Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur pratar jag med ungdomsmottagningen utan att föräldrarna vet?

Jag vill boka tid på umo pga mitt mående utan att mina föräldrar vet. Vad ska jag säga? Jag har inte mycket fritid och har svårt att hinna åka in efter skolan eller på helger. Om jag åker på skoltid så får jag ju frånvaro och mina föräldrar får reda på det iallafall, vad ska jag göra?

Har någon av er hittat en lösning? Jag känner mig inte bekväm med att prata med kuratorn i skolan.

/13 årig tjej

Svar:

 • Säg till en lärare på skolan. Det behöver inte vara en mentor eller skolsköterska. Det kan vara bara en lärare du känner att du litar lite extra på eller känner dig lite tryggare med. Sedan kan läraren hjälpa dig att boka in en tid på umo då det passar för ditt schema. Du behöver inte vara orolig, de flesta lärare har gjort det innan. och lärarna är där för att hjälpa dig. Ett annat alternativ är att prata med en vän. ni kan då bestämma att du säger till dina föräldrar att du ska vara hemma hos kompisen, men istället går du till ungdomsmottagningen. Sen tycker jag också att du ska fundera över varför du inte vill att dina föräldrar ska veta. Ett alternativ kan ju vara att be personen på umo du pratar med att kontakta dina föräldrar och bara berätta att du varit där. För oftast i såna här situationer så är problemet att man inte vågar prata med sina föräldrar eftersom att man är rädd för deras reaktion alt. rädd för att det ska bli stelt. Men ofta brukar föräldrar vara mycket mer förstående än vad man tror.
  /en van
 • Det jag gjorde i din situation var att jag och sköterskan fick förtroende för varandra eller pratade direkt om problemen och berättade att jag inte vill att mina föräldrar ska veta. De har tystnadsplikt. Så du behöver inte vara rädd att dina föräldrar får veta bakom ryggen på dig eller går emot ditt svar.
  /Lina
 • Jag skulle meddela en vuxen, t.ex. mentorn eller skolsköterska, om att du behöver gå dit för att prata. Och säg att det är viktigt och att du bara vill snacka med UMO. Lyssnar inte dom så är ett bra tips att prata med rektor och säga att mentor eller skolsköterskan inte lyssnar. Rektorn kan ta bort frånvaro och sätta in att du ska vara borta eller säga till läraren att inte sätta frånvaro.

  Många vuxna på skolor förstår när man säger att man bara vill snacka med UMO och vissa vuxna kan till och med erbjuda skjuts till mottagningen. Lyssnar ingen så snacka med UMO på telefon och fråga vad du ska göra. Tänk på att du inte kan åka om det är Nationella prov eller andra viktiga datum.
  /Den som har varit med om det mesta
 • Det är bra om du förklarar för en vuxen på skolan innan du åker dit på skoltid. T.ex. mentorn, eller pratar med skolsköterskan om du är obekväm med kuratorn. Skolsköterskor har också tystnadsplikt och hjälper till bra om man mår dåligt!
  /E
 • Prata med din mentor!! Dom är ändå där för att stötta. Berätta det som det är oså kan hen berätta hur det kan lösas. Om du inte vill det så kan du säga att det va en vikarie just den lektionen o det blev äggröra.
  /Semlan
 • Hej. Du ska inte få frånvaro om du berättar för din mentor att du ska dit på lektionstid så kommer du sen få en liten lapp från ungdomsmottagningen som du sen visar för din mentor som "bevis" För att du varit där så då får inte din mentor sätta frånvaro.
  /Saga<33
 • Hej! Det kan kännas jobbigt att prata med kuratorn och föräldrarna det skulle inte jag häller tyckt varit bekvämt. Jag tror den enda lösning är att prata med en vuxen om det här hur jobbigt det än är för det är bra att en vuxen vet om det. Jag förstår att du inte vill säga till någon men det är bra att göra det.

  Första gången jag fick mens så ville jag INTE säga det till mamma men efter en vecka så sa min bästis (Nea det är bra att säga till ens mamma om sånt här och det är HELT naturligt) och jag ville INTE säga till mamma att jag hade fått det så jag pratade med min 26 åriga kusin som frågade om hon skulle säga och då sa jag Ja tack och sen var det löst och visst ångrar jag ibland att jag sa det men nu har jag iallafall tillgång till bindor.

  Jag tycker du ska berätta för någon du litar på och be den säga det för ibland är det jobbigt att berätta sina problem för någon men det är också bra. Hoppas du vågar berätta för någon jag tror på dig❤️
  /Nea
 • Jag har pratat med min umo på face time på mobilen. Då skulle du ju kunna göra det på en rast typ.
  /FLisan
Till toppen av sidan