Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför blöder jag för tidigt med p-piller?

Fråga

Jag använder p-piller och tre av de fyra senaste månaderna har jag fått en blödning några dagar innan jag har börjat ta mina hormonfria tabletter. Varför blir det så? Innebär det att jag inte är skyddad? Borde jag göra någonting åt det?

Svar

Du behöver inte vara orolig. Du är fortfarande skyddad mot graviditet oavsett om du blöder lite för tidigt.

Det viktiga är att du tar dina p-piller som du ska, och att det aldrig går mer än 36 timmar mellan två p-piller.

Att du börjar blöda några dagar tidigare spelar ingen roll, om du inte själv tycker att det är ett problem. Ibland beror det på vilken sort p-piller du äter. Du kan byta sort om du besväras av att mensen kommer för tidigt. Prata med en barnmorska i så fall så får du hjälp.

Om det finns en risk att du fått en könssjukdom är det bra att du testar dig för könssjukdomar. Klamydia kan till exempel ge blödningar som kommer när det inte är dags för mens.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelP-piller

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

UMO-poddenMyter om p-piller

48. "Det är en myt att man måste göra en gynundersökning för att få p-piller. Det behöver du inte och ingen kan tvinga dig att göra det."

ArtikelKlamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom. Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom. De vanligaste symtomen är att det svider när du kissar eller att du får flytningar. Men ofta får du inga symtom alls. Klamydia behandlas med antibiotika.

Till toppen av sidan