Panik - lämna sidan!

UMO frågar: Vad är ditt tips till någon som rodnar?

Här kan du skriva dina tips, och läsa vad andra har tipsat om.

Andras tips:

 • Ifall jag vet att en situation kommer att komma, spelar ingen roll om jag vet de flera dagar innan eller minuter. Men då brukar jag tänka typ att jag kommer inte att bry mig om detta i framtiden och efteråt kommer jag inte tycka att detta är alls lika jobbigt och detta kommer inte att vara så länge.

  Då brukar jag oftast inte bli så jätteröd. Men detta fungerar ju bara ifall man e förberedd. Jag läste även att man kunde försöka sänka sina axlar och ta lunga djupa andetag.
  /En till tomat
 • Sånt som händer! Finns alltid någon som rodnar för något så skit i det, tänk inte så mycket ☺
  /🥰🥰
 • lev med det. Det är inte hela världen, vad är det värsta som kan hända?
  /jag blir rödare i ansiktet än du
 • Mitt tips är att när du känner att du rodnar ska du tänka på det som träning, för om vi inte utsätter oss i situationer som är jobbiga så blir det aldrig bättre. Därför ska du inte göra någonting när du blir röd, bara sitt och se självsäker ut, tillslut kommer du förhoppningsvis vara mer självsäker och inte tänka på att du kanske kommer rodna. Fake it till you make it fr asså det finns inget sätt att fixa det förutom att jobba på det. Har själv problem med det och jag försöker med er.
  /Badb
 • Mitt tips är att typ tänka bort det och andas 🧘‍♀️ 💗 men tänk också på att det inte bara är du som blir röd. TILLSAMMANS KÄMPAR VI IGENOM DETTA 😡😡💗💗🍅🍅
  /Anonym//
 • Jag försöker typ andas och ta det lugnt varje gång det händer, men jag blir typ jättestressad varje gång, så det funkar inte jättebra. VI KLARAR DETTA TILLSAMMANS!!! <3333
  //ANONYM <3
 • Min mamma sa till mig att om man blev röd i ansiktet för att man ska svara på en fråga i skolan eller liknande så är det inte så många som bryr sig om vad du säger. Utan många sitter och tänker att de är glada att de inte behövde svara på frågan. Jag brukar tänka att inget är jobbigt och att ingen lägger märke till det och att det inte syns lika mycket som man tror ❤️
  /: =)
 • Jag blir röd HELA TIDEN, min kompis puttade in mig i en skit äcklig kille i skolan och såklart blev jag röd som en tomat i ansiktet. Sen sa alla att jag gillade honom vilket jag verkligen inte gör. Jag tänker att jag kommer att bli röd hela tiden och om man tänker så gör man ju inte situationen bättre. Jag kan typ inte gå hem till folk jag inte känner längre för vågar inte riskera att bli röd ni vet. Jag har inget tips men tänker att vi tomater kanske mår bättre av att läsa att vi alla har problem.❤️ Så kämpa på nu alla tomater vi klarar det tillsammans!
  //Tomaten
 • Jag känner igen mig så sjukt mycket i det här, jag rodar hela tiden. Kan vara allt från en presentation framför klassen till att jag pratar med en lärare eller när jag bara ser mitt cruch i skolan. Det är de jobbigaste jag vet, mitt största komplex. Blir även illröd när jag tränat, de behöver inte ens vara en jobbig träning. Vill inte visa mig på idrotten efter vi tränat. Har tyvärr inga tips då jag själv behöver det. Men kom ihåg att du inte är ensam❤️
  /Anonym
 • Försök att inte tänka på det eller ta djupa andetag jag blir röd hela tiden och det är sååååå stelt//tomaten
  /anonym
 • Bästa tipset är att andas lugnt o ta djupa andetag. Till och med var det jobbigt för mig att gå till skolan pågrund av att jag blir jätte röd i ansiktet. Ibland känner jag hur jag svettas i ansiktet och att jag börjar bli röd. Under lektionerna då vi andvänder våran chromebooks måste jag kolla hur röd jag är. Eftersom jag kan inte hela tiden gå iväg o kolla. Jag vet hur jobbigt det är. Men vi kämpar vidare!!! Du klarar det!!! Jag tror på dig ❤️❤️
  /Rödare än en tomat
 • Jag vet hur det känns att vara röd🍅. Jag blir till o med det när jag är med min familj. Det ör vanligt att vara röd jag är typ det hela tiden. När någon säger att ”du är röd” tänk bara att du inte är det och andas djupt ❤️
  /Anonym
 • Minna tips är att försöka andas djupt. Du kan lyfta upp axlarna och andas djupt. Kom ihåg att du ser inte så röd ut som du känner dig.❤️
  /Anonym
 • Ibland när jag är i skolan så brukar jag se en kille som jag är kär i, och då blir jag RÖD DOM EN TOMAT 🍅. En gång när jag var i matsalen så såg jag den killen och jag började känna att jag blev röd. Minna tips är att andas djupt. Och när du känner att det blir varmt i ansiktet så är du inte lika röd som de känns. Vi kämpar bort den RÖDKNALLHETEN ❤️
  /Anonym
 • Jag rodnar när många kollar på mig eller om jag är orolig för en situation där jag tror att jag kommer bli röd, till exempel innan en presentation eller när jag ska till matsalen och det är många där.

  När jag blir röd i ansiktet brukar jag bara bli arg på mig själv men nu när jag läst allas tips och berättelser så känns det bättre. Tänk att det är du som bestämmer över din kropp, du själv bestämmer om du ska bli röd eller inte. Ta det lungt och andas.
  /idbfwo
 • Jag blir röd hela tiden tillockmed när jag pratar med en vanlig person. Det hjälper att andas titta bort och låssas att du fasta med blicken tills du blir normal. Normal kommer jag nog aldrig bli, jag är weird
  /Blygisen
 • Efter att vi hade slutat skolan så skulle jag och min kompis ta bussen men först ville hon ha kakor så vi gick och skulle köpa. Hon hade inte med sig kortet så jag fick betala och hon swichade mig. Men när jag hade blippat mitt kort så funka inte det av någon anledning så jag var tvungen att sätta in den och hålla på jättelänge för att det krånglade.

  Kände hur jag blev varm i ansiktet och senare när vi äntligen kommit därifrån så sa min kompis till mig "du blev lite rosa" ASSÅ DET VAR SÅÅÅÅ PINSAMT!!! Det jag vill komma fram till är att vi är i det här tillsammans och allt vi kan göra är att embrace rödheten tillsammans. Vi KLARAR DET!! VI KÄMPAR BORT KNALLRÖDHETEN TILLSAMMANS!!!
  /Vet hur de känns, känner de varje 🍅
 • När jag var yngre så rodnade jag inte alls lika mycket som jag gör nu. Att rodna är det jobbigaste jag vet just nu, jag går och tänker på att jag inte ska bli röd i ansiktet, men då blir de bara värre. Jag tror jag rodnar mer nu för jag har kommit upp i en ålder där man har väldigt stressigt och har mycket ångest. Jag har läst att man kan ha en slags social fobi för att man rodnar mycket.

  En gång skulle jag ha en presentation för klassen (SOM ÄR ETT AV DE JOBBIGASTE GREJERNA JAG VET) och jag läste en sak ur ett papper och började känna värmen i ansiktet komma, då gömde jag hela ansiktet bakom pappret och efter jag hade läst klart satte jag mig under ett bord och låtsades knyta skorna 😅 såå pinsamt. Mina bästa tips är: gå bara från en situation du tycker är jobbig, om inte låtsas som ingenting när du rodnar och var inte blyg. Om du rodnar lite kan du ta ett djupt andetag och nypa dig ganska hårt på en kroppsdel. Du är inte ensam om att rodna och tycka de är jobbigt;)
 • Hej, jag blir jätte röd I ansiktet när jag tycker något är pinsamt. En gång skämdes jag super mycket, för vi satt i klassrummet och så sa min kompis en sak som var jätte pinsam. Då blev jag röd som en tomat🍅 och så försökte jag täcka ansiktet men blev ändå bara ännu rödare. Det känns bra att läsa andras kommentarer och tips så jag vet att jag inte är ensam. Jag har tyvärr inger tips för jag visste inte heller vad jag skulle göra i situationen.
  /Anonym
 • Jag har haft problem med att rodna så länge jag kan minnas. Att ha presentationer i skolan är det värsta jag vet. Jag kan inte räcka upp handen och svara på en enkel fråga och upprop är också jobbigt. Jag har fortfarande problem med detta, men ju fler presentationer jag gör desto säkrare blir jag. Försök tänka bort att du rodnar, om du tänker på det blir det bara värre.
  /Anonym
 • Känslan när det börjar hetta till i ansiktet är bland det värsta jag varit med om det förstör såååå mycket. En gång på lektionen så sa några att jag fuska på kahoot framför HELA klassen (jag gjorde inte det). Jag kände att jag började bli varm sen vände sig en tjej i min klass om så hon tittade på mig och sa "Oj vad röd" till sin kompis, det är det pinsamaste jag varit med om.

  Jag har också en kompis som brukar bli det hela tiden så vi skrattar alltid åt varandra. Det är så roligt för vi står där och blir liksom knall röda tillsammans.
  /rödare än rödast
 • Hej! Jag är en tjej som blir knallröd ganska ofta för minsta lilla, typ som att prata med söta killar, eller inför klassen eller "MEDGES EJ", ough den e värst, när du inte har pengar.

  En händelse var när jag gick på min förra skola, jag bytte plats med en kille i min klass för att sitta bredvid min kompis, jag hade en obsession att pilla sönder sudd så det såg ut som pärlsocker, av någon anledning så ville jag spara suddbitarna i min bänk, killen sa då "är det strössel" vilket bara är en ganska rolig reaktion, men mitt svar däremot var ingeting, JAG VÄNDE MIG OM OCH GICK, jag blev KNALLLRÖÖD, asså rödare än rödtrafikljuset, rödare än tomater, verkligen knallröd, det kändes såå varmt och det brände, jag va extremt röd.

  Jaja kom ihåg att alla är fina och normala fast man blir knallröd i hela ansiktet, det är vi mot knallrödheten!!!
  /Tjejen som skäms och blir knallröd
 • Jag har väldigt väldigt lätt för att rodna och tycker det är så jobbigt! Jag får till och med ångest inför att gå till skolan på grund av det... Jag är livrädd för att göra bort mig eller få folk att tro att jag är kär i dem bara för att jag rodnar.🙄 Tycker det är så sjukt pinsamt! Det värsta är att jag rodnar när jag pratar med vissa lärare i skolan och då är jag livrädd att folk ska tro att jag är kär i en LÄRARE fast jag inte är det. Jag är bara väldigt obekväm😬 Men jag ska kämpa mig igenom det här och jobba bort rodnandet och ångesten. Du kan också klara det. Vi gör det tillsammans, alla vi som vill bli av med rodnandet! Jag tror på oss!❤️
  /Den rodnande tjejen
 • Om du ser att någon är röd i ansiktet så ska du inte påpeka det. Även om det är din kompis. För att det gör en oftast rödare. Man kan tänka på att andas djupa andetag och inte tänka på det tror jag är det bästa.
  /Pella paltnacke
 • Det är helt naturligt och inget att skämas för. Alla rodnar nån gång då och då.
  /elvira
 • Jag vet inte varför men jag rådnar väldigt ofta i skolan, eller jag tror jag gör det för helt plötsligt så känner jag mig varm och jag antar att jag blir röd också .men jag vet inte. Några gånger har mina kompisar påpekat att jag är röd i ansiktet och då känner jag mig också varm.

  Jag är väldigt blyg så varje gång jag tvingar mig själv till att prata med en kille i klassen så blir jag varm i ansiktet, så jag antar att det blir så när något är pinsamt, jobbigt, eller att jag skäms. Och när jag tränar på idrotten så blir jag också lätt röd i ansiktet.

  Men jag bryr mig faktiskt inte när jag rådnar och känner mig varm i ansiktet, jag bryr mig inte om vad andra ska tycka eller något sånt. Det enda jag tycker är jobbigt med det är att jag känner mig så varm. Så när det här händer så brukar jag oftast sätta händerna mot kinderna och pannan för att försöka kyla ner mig själv, för händerna är oftast kallare. Om någon annan tycker det ser konstigt ut så får dom väll göra det,
  /Röd som en tomat
 • Jag har på senaste tiden bara haft mer och mer problem med min rodnad. Förut tyckte jag om att hålla presentationer, ha diskussioner i klassen och berätta berättelser för mina kompisar osv. Men nu kan jag inte göra något av de där utan att rodna. Det har hänt förut och jag har vant bort det förut.

  Vid mina egna erfarenheter så blir jag röd i ansiktet bara för att jag tänker ”hoppas jag inte blir röd i ansiktet”. Men jag har då läst att man istället ska tänka att man vill bli röd i ansiktet och att de är ens mål. Det kan fungera om du verkligen tror på de du säger, men de kan ta ett tag innan man helt har vant bort rodnaden.
  /Anonym
 • Det är okej! Om du skäms o börjar rodnar ba lek att du inte skäms ja lovar de funkar. Fake it till u make it. Även om du skäms men beter dig som om du inte gör det så har ju inte folket nånting att påpeka!
  /Anonym
 • Mina bästa tips till de som rodnar, får panik och vill fly är att INTE fly från situationen! Det blir bara mycket värre!! Bestäm dig för att stanna kvar och använd istället någon av dessa övningar för att lugna ner dig själv: Andas i en fyrkant: Hitta ett fyrkantigt objekt och följ ena sidan med blicken och andas in tills du kommer till hörnet där du andas ut till nästa hörn osv.

  Ta långa, djupa andetag och fokusera på andningen tills du återfår kontrollen över dig själv och kan stanna kvar i situationen. 3-2-1 övningen: Tänk på 3 saker du ser, sedan 3 saker du hör och sedan 3 saker du känner just där och då. Därefter kan du upprepa övningen med 2 saker du ser, hör och känner och sedan med 1 sak du ser, hör och känner. Fortsätt med övningen tills du har lugnat ner dig.

  Det är viktigt att utsätta sig för situationer där man kan rodna för att lära sig att hantera det och på så sätt minska problemet. För min del har dessa övningar hjälpt otroligt mycket och jag rodnar inte alls lika mycket som förut!
  /Anonym
 • Jag själv är nästan alltid röd. Blir ofta kallad rudolf vilket börjar bli tråkigt när så många har sagt det. Men att rodna är gulligt det är gulligt att vara rosig om kinderna. Like due söt bara ta in det. Rodnar du av andra saker är du också söt. Alla människor är söta. Puss 💋
  /Söta rudolf

Mer på UMO

ArtikelAtt rodna

Du kan bli röd i ansiktet och på halsen när du rodnar. Hur mycket det syns beror bland annat på vilken hud du har. Det finns saker du kan testa om du vill rodna mindre.

Svara varandraVad ska jag göra när jag blir röd i ansiktet och skäms?

Jag känner mig inte bekväm med att prata i stora folkmassor. Det blir bara värre när jag superlätt blir röd i ansiktet. Har någon något tips på vad jag kan göra?

Självkänsla och blyghet

Här kan du hitta innehåll om självkänsla och blyghet.

Till toppen av sidan