra

Någon annan som är ung och gift?

Jag är 18 år och är gift det är svårt att hitta andra unga som har gift sig finns det nån?

Artikel

Komma ut

Att komma ut kan vara att du berättar eller visar öppet att du till exempel är transperson eller homosexuell.

Till toppen av sidan