Jag känner mig så ful, hjälp!

Hej! Jag har en väldigt dålig självkänsla. Jag klarar inte av att se mig själv på kort för att jag tycker att jag är så ful. Det känns som om att alla tycker att jag är ful och jobbig. Jag vet inte vad jag ska göra för att känna mig fin/vacker. Kan nån hjälpa mig?

/Anonym

Svar:

 • Heej!! Jag brukar känna det samma ibland, alltså olika perioder. Jag brukar (även om det är lite hemskt) undvika att titta mig själv i spegeln eller spegelbilden i fönstret vid dessa perioder. Det jag brukar göra är att ta på mig något som jag tycker är skitsnyggt, sminka mig fint och tvätta håret, så att jag faktiskt känner mig riktigt fin. Det tycker jag hjälper ganska bra faktiskt. Kram!
  /tjej 19 år 

 • Hej! va synd att du känner så om dig själv. Försök att inte bry dig om vad andra tycker om dig och börja älska varenda del av dig, du är fin som du är ingen ful.
  /Anonym

 • Oj, känner PRECIS samma sak. Har tyvärr inga tips på hur du kan känna annorlunda :/ Kram
  /19-årig tjej

 • Hej! Jag har aldrig tyckt att jag ser attraktiv/snygg ut så jag förstår känslan. Jag tycker fortfarande inte det, men jag har mer kommit fram till en punkt då jag inte tycker det spelar så stor roll. Om folk tycker det är ett problem så är det väl deras, jag är nöjd som jag är. Jag tror jag nått den punkten i och med att jag kollat mer i speglar och på kort, blivit van vid att se mig. Om du inte kan komma till en sådan punkt vet jag tyvärr inte vad du kan göra, troligen använda smink men jag har aldrig på riktigt försökt göra det. Mitt korta tips är egentligen att lära dig att gilla eller acceptera hur du ser ut.
  /Tjej

 • Jag var som dig en gång i tiden och jag insåg nu vad som behövs för att kunna hantera "fulhet". Acceptera det och lägg inte fokus på det. Om du känner dig ful så känner du dig ful, Gå vidare. Jag vet att det låter elakt att säga så men det jag menar är att om du lägger fokus på det dåliga om dig själv eller det "fula" så kommer ingenting ändras. Vill du bli "vacker" så måste du inse att lägga fokus på "fula" saker kommer inte hjälpa dig. Att vara "vacker" är väldigt olika från person till person så det spelar inte roll om någon tycker att du är ful. Det kommer finnas flera personer som kommer tycka att du är den vackraste människan i deras liv så ha det i minnet nästa gång du tycker att du är ful.
  /Kille 19år

 • Hej! Jag har känt precis samma sak men har insett att det är något alla ofta tror. Det med att du tycker att du är ful, du är vacker precis som du är! Titta dig i spegeln och säg ”jag är fin precis som jag är” varje dag, de kommer hjälpa! 
  /Anonym

 • Saaaaame, alltså verkligen. Jag vet exakt vad det är du går igenom. Jag har typ upplevt att när jag sitter i klassrummet, så kollar jag mig omkring och ser på alla andra. De har så perfekt hållning, perfekta kroppar och är mycket mer populära än vad jag är. Det jag tror kanske kan hjälpa är att fundera över vad fulhet egentligen är. Vad är det som gör att du uppfattar dig själv som ful? När jag sitter och känner mig ful brukar jag tänka på mina vänner. Jag ställer mig själv frågan om de tycker om mig och kommer ganska snabbt fram till att de nog gör det. Annars hade de ju inte spenderat tid med mig. Därför drar jag slutsatsen att utseende inte betyder så himla mycket. Både du och jag kan vara helt fantastiska människor även om vi inte är modeller.
  /Anonym

 • Många känner att de ibland inte är "vackra nog". De fokuserar mycket på det negativa i sitt utseendet och på så sätt betonar de just den aspekten. Vad du och andra bör göra är att betona det du gillar och förstå att personligheten skapar en fin person, inte ansiktet. Om du ogillar din kroppsfigur av någon anledning så kan du motionera för att må bättre och även få en starkare kropp. Kom bara ihåg att ta hand om dig! Börjar du träna så måste du äta. Mat = energi. Energi = ork till att träna.

  Det kan även bero på självkänsla. Det är bra att veta att alla mår dåligt ibland och man kan då tro att man inte är fin eller värd något (jag nämner värde eftersom du säger att även andra tycker att du är ful). För att få bättre självkänsla så bör du göra saker du gillar, ge dig små uppdrag som du kan lyckas med och senare större uppdrag. Mår du inte bättre bör du ta kontakt med en vuxen eller ungdomsmottagning i din närhet.

  Hoppas du snart inser att du ÄR fin! All lycka till dig. :)

  /Koffee, 19 år
Till toppen av sidan