Panik - lämna sidan!
Rodna

Vad är ditt tips till någon som rodnar?

Brukar du rodna? Har du några tips på vad man kan göra för att sluta rodna, eller för att det ska kännas bättre? Här kan du dela med dig, och läsa vad andra har tipsat om.

Andras tips:

 • Mitt tips är att erkänna att man har lätt att rodna bara finna sig i det. Men i vissa fall kanske det inte passar. Jag tror vissa tycker rodna är gulligt.
  /Emil
 • Jag har precis börjat andra året på gymnasiet och imorgon ska vi ha en presentation framför hel klass, och jag är super nervös!! Hatar när människor kollar på mig och att stå i centrum för bli röd direkt. Jag gjorde allt i min makt för att slippa presentationer eller bara överlag pratar framför hel klassen under hela första året på gymnasiet. Men vad har det gynnat mig? Om jag bara hade låtit allt va och låta allt ske av en anledning hade jag kanske inte varit så nervös inför imorgon.

  Så mina största tips är att ta allt som det kommer, undvik inte din rodnad utan försöka att låta det va och acceptera det istället! Brukar tänka på låttexten ”Don’t you worry don’t you worry child, see heavens got a plan for you” Tycker det kan hjälpa en del🫶🏻🫶🏻
  /Tjejen som alltid flyr när hon bara ska låta det va
 • Jag brukade alltid rodna och svettas. Varje gång jag gick till centrum eller något sådant så kommer jag alltid hem med illaluktande tröjor pga hur jag blev varm i hela kroppen. Det är för att jag är rädd att jag är pinsam när jag till exempel pratar med en försäljare eller med nån hos tandläkaren som hände mig sist ...

  Det jag försöker göra som lindrar besvären är att läsa böcker och göra det som jag rodnar för. Läsa böcker höjer faktiskt självförtroendet, vilket gör att du vågar mer men samtidigt gör det som man rodnar (som jag sa). När du gör detta och jobbar på det som du inte är bekväm med (som mig som bara rodnar och svettas när jag pratar med försäljarer) blir du van vid det och då lär du dig att det inte är så farligt. Hoppas det hjälper dig!
  /Amanda
 • 🍅 Har alltid haft känslig hy och rodnade ofta lätt av starka känslor, temperatur, träning etc men när jag började puberteten blev det bara VÄRRE. Speciellt när jag pratade med killar eller fick mycket uppmärksamhet, pågrund av att det kändes så otroligt pinsamt när jag blev så röd så ofta blev det värre.

  Det som hjälpte otroligt mycket i början var att jag började täcka kinderna med smink. Det kändes som ett skydd, för i min hjärna så tänkte jag att ingen kunde se att jag blev röd även om ansiktet började kännas varmt. Då blev jag mer modig och började prata mer eftersom jag inte längre kände mig lika utsatt av 🍅🍅🍅

  Efter ett tag så kunde jag gå till skolan utan smink och ändå inte känna mig rädd över att bli röd i ansiktet. Det mesta som hindrar en är mentalt, om allt känns pinsamt är det 100 gånger mer chans att du rodnar. Mitt tips är att hitta någonting som gör dig mer bekväm i dig själv, det kan vara en sak eller kanske en vän. 🍅 
  /ruttentomat
 • Seriöst så blir jag röd hela tiden i skolan, det började med att jag bara blev det när jag tyckte jag gjorde ngt pinsamt eller skulle prata själv framför klassen, och typ ha fel när läraren frågar ngt. Men efter att sånt har hänt så mycket har jag tyckt det blivit mycket jobbigare och nu blir jag röd HELA tiden, jag behöver inte ens prata med ngn eller få ögonkontakt.

  Det känns som att hela ansiktet blir varmt men sedan när jag ”går på toa” är jag inte alls lika röd som ju tror även om det känns som att jag blir röd. Detta har värkligen påverkat mig jätte mycket när det gäller skolan och jag vågar knappast prata med flera samtidigt utan att jag tycker att det blir för mycket uppmärksamhet på mig.

  Mina tipps är dock * kyl ner kinderna med händerna * andas lungan andetag när t.ex läraren ska fråga dig ngt * jag har alltid t-shirt i klassrummet för att inte bli varm *ha vatten vid dig om du blir röd det hjälper mig mycket
  /Hoppas att det hjälper// världens sexigaste tomat 🍅🍎🍉🍒🌶️
 • Det gör ingenting. Det är helt naturligt.
  /tv
 • Jag blir röd så fort någon snackar med mig. Till exempel idag när jag sa att jag ville se en speciell serie, då så skrattade läraren typ & så att hon hade sett den under hela påsklovet. Då blev jag jätte röd & började svettas. En person i klassen så till mig då: " jävlar vad röd du är, tomaten ju". Läraren sa då: "men gud, vi ska nog låta honom vara haha". Vet faktiskt inte vad jag ska göra för att inte bli röd. Men jag brukar tänka på typ saker jag gillar eller typ på en partiledare eller lärare för dom måste ju stå & prata inför folk & blir inte ett dugg röd. Då kan väl jag också göra det:)
  /Röding
 • Oftast när jag ska gå upp framför klassen, killar eller bara personer och prata så brukar jag bli röd🍅 när de tittar in i mina ögon. Men nu gick jag in här och läste. 🔋 Då har jag äntligen lärt mig nu att det kanske inte är så farligt som man tror.

  Jag hatar när det händer mig att jag blir röd!🪫🍅 Men nu har jag i alla fall fått några tips på hur man inte får det: man kan börja tänka på något annat och andas djupt. 🍅🍅🍅🍅
  /Den rödaste tomaten du har sett🍅🍅🍅
 • När jag blir röd i klassrummet då brukar nån säga att jag är röd vilket gör mig rödare men om man kollar bort eller säger sluta så kan det bli bättre. Och så kan man göra det man tycker är jobbigt som gör så man blir röd flera gånger så man vänjer sig.
  //Selma
 • Att tänka på att det går över och att det är jobbigt men att man ska låta det vara och inte fly från det!❤️Att kämpa emot kommer inte hjälpa men de e för de första normalt och för det andra inte konstigt.
  /Tilda
 • Omg ja känner igen mig asmycke. Liksom så fort nån typ nämner mitt namn blir jag en tomat🍅🍅O då måste nån så klart säga ”oj va röd du e” o då blir jag ännu rödare o så stirrar hela klassen in i min själ. O en kille speciellt kallar mig typ tomat hela tiden o när han säger det blir ja ba ännu mer tomat🥫🥫. Ja känner mig asobekväm i min klass pga de här…Så jävla jobbigt. Aja jag brukar iallafall titta bort, ta några djupa andetag och kyla kinderna med händerna. TACK FÖR ATT NI LYSSNAT PAPPIS
  /DEN RÖDA PAPITOMATEN🍅🍅🍅❤️❤️❤️
 • Hej!! Jag rodnar/blir röd ibland. Här är några tips😉 Att andas lugnt och försöka inte tänka på det, vet att det e svårt att inte tänka på d men försök. Ha inte för varma kläder på dig, om du har typ en tjock tröja blir du varmare och rödare. Kyla av ansiktet med dina kalla händer. Försök berätta att du blir röd. Öva, det kommer gå bort efter ett tag❤️. Drick kallt vatten. Testa eller sök upp om det finns någon kräm som hjälper, jag använder en kräm och det hjälper lite tror jag. De var några bra tips hoppas jag😻 De händer alla, och är normalt. HEJA DIG!!!🍅
  /FINA TOMATEN🍅
 • Hej!! Jag rodnar/blir tomat superenkelt. Som idag, när några killar i min klass tog min iPad och sa att dom skulle gå in på bilder. Så tar dom min iPad och jag ställer mig up för att ta tillbaka den och då känner jag hur det hettar till i hela ansiktet och blir till en fin röd tomat. Då blir det värre för jag tänker på det och ena av den här killarna sätter sig jämte mig och frågar hår det går samtidigt som han skrattar, då är det klart att jag blir ÄNNU rödare. Sen kom den andra killen och frågar hur jag mår för nu är jag på väg att gråta för att jag e så röd. ALLA MÅSTE FATTA ATT DET BLIR INTE BÄTTRE ATT FRÅGA HUR NÅGON MÅR ELLER VARFÖR DEN BLIR SÅ RÖD, MAN MÅSTE OCKSÅ FÖRSTÅ ATT DET INTE BLIR BÄTTRE AV ATT SÄGA ATT NÅGON BLIR RÖD DE E VÄL KLART ATT MAN BLIR RÖDARE. Men men det e väl inget jag kan hjälpa, försöker säga att jag blir röd så fort någon pratar med mig och det känns bra att jag inte är ensam. HEJA DIG!!!!❤️🍅🍅 Ett tips är att andas och inte tänka på det, det är normalt att bli röd❤️❤️(men HATAR det ändå)
  /Tomat
 • Jag känner igen mig i allt ni alla skriver, det är så skönt att jag inte är ensam men det värsta är när man blir helt röd i ansiktet (Bara av att prata med nån typ) och sen så säger nån (skulle vart min kompis) ”oj, vad röd du blev” det är SKIT JOBBIGT🍅🍅 i klassrummet brukar jag aldrig ha något varmt på mig och ha en vattenflaska brevid, för det brukar påverka lita oxå ifall det är varmt i rummet och så! (Jag blir röd KONSTANT ba så ni vet, även fast jag typ bara pratar med min syrra🤦🏼‍♀️)Men det finns inget rätt eller fel och jag vet att det är JÄTTESVÅRT att försöka lungna ner sig i det tillfället🍅 men försök, och träna på det så blir det nog bättre o bättre!! Imorgon ska jag till skolan ien efter vi har haft sportlov nu i en vecka och vi ska byta platser!! Så jobbigt tycker jag men vi finns här för varandra och känns redan lite bättre ♥️♥️
  /Ett Fet Jävla TOMAT Ansikte Här<3
 • Jag blir superröd i ansiktet så fort någon säger mitt namn, om jag ska läsa något för klassen, någon berömmer mig eller jag ska ha redovisning för klassen men då försöker jag bara ta djupa andetag eller nypa mig i armen så att jag tänker på något annat. 
  /Tomaten🍅
 • Tjenare folket! Blir själv illröd i ansiktet väldigt lätt och har märkt att det hjälper om man tänker på annat och framförallt vad du har på dig. Om du har nåt varmt som en jacka blir en mycket lättare drabbad.
  /Chipset
 • Jag rodnar inte så jättemycket, men har kompisar som gör det. De har alla sagt att de inte tycker om det, men jag tycker ärligt talat att det är jättefint. De lyssnar såklart inte på det jag säger, men ändå!!
  /tjenare
 • Tro mig, att bli röd i ansiktet är min vardag och jag HATAR DET. Så fort någon säger något elakt till mig eller vad som helst som gör mig stressad så blir jag KNAL RÖD I ANSIKTET och det värsta är då börjar alla titta på en. Fast mina bästa tips är att först måste du ta ett JUPT andetag och försök lura dig själv att du är lugn, du kan också försöka fippla med något annat och tänk på något som distraherar dig så att du glömmer bort att du är röd i ansiktet.
  /Den rödaste grisen på marknaden
 • Mitt tips är att försöka tänka på annat och bara andas, det kommer att gå över efter tag.
  /Tomaten
 • Jag är en tjej på 13 år och jag har haft det ganska jobbigt med att jag har blivit mycket röd i ansiktet vid olika tillfällen som jag tyckt varit pinsamma. Jag har bara försökt sminka över det och täcka det. Men om man bara gömmer någonting så blir det ju inte bättre så jag började gå till skolan utan smink och utsatte mig själv för vissa pinsamma saker och jag blev röd men sedan så blev det bara bättre och bättre. Nu rodnar jag nästan aldrig. Och alltså det spelar ingen roll om någon stirrar är det deras problem, heja dig.
  /Lelle
 • Jag slår er alla här, jag skulle ha presentation och så blev jag så röd så alla trodde det va en allergisk reaktion av lunchen. Så gick gå till vilorummet där kolade jag o jag var röd hela vägen ner till ryggen och bröstet. Har inga tips bara det att du int e ensam om dina problem
  /Tomaten som fick allergimedicin
 • Ta några djupa andetag och lugna dig. Det är helt naturligt :) vem bryr sig ett egentligen? Det har hänt allla :) <3
  /C :)
 • Jag blir ofta röd i ansiktet när jag träffar nån jag gillar. Det är viktigt att du vet att du kan skämmas, men det du ska veta attt det är du som är du. Njut av livet.
  /Röda tomaten.
 • Hejsan alla 🍅.. Jag hade precis slutat sista lektionen för dagen och stod i klassrummet. Jag märker inte att en kille i min klass råkar TA MIN DATOR istället för hans. Jag märker inte det förens han och hans kompis redan är utanför dörren och lunkar långsamt mot våra skåp. Jag får panik och tar tag i hans glömda dator, sedan springer jag ut och går fram och säger: Du råkade ta min dator. Han bara: Okej, tack så mycket. Och vi bytte datorer.

  Jag rusar tillbaka till mina kompisar i klassrummet och de märker att jag är röd i ansiktet men säger inget ...

  Det jag tänkte förmedla med denna berättelsen är att jag tror att nästan alla blir röda i ansiktet, bara i olika situationer. Alla har nog också den kompisen som ska kommentera när man blir röd! Säg till då, det gjorde jag och jag tycker att det funkade. Nu säger hon inte så lika ofta.. Love ya all <3
  /En skånsk tomat 🍅
 • Aja, du blir lite röd (eller VÄLDIGT röd). Men vad gör det?! Det är inte livsavgörande! 🍅 Dock så tycker jag att detta är väldigt jobbigt.
  /körsbärstomat
 • Jag blir jätteröd i ansiktet ibland. Jag försöker bara kolla bort eller försöka lugna mig.
  /Säckpotatisen
 • Mitt tips är att man ska låta det va, alltså man kan ju inte riktigt göra något åt det det är ju helt naturligt. <3
  /SLAAAAAYYYYY <3
 • Låtsas som ingenting och vänta tills det går över, i värsta fall kan du titta bort eller säga att du brukar bli röd i ansiktet. Men våga utmana dig.
  /Slayy tomat
 • Jag blir typ röd varje gång jag ska prata med folk som jag inte känner sådär bra liksom!! Min kompis ska alltid kommentera när jag blir röd och då blir man ju bara ännu rödare!? Varför kan man inte bara fatta att det inte hjälper o påpeka. Försök lugna ner dig när du blir röd i ansiktet, tänk att alla andra tänker på annat än dig om du ska presentera framför klassen. <33
  /ToMaTiSeNNN
 • Ni är inte ensamma, jag blir väldigt röd, asså extremt. Ttyp när läraren eller en vän bara säger mitt namn. 🍅 Jag kan må dåligt av det ibland, Det gör så att jag inte vill gå till skolan.

  I min förra klass påpekade jättemånga att jag blev det och då blir det värre😭 det som oxå är ännu jobbigare de är att det BARA är jag i min klass och av de jag känner som blir de🍅 så sjukt pinsamt 🍅😭🍅🍅😭 Vill ha en riktigt bra vän som förstår mig och som man kan prata med detta om, och gå igenom tillsammans.
  /Den rödaste av er alla🍅

Mer på UMO

Artikel

Att rodna

Du kan bli röd i ansiktet och på halsen när du rodnar. Hur mycket det syns beror bland annat på vilken hud du har. Det finns saker du kan testa om du vill rodna mindre.

Svara varandra

Vad ska jag göra när jag blir röd i ansiktet och skäms?

Jag känner mig inte bekväm med att prata i stora folkmassor. Det blir bara värre när jag superlätt blir röd i ansiktet. Har någon något tips på vad jag kan göra?

Självkänsla och blyghet

Innehåll om självkänsla och blyghet.

Till toppen av sidan