Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur slutar jag hålla på med mobilen?

Fråga

Jag håller på med min mobil väldigt mycket! Det känns som att jag har blivit mobilberoende!! När jag har tråkigt håller jag på med den hela tiden. Jag håller också på med den innan jag ska sova och istället för att plugga.

Det är som att jag är rädd att jag missar något. Jag blir arg på mig själv, för jag vill inte hålla på med mobilen så mycket. Hur ska jag lära mig att kunna släppa telefonen?

Svar

Det finns flera saker du kan göra för att använda telefonen mindre.

Här är några tips:

  1. Ta bort notiser, ljud och annat som gör att du vill titta i din mobil.
  2. Ta bort de appar du fastnar i för länge utan att det ger dig något och behåll bara de appar som gör dig glad.
  3. Inför en bestämd tid varje dag då du får hålla på med mobilen. Sätt ett alarm för att begränsa tiden, och bestäm dig för vad du ska göra efteråt.
  4. Bestäm dig för platser där du inte får titta i mobilen, till exempel sängen och matbordet.
  5. Skaffa en väckarklocka och ladda din mobil långt ifrån din säng.
  6. Skriv ner vad som gör att du vill hålla på mindre med mobilen och på vilket sätt den påverkar dig negativt. Det kan fungera som en påminnelse till dig själv.
  7. Be någon om hjälp om det är svårt och kom ihåg att förändringar tar tid.

Det du beskriver är ett väldigt vanligt problem. Många håller på med mobilen mer än de egentligen vill. Många tycker också att det är svårt att sluta och därför liknar det ett beroende.

Det är lätt att bli arg på sig själv om man tittar i mobilen trots att man egentligen inte vill. Men det är svårt att stå emot, apparna du använder är gjorda på ett sätt som ska få dig att vilja använda dem mer och mer. Notiser, likes, uppdateringar och ljudeffekter är exempel på sådant. Det har med hjärnans belöningssystem att göra.

Det finns säkert mycket som du tycker är bra med din mobil. Kanske mår du bra av att till exempel lyssna på musik eller använda vissa appar som förenklar vardagen?

Ta hjälp av tipsen för att minska tiden du lägger på sådant som du inte mår bra av. Försök också att göra sånt som får dig att må bra när du väl använder mobilen.

Med vänliga hälsningar
Ronja Runnström Brandt, psykolog

Mer på UMO

Svara varandra

Får ångest av att fastna med mobilen, hjälp!

Jag har problem då jag ofta sitter framför mobilen för länge på dagarna och gärna skuldbelägger mig själv. Det blir så att jag fastnar framför mobil när jag är hemma själv och sen så sitter jag där i några timmar och får ångest för att jag inte gjort något annat.

Artikel

Vad kan jag göra om jag är stressad?

Här är tips som kan göra dig mer avslappnad och mindre stressad. Några av tipsen har du nog hört förut, medan andra kanske förvånar dig.

Artikel

Vad gör du om du vill må bättre?

UMO ställde frågan "Vad gör du om du vill må bättre?". Här är några av svaren och tipsen.

Till toppen av sidan