Panik - lämna sidan!
Rodna

UMO frågar: Vad är ditt tips till någon som rodnar?

Här kan du skriva dina tips, och läsa vad andra har tipsat om.

Andras tips:

 • När jag blir röd i klassrummet då brukar nån säga att jag är röd vilket gör mig rödare men om man kollar bort eller säger sluta så kan det bli bättre. Och så kan man göra det man tycker är jobbigt som gör så man blir röd flera gånger så man vänjer sig.
  //Selma
 • Att tänka på att det går över och att det är jobbigt men att man ska låta det vara och inte fly från det!❤️Att kämpa emot kommer inte hjälpa men de e för de första normalt och för det andra inte konstigt.
  /Tilda
 • Omg ja känner igen mig asmycke. Liksom så fort nån typ nämner mitt namn blir jag en tomat🍅🍅O då måste nån så klart säga ”oj va röd du e” o då blir jag ännu rödare o så stirrar hela klassen in i min själ. O en kille speciellt kallar mig typ tomat hela tiden o när han säger det blir ja ba ännu mer tomat🥫🥫. Ja känner mig asobekväm i min klass pga de här…Så jävla jobbigt. Aja jag brukar iallafall titta bort, ta några djupa andetag och kyla kinderna med händerna. TACK FÖR ATT NI LYSSNAT PAPPIS
  /DEN RÖDA PAPITOMATEN🍅🍅🍅❤️❤️❤️
 • Hej!! Jag rodnar/blir röd ibland. Här är några tips😉 Att andas lugnt och försöka inte tänka på det, vet att det e svårt att inte tänka på d men försök. Ha inte för varma kläder på dig, om du har typ en tjock tröja blir du varmare och rödare. Kyla av ansiktet med dina kalla händer. Försök berätta att du blir röd. Öva, det kommer gå bort efter ett tag❤️. Drick kallt vatten. Testa eller sök upp om det finns någon kräm som hjälper, jag använder en kräm och det hjälper lite tror jag. De var några bra tips hoppas jag😻 De händer alla, och är normalt. HEJA DIG!!!🍅
  /FINA TOMATEN🍅
 • Hej!! Jag rodnar/blir tomat superenkelt. Som idag, när några killar i min klass tog min iPad och sa att dom skulle gå in på bilder. Så tar dom min iPad och jag ställer mig up för att ta tillbaka den och då känner jag hur det hettar till i hela ansiktet och blir till en fin röd tomat. Då blir det värre för jag tänker på det och ena av den här killarna sätter sig jämte mig och frågar hår det går samtidigt som han skrattar, då är det klart att jag blir ÄNNU rödare. Sen kom den andra killen och frågar hur jag mår för nu är jag på väg att gråta för att jag e så röd. ALLA MÅSTE FATTA ATT DET BLIR INTE BÄTTRE ATT FRÅGA HUR NÅGON MÅR ELLER VARFÖR DEN BLIR SÅ RÖD, MAN MÅSTE OCKSÅ FÖRSTÅ ATT DET INTE BLIR BÄTTRE AV ATT SÄGA ATT NÅGON BLIR RÖD DE E VÄL KLART ATT MAN BLIR RÖDARE. Men men det e väl inget jag kan hjälpa, försöker säga att jag blir röd så fort någon pratar med mig och det känns bra att jag inte är ensam. HEJA DIG!!!!❤️🍅🍅 Ett tips är att andas och inte tänka på det, det är normalt att bli röd❤️❤️(men HATAR det ändå)
  /Tomat
 • Jag känner igen mig i allt ni alla skriver, det är så skönt att jag inte är ensam men det värsta är när man blir helt röd i ansiktet (Bara av att prata med nån typ) och sen så säger nån (skulle vart min kompis) ”oj, vad röd du blev” det är SKIT JOBBIGT🍅🍅 i klassrummet brukar jag aldrig ha något varmt på mig och ha en vattenflaska brevid, för det brukar påverka lita oxå ifall det är varmt i rummet och så! (Jag blir röd KONSTANT ba så ni vet, även fast jag typ bara pratar med min syrra🤦🏼‍♀️)Men det finns inget rätt eller fel och jag vet att det är JÄTTESVÅRT att försöka lungna ner sig i det tillfället🍅 men försök, och träna på det så blir det nog bättre o bättre!! Imorgon ska jag till skolan ien efter vi har haft sportlov nu i en vecka och vi ska byta platser!! Så jobbigt tycker jag men vi finns här för varandra och känns redan lite bättre ♥️♥️
  /Ett Fet Jävla TOMAT Ansikte Här<3
 • Jag blir superröd i ansiktet så fort någon säger mitt namn, om jag ska läsa något för klassen, någon berömmer mig eller jag ska ha redovisning för klassen men då försöker jag bara ta djupa andetag eller nypa mig i armen så att jag tänker på något annat. 
  /Tomaten🍅
 • Tjenare folket! Blir själv illröd i ansiktet väldigt lätt och har märkt att det hjälper om man tänker på annat och framförallt vad du har på dig. Om du har nåt varmt som en jacka blir en mycket lättare drabbad.
  /Chipset
 • Jag rodnar inte så jättemycket, men har kompisar som gör det. De har alla sagt att de inte tycker om det, men jag tycker ärligt talat att det är jättefint. De lyssnar såklart inte på det jag säger, men ändå!!
  /tjenare
 • Tro mig, att bli röd i ansiktet är min vardag och jag HATAR DET. Så fort någon säger något elakt till mig eller vad som helst som gör mig stressad så blir jag KNAL RÖD I ANSIKTET och det värsta är då börjar alla titta på en. Fast mina bästa tips är att först måste du ta ett JUPT andetag och försök lura dig själv att du är lugn, du kan också försöka fippla med något annat och tänk på något som distraherar dig så att du glömmer bort att du är röd i ansiktet.
  /Den rödaste grisen på marknaden
 • Mitt tips är att försöka tänka på annat och bara andas, det kommer att gå över efter tag.
  /Tomaten
 • Jag är en tjej på 13 år och jag har haft det ganska jobbigt med att jag har blivit mycket röd i ansiktet vid olika tillfällen som jag tyckt varit pinsamma. Jag har bara försökt sminka över det och täcka det. Men om man bara gömmer någonting så blir det ju inte bättre så jag började gå till skolan utan smink och utsatte mig själv för vissa pinsamma saker och jag blev röd men sedan så blev det bara bättre och bättre. Nu rodnar jag nästan aldrig. Och alltså det spelar ingen roll om någon stirrar är det deras problem, heja dig.
  /Lelle
 • Jag slår er alla här, jag skulle ha presentation och så blev jag så röd så alla trodde det va en allergisk reaktion av lunchen. Så gick gå till vilorummet där kolade jag o jag var röd hela vägen ner till ryggen och bröstet. Har inga tips bara det att du int e ensam om dina problem
  /Tomaten som fick allergimedicin
 • Ta några djupa andetag och lugna dig. Det är helt naturligt :) vem bryr sig ett egentligen? Det har hänt allla :) <3
  /C :)
 • Jag blir ofta röd i ansiktet när jag träffar nån jag gillar. Det är viktigt att du vet att du kan skämmas, men det du ska veta attt det är du som är du. Njut av livet.
  /Röda tomaten.
 • Hejsan alla 🍅.. Jag hade precis slutat sista lektionen för dagen och stod i klassrummet. Jag märker inte att en kille i min klass råkar TA MIN DATOR istället för hans. Jag märker inte det förens han och hans kompis redan är utanför dörren och lunkar långsamt mot våra skåp. Jag får panik och tar tag i hans glömda dator, sedan springer jag ut och går fram och säger: Du råkade ta min dator. Han bara: Okej, tack så mycket. Och vi bytte datorer.

  Jag rusar tillbaka till mina kompisar i klassrummet och de märker att jag är röd i ansiktet men säger inget ...

  Det jag tänkte förmedla med denna berättelsen är att jag tror att nästan alla blir röda i ansiktet, bara i olika situationer. Alla har nog också den kompisen som ska kommentera när man blir röd! Säg till då, det gjorde jag och jag tycker att det funkade. Nu säger hon inte så lika ofta.. Love ya all <3
  /En skånsk tomat 🍅
 • Aja, du blir lite röd (eller VÄLDIGT röd). Men vad gör det?! Det är inte livsavgörande! 🍅 Dock så tycker jag att detta är väldigt jobbigt.
  /körsbärstomat
 • Jag blir jätteröd i ansiktet ibland. Jag försöker bara kolla bort eller försöka lugna mig.
  /Säckpotatisen
 • Mitt tips är att man ska låta det va, alltså man kan ju inte riktigt göra något åt det det är ju helt naturligt. <3
  /SLAAAAAYYYYY <3
 • Låtsas som ingenting och vänta tills det går över, i värsta fall kan du titta bort eller säga att du brukar bli röd i ansiktet. Men våga utmana dig.
  /Slayy tomat
 • Jag blir typ röd varje gång jag ska prata med folk som jag inte känner sådär bra liksom!! Min kompis ska alltid kommentera när jag blir röd och då blir man ju bara ännu rödare!? Varför kan man inte bara fatta att det inte hjälper o påpeka. Försök lugna ner dig när du blir röd i ansiktet, tänk att alla andra tänker på annat än dig om du ska presentera framför klassen. <33
  /ToMaTiSeNNN
 • Ni är inte ensamma, jag blir väldigt röd, asså extremt. Ttyp när läraren eller en vän bara säger mitt namn. 🍅 Jag kan må dåligt av det ibland, Det gör så att jag inte vill gå till skolan.

  I min förra klass påpekade jättemånga att jag blev det och då blir det värre😭 det som oxå är ännu jobbigare de är att det BARA är jag i min klass och av de jag känner som blir de🍅 så sjukt pinsamt 🍅😭🍅🍅😭 Vill ha en riktigt bra vän som förstår mig och som man kan prata med detta om, och gå igenom tillsammans.
  /Den rödaste av er alla🍅
 • Jag blir asröd i ansiktet, asså inte lite röd som en tomat. Det händer mest när jag tycker något är pinsamt. Sååååå skämmigt!!!! Typ när jag pratar om något och så ska alltid någon säga att jag har blivit röd i ansiktet. En gång blev jag röd i ansiktet utan anledning det var två killar i min klass som satt bakom mig som började prata med mig bara asså det var inte någon pinsamt eller jobbigt.

  Jag är kompis med dom och dom bara omg vad händer?! Så jag fick lov att säga att jag blev jätte yr och så läraren frågade om jag behövde gå till skolsyster sååå pinsamt. Asså jag känner när jag blir röd i ansiktet. 
  /Hemligt
 • Min kompis säger att jag är röd i ansiket typ varje gång jag pratar med någon men jag känner inte att jag blir röd!! Nån annan som har detta problemet?? Och när man blir röd så försök att lugna ner dig. Vi klarar detta <3
  /Hello
 • Hej! Jag rodnar hela tiden när jag tycker det är pinsamt. Det värsta som finns är när man ska redovisa inför klassen, jag blir röd så fort jag ställt mig upp och ska redovisa. Senast jag rodnade var idag. Det var så pinsamt. Det var när skolan hade slutat och jag väntade på bussen men jag satt inne med några kompisar som också vänta på bussen så gick jag och ena min kompis fram till killarna i vår klass och så gick vi mot en kille som var vid dom för att det är roligt. Men då sa en annan kille i vår klass gillar du han eller och då blev jag illröd i ansiktet.

  Jag försökte gå bort men då sa min kompis "varför är du så röd och då kollade alla killar på mig och började skratta" och då blev jag mer röd. Jag gick iväg och då började det gå över, men dom kom tillbaka och sa att jag var jätteröd förut och så sa dom ”då vet vi att du gillar han” och dom bara fortsatte. Då blev jag ju röd igen och då sa dom ju det igen ”oj vad röd du e” så nu tror dom att jag gillar han. Jag vet att detta inte var något tips men ajja jag har själv inga tips jag skulle gärna villa ha det. Jag vet att man ska andas och så men ibland funkar inte det. Du är inte ensam!
  /Tomaten
 • Glöm inte att ta djupa andetag. Jag blir röd i ansikten hela tiden sssssåååååå jobbigt.
  /Röda tomaten
 • Jag blir röd heeeela tiden. Senaste gången var idag, min lärare frågade på engelskalektion vad ja hade gjort i helgen framför hela klassen. ”I was on a birthday party” sa jag. Jag blev illröd, det värsta var att min kompis sa fett högt, gud vad röd du blev Filippa. Snacka om att jag blev ännu rödare🛑
  /Filippa
 • Tro mig ni är INTE ensamma om detta. Jag har googlat och kollat överallt om det finns något sätt att blir av med det, mår mycket bättre efter att ha läst era problem. Jag har superlätt att bli röd i ansiktet och har supersvårt att kontrollera det!!

  Mår mycket bättre av att se att jag inte är ensam om detta och att jag kan relatera till er alla, börjar bli lite bättre för mig, tro mig det hjälper att sitta lugnt och se självsäker ut, glöm inte att andas sakta och låstas som att allt ser och är normalt ut, för det är ju faktiskt normalt. Vi klarar detta hörrni!!
  /Samma problem som alla här
 • Tänk inte på att du rodnar. Tänker du på det så blir du rödare och rödare. Ta djupa andetag, sänk axlarna och fokusera på något annat.
  /Röda grisen
 • Jag brukar andas djupa andetag, men jag blir röd i HELA ansiktet när bara någon annan pratar. Det behöver inte ens vara med mig! Brukar också typ kyla ned mig med min hand eller låtsas att jag har något i ögat.
  /Den rödaste tomaten
  /🥰🥰

Mer på UMO

ArtikelAtt rodna

Du kan bli röd i ansiktet och på halsen när du rodnar. Hur mycket det syns beror bland annat på vilken hud du har. Det finns saker du kan testa om du vill rodna mindre.

Svara varandraBlir så röd i ansiktet när jag tränar, någon som känner igen sig?

Jag känner mig ful, äcklig och skäms när jag blir röd. Borde jag bry mig? Blir ni röda när ni tränar? Skäms ni?

Svara varandraVad ska jag göra när jag blir röd i ansiktet och skäms?

Jag känner mig inte bekväm med att prata i stora folkmassor. Det blir bara värre när jag superlätt blir röd i ansiktet. Har någon något tips på vad jag kan göra?

Självkänsla och blyghet

Här kan du hitta innehåll om självkänsla och blyghet.

Till toppen av sidan