Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är jag pedofil och hur får jag hjälp?

Fråga

Jag är en kille på 15 år som undrar om jag är pedofil. Jag blir kåt på små barn och vill ha sex med dem. För ett tag sen ville jag ha sex med en 6-åring, betyder detta att jag är pedofil? Och finns det nåt jag kan göra för att inte få såna här tankar?

Svar

Det är bra att du är uppmärksam på och orolig över dina sexuella tankar. Du behöver prata med någon och få hjälp så att du inte utsätter något barn för ett sexualbrott. 

För att få hjälp kan du ringa PrevenTell, där kan du vara anonym och de är vana att prata med personer som har en oönskad sexualitet, som till exempel tankar om att ha sex med barn. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning eller bup, barn och ungdomspsykiatrin.

För att få diagnosen pedofil krävs det att du uppfyller vissa saker. Till exempel att du ska vara över 16 år och du ska vara minst fem år äldre än barnet som du vill ha sex med. Sexuell beteendestörning heter diagnosen man kan få om man är under 15 år, men även den diagnosen kräver att man uppfyller vissa saker som jag inte vet om du gör.

Alla människor har sexuella fantasier och man får ha vilka fantasier man vill. Men det är inte tillåtet att göra allt du fantiserar om på riktigt. Till exempel är det förbjudet att ha sex med barn och att utsätta barn för sexuella handlingar.

En person som har fyllt 15 år som har sex med någon som är under 15 år kan dömas för våldtäkt eller sexuellt utnyttjande av barn. Det gäller även om det har hänt utan hot eller våld och om båda ville.

Det är också olagligt för personer över 15 år att försöka få någon under 15 år att göra sexuella saker på nätet, till exempel att be om nakenbilder eller att skicka nakenbilder. 

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

Regler och lagar om sex

Innehåll om regler och lagar om sex.

Artikel

Att utsätta någon för sexualbrott

Att ha sex med någon som inte vill är alltid fel och olagligt. Det kan kännas jobbigt om du har gått över någons gräns. Men du kan få hjälp.

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan