Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur ska jag våga prata med en psykolog?

Fråga

Jag har i många år varit medveten om att jag måste gå till en psykolog eller liknande. Men jag är så otroligt rädd för att prata med någon. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag kommer antingen bara sitta helt tyst, eller le och låtsas att det blivit nåt missförstånd. Hur ska jag komma ur det här?

Svar

Eftersom jag jobbar som psykolog på en ungdomsmottagning vet jag att många ungdomar är mycket rädda och nervösa när de kommer för att träffa mig.

Det är mitt jobb och mitt ansvar att se till att det blir en bra stämning i rummet som gör det möjligt att prata om det som är jobbigt. Till exempel så frågar jag många olika frågor, så att personen börjar berätta och då brukar den värsta nervositeten lägga sig.

Om du skulle gå till en psykolog är det den personens ansvar att se till att ni får igång ett bra samtal. Och om du börjar gå i samtal men inte känner dig nöjd med personen du går till brukar det bästa vara att byta. Det är viktigt att det känns bra med den du ska prata svåra och jobbiga saker med.

Ta kontakt med en ungdomsmottagning så får du all hjälp du behöver. På en del ungdomsmottagningar finns det ingen psykolog men då finns det en kurator istället.

Med vänliga hälsningar

Eva Holmberg, psykolog

Till toppen av sidan