Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad är det för skinnbit över slidöppningen?

Fråga

Jag är jätteorolig för jag har en skinnbit som sitter rätt över slidöppningen så att det är som två hål. När jag använder tampong måste jag pilla skinnbiten åt sidan för att få ut tampongen.

Vad ska jag göra? Jag har inte haft samlag, men kan detta bli ett problem om jag ska ha det?

Svar

Jag förstår om du blir orolig och fundersam över den här skinnbiten, men du kan ta det helt lugnt. Det finns hjälp att få.

Slemhinnan vid slidöppningen är alltid mer eller mindre flikig. Hos en del sitter någon flik fast i båda ändarna och då kan det bildas en ögla eller som två hål. Precis som du beskriver.

Öglan, eller det extra hålet, är inte farligt på något sätt, men den kan vara i vägen till exempel när du använder tampong eller har sex. Därför är det ganska vanligt att man behöver hjälp att ta bort den här extra fliken.

Det kan ofta göras genom en enkel operation där du är bedövad. Ibland går det att göra direkt på en ungdomsmottagning eller gynmottagning. Men ibland behöver det göras på ett sjukhus. Det beror bland annat på hur mycket som måste bedövas.

Ta kontakt med en ungdomsmottagning så får du all hjälp du behöver.

Om du vill kan du pröva att ha samlag, det kan funka jättebra. Men då måste du kanske pilla skinnbiten/fliken åt sidan först. Om du inte vill pröva kan du vänta tills du fått hjälp att ta bort fliken. Under tiden finns det andra härliga saker du kan göra, till exempel ha smeksex, munsex eller hångla.  

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

Snippan

Innehåll om snippan.

Egna berättelser

Slidan var för trång - operation löste problemet

Tillslut hade jag samlat mod för att kunna gå till ungdomsmottagningen och kolla upp det. Där berätta att de att hålet var så litet att inte ens en tops kunnat komma in.

Artikel

Det finns ingen mödomshinna

Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Men det är bara en myt. Det finns ingen mödomshinna, och det är inget som spräcks eller går sönder första gången du har samlag.

Till toppen av sidan