Panik - lämna sidan!
Fråga

Spelar vikten roll för hur bra p-piller funkar?

Fråga

Funkar p-piller bättre för dem som väger under 60 kilo än för dem som väger mer?

Svar

Nej, p-piller funkar lika bra för den som väger under 60 kilo som för den som väger mer.

Men om du är mycket överviktig ökar risken för vissa sjukdomar, till exempel blodpropp. I så fall får du inte p-piller, p-plåster eller p-ring utskrivet. Då finns det andra bra skydd mot graviditet att välja på. Till exempel minipiller, hormonspiral eller p-stav. Därför frågar alltid den som skriver ut p-piller hur mycket du väger och hur lång du är. 

Det här känner alla barnmorskor och läkare som arbetar med skydd mot graviditet till. Därför kan du alltid känna dig trygg om du har fått p-piller utskrivet.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

ArtikelMellanpiller och minipiller

Mellanpiller och minipiller är preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. De innehåller hormonet gestagen. Mellanpiller och minipiller ger ett säkert skydd mot graviditet om du tar dem som du ska.

ArtikelHormonspiral

Hormonspiral är ett sätt att skydda sig mot graviditet. Spiralen är några centimeter lång och ser ut som ett T. Den innehåller hormonet gestagen. En hormonspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Det går bra att använda spiral även om du inte har varit gravid eller har fött barn.

ArtikelP-stav

P-stav är ett skydd mot graviditet som sätts in under huden på överarmen. Staven är av mjuk plast och ungefär lika stor som en tändsticka. Den innehåller hormonet gestagen som påverkar slemhinnan i livmodern och sekretet i livmoderhalsen så att du inte blir gravid. Gestagenet gör också att du oftast inte får ägglossning under tiden du har p-stav.

Till toppen av sidan