Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag har bra betyg men är ändå stressad, hjälp!

Fråga

Jag är väldigt stressad för betygen och skolan. Jag går på gymnasiet och har höga krav på mig själv. Jag vill bli läkare, och då krävs högsta betyg. Jag har bra betyg men är alltid rädd att de ska bli sämre.  

Jag tänker mycket på det här och känner mig typ aldrig glad. Jag pluggar jämt och hinner knappt med nåt annat. Har ni tips för hur jag kan må bättre men behålla bra betyg?

Svar

Det låter som att du är nedstämd, stressad och behöver få hjälp att må bättre. Jag tycker att du ska berätta hur du mår för skolkuratorn eller skolpsykologen på din skola. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning och träffa en kurator där. Då kan du få tips och stöd.  

Det är inte konstigt att vara stressad ibland, till exempel inför ett prov. Men det är inte bra för hjärnan och resten av kroppen att vara stressad för ofta eller en lång tid. Du behöver ta pauser från skolarbetet ibland och att göra sånt du mår bra av. Det kan till exempel vara att träffa kompisar, titta på en serie eller göra en avslappningsövning. 

För att må bra behöver du äta bra och sova tillräckligt. Det är också bra om du kan röra på dig eller träna några gånger i veckan. Det gör att du mår bättre psykiskt. Det gör också att man får lättare att koncentrera sig och lära sig nya saker. Du kan till exempel ta en paus från pluggandet och gå en promenad, dansa eller träna nåt du gillar. 

Det kan vara bra att veta att du kan komplettera dina betyg efter gymnasiet. Du kan höja vissa betyg eller läsa ämnen som inte fanns på det gymnasieprogram du gick. Det kan du göra på komvux eller en folkhögskola. 
 
Med vänliga hälsningar 
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Film: Hur mycket ska man träna och röra på sig?

Här kan du se filmer om hur mycket du ska träna och röra på dig för att må bra.

Svara varandra

Jag är jättenervös över betygen i sjuan, hjälp!

Jag har hört att det sker stora hopp mellan sexan och sjuans betyg, och att man blir bedömd enligt nians kunskapskrav. Hur var det för er när ni började sjuan? Fler som känner likadant?

Svara varandra

Mina föräldrar blir aldrig nöjda!

Jag hade det näst bästa betyget i klassen och är supernöjd med detta. Men mina föräldrar är aldrig nöjda. Jag pluggar hur mycket som helst i skolan.

Till toppen av sidan