Panik - lämna sidan!
Rodna

UMO frågar: Vad är ditt tips till någon som rodnar?

Här kan du skriva dina tips, och läsa vad andra har tipsat om.

Andras tips:

 • Hejsan alla 🍅.. Jag hade precis slutat sista lektionen för dagen och stod i klassrummet. Jag märker inte att en kille i min klass råkar TA MIN DATOR istället för hans. Jag märker inte det förens han och hans kompis redan är utanför dörren och lunkar långsamt mot våra skåp. Jag får panik och tar tag i hans glömda dator, sedan springer jag ut och går fram och säger: Du råkade ta min dator. Han bara: Okej, tack så mycket. Och vi bytte datorer.

  Jag rusar tillbaka till mina kompisar i klassrummet och de märker att jag är röd i ansiktet men säger inget ...

  Det jag tänkte förmedla med denna berättelsen är att jag tror att nästan alla blir röda i ansiktet, bara i olika situationer. Alla har nog också den kompisen som ska kommentera när man blir röd! Säg till då, det gjorde jag och jag tycker att det funkade. Nu säger hon inte så lika ofta.. Love ya all <3
  /En skånsk tomat 🍅

 • Aja, du blir lite röd (eller VÄLDIGT röd). Men vad gör det?! Det är inte livsavgörande! 🍅 Dock så tycker jag att detta är väldigt jobbigt.
  /körsbärstomat

 • Jag blir jätteröd i ansiktet ibland. Jag försöker bara kolla bort eller försöka lugna mig.
  /Säckpotatisen

 • Mitt tips är att man ska låta det va, alltså man kan ju inte riktigt göra något åt det det är ju helt naturligt. <3
  /SLAAAAAYYYYY <3
 • Låtsas som ingenting och vänta tills det går över, i värsta fall kan du titta bort eller säga att du brukar bli röd i ansiktet. Men våga utmana dig.
  /Slayy tomat

 • Jag blir ofta röd i ansiktet när jag träffar nån jag gillar. Det är viktigt att du vet att du kan skämmas, men det du ska veta attt det är du som är du. Njut av livet.
  /Röda tomaten.
 • Jag blir alltid röd när någon pratar med mig eller säger mitt namn inför hela klassen, alla killar frågar då ”varför blir du så röd” och då blir jag bara rödare och min före detta kompis sa alltid att jag var jätteröd. Men tänk på att ta djupa andetag skit i dom och om du blir röd så är du inte som alla andra :)
  /Tomaten
 • Jag blir typ röd varje gång jag ska prata med folk som jag inte känner sådär bra liksom!! Min kompis ska alltid kommentera när jag blir röd och då blir man ju bara ännu rödare!? Varför kan man inte bara fatta att det inte hjälper o påpeka. Försök lugna ner dig när du blir röd i ansiktet, tänk att alla andra tänker på annat än dig om du ska presentera framför klassen. <33
  /ToMaTiSeNNN
 • Ni är inte ensamma, jag blir väldigt röd, asså extremt. Ttyp när läraren eller en vän bara säger mitt namn. 🍅 Jag kan må dåligt av det ibland, Det gör så att jag inte vill gå till skolan.

  I min förra klass påpekade jättemånga att jag blev det och då blir det värre😭 det som oxå är ännu jobbigare de är att det BARA är jag i min klass och av de jag känner som blir de🍅 så sjukt pinsamt 🍅😭🍅🍅😭 Vill ha en riktigt bra vän som förstår mig och som man kan prata med detta om, och gå igenom tillsammans.
  /Den rödaste av er alla🍅
 • Jag blir asröd i ansiktet, asså inte lite röd som en tomat. Det händer mest när jag tycker något är pinsamt. Sååååå skämmigt!!!! Typ när jag pratar om något och så ska alltid någon säga att jag har blivit röd i ansiktet. En gång blev jag röd i ansiktet utan anledning det var två killar i min klass som satt bakom mig som började prata med mig bara asså det var inte någon pinsamt eller jobbigt.

  Jag är kompis med dom och dom bara omg vad händer?! Så jag fick lov att säga att jag blev jätte yr och så läraren frågade om jag behövde gå till skolsyster sååå pinsamt. Asså jag känner när jag blir röd i ansiktet. 
  /Hemligt
 • Min kompis säger att jag är röd i ansiket typ varje gång jag pratar med någon men jag känner inte att jag blir röd!! Nån annan som har detta problemet?? Och när man blir röd så försök att lugna ner dig. Vi klarar detta <3
  /Hello
 • Hej! Jag rodnar hela tiden när jag tycker det är pinsamt. Det värsta som finns är när man ska redovisa inför klassen, jag blir röd så fort jag ställt mig upp och ska redovisa. Senast jag rodnade var idag. Det var så pinsamt. Det var när skolan hade slutat och jag väntade på bussen men jag satt inne med några kompisar som också vänta på bussen så gick jag och ena min kompis fram till killarna i vår klass och så gick vi mot en kille som var vid dom för att det är roligt. Men då sa en annan kille i vår klass gillar du han eller och då blev jag illröd i ansiktet.

  Jag försökte gå bort men då sa min kompis "varför är du så röd och då kollade alla killar på mig och började skratta" och då blev jag mer röd. Jag gick iväg och då började det gå över, men dom kom tillbaka och sa att jag var jätteröd förut och så sa dom ”då vet vi att du gillar han” och dom bara fortsatte. Då blev jag ju röd igen och då sa dom ju det igen ”oj vad röd du e” så nu tror dom att jag gillar han. Jag vet att detta inte var något tips men ajja jag har själv inga tips jag skulle gärna villa ha det. Jag vet att man ska andas och så men ibland funkar inte det. Du är inte ensam!
  /Tomaten
 • Glöm inte att ta djupa andetag. Jag blir röd i ansikten hela tiden sssssåååååå jobbigt.
  /Röda tomaten
 • Jag blir röd heeeela tiden. Senaste gången var idag, min lärare frågade på engelskalektion vad ja hade gjort i helgen framför hela klassen. ”I was on a birthday party” sa jag. Jag blev illröd, det värsta var att min kompis sa fett högt, gud vad röd du blev Filippa. Snacka om att jag blev ännu rödare🛑
  /Filippa
 • Tro mig ni är INTE ensamma om detta. Jag har googlat och kollat överallt om det finns något sätt att blir av med det, mår mycket bättre efter att ha läst era problem. Jag har superlätt att bli röd i ansiktet och har supersvårt att kontrollera det!!

  Mår mycket bättre av att se att jag inte är ensam om detta och att jag kan relatera till er alla, börjar bli lite bättre för mig, tro mig det hjälper att sitta lugnt och se självsäker ut, glöm inte att andas sakta och låstas som att allt ser och är normalt ut, för det är ju faktiskt normalt. Vi klarar detta hörrni!!
  /Samma problem som alla här
 • Tänk inte på att du rodnar. Tänker du på det så blir du rödare och rödare. Ta djupa andetag, sänk axlarna och fokusera på något annat.
  /Röda grisen
 • Jag brukar andas djupa andetag, men jag blir röd i HELA ansiktet när bara någon annan pratar. Det behöver inte ens vara med mig! Brukar också typ kyla ned mig med min hand eller låtsas att jag har något i ögat.
  /Den rödaste tomaten
 • Ifall jag vet att en situation kommer att komma, spelar ingen roll om jag vet de flera dagar innan eller minuter. Men då brukar jag tänka typ att jag kommer inte att bry mig om detta i framtiden och efteråt kommer jag inte tycka att detta är alls lika jobbigt och detta kommer inte att vara så länge.

  Då brukar jag oftast inte bli så jätteröd. Men detta fungerar ju bara ifall man e förberedd. Jag läste även att man kunde försöka sänka sina axlar och ta lunga djupa andetag.
  /En till tomat
 • Sånt som händer! Finns alltid någon som rodnar för något så skit i det, tänk inte så mycket ☺
  /🥰🥰
 • lev med det. Det är inte hela världen, vad är det värsta som kan hända?
  /jag blir rödare i ansiktet än du
 • Mitt tips är att när du känner att du rodnar ska du tänka på det som träning, för om vi inte utsätter oss i situationer som är jobbiga så blir det aldrig bättre. Därför ska du inte göra någonting när du blir röd, bara sitt och se självsäker ut, tillslut kommer du förhoppningsvis vara mer självsäker och inte tänka på att du kanske kommer rodna. Fake it till you make it fr asså det finns inget sätt att fixa det förutom att jobba på det. Har själv problem med det och jag försöker med er.
  /Badb
 • Mitt tips är att typ tänka bort det och andas 🧘‍♀️ 💗 men tänk också på att det inte bara är du som blir röd. TILLSAMMANS KÄMPAR VI IGENOM DETTA 😡😡💗💗🍅🍅
  /Anonym//
 • Jag försöker typ andas och ta det lugnt varje gång det händer, men jag blir typ jättestressad varje gång, så det funkar inte jättebra. VI KLARAR DETTA TILLSAMMANS!!! <3333
  //ANONYM <3
 • Min mamma sa till mig att om man blev röd i ansiktet för att man ska svara på en fråga i skolan eller liknande så är det inte så många som bryr sig om vad du säger. Utan många sitter och tänker att de är glada att de inte behövde svara på frågan. Jag brukar tänka att inget är jobbigt och att ingen lägger märke till det och att det inte syns lika mycket som man tror ❤️
  /: =)
 • Jag blir röd HELA TIDEN, min kompis puttade in mig i en skit äcklig kille i skolan och såklart blev jag röd som en tomat i ansiktet. Sen sa alla att jag gillade honom vilket jag verkligen inte gör. Jag tänker att jag kommer att bli röd hela tiden och om man tänker så gör man ju inte situationen bättre. Jag kan typ inte gå hem till folk jag inte känner längre för vågar inte riskera att bli röd ni vet. Jag har inget tips men tänker att vi tomater kanske mår bättre av att läsa att vi alla har problem.❤️ Så kämpa på nu alla tomater vi klarar det tillsammans!
  //Tomaten
 • Jag känner igen mig så sjukt mycket i det här, jag rodar hela tiden. Kan vara allt från en presentation framför klassen till att jag pratar med en lärare eller när jag bara ser mitt cruch i skolan. Det är de jobbigaste jag vet, mitt största komplex. Blir även illröd när jag tränat, de behöver inte ens vara en jobbig träning. Vill inte visa mig på idrotten efter vi tränat. Har tyvärr inga tips då jag själv behöver det. Men kom ihåg att du inte är ensam❤️
  /Anonym
 • Försök att inte tänka på det eller ta djupa andetag jag blir röd hela tiden och det är sååååå stelt
  //tomaten
 • Bästa tipset är att andas lugnt o ta djupa andetag. Till och med var det jobbigt för mig att gå till skolan pågrund av att jag blir jätteröd i ansiktet. Ibland känner jag hur jag svettas i ansiktet och att jag börjar bli röd. Under lektionerna då vi andvänder våran chromebooks måste jag kolla hur röd jag är. Eftersom jag kan inte hela tiden gå iväg o kolla. Jag vet hur jobbigt det är. Men vi kämpar vidare!!! Du klarar det!!! Jag tror på dig ❤️❤️
  /Rödare än en tomat
 • Jag vet hur det känns att vara röd🍅. Jag blir till o med det när jag är med min familj. Det är vanligt att vara röd jag är typ det hela tiden. När någon säger att ”du är röd” tänk bara att du inte är det och andas djupt ❤️
  /Anonym
 • Minna tips är att försöka andas djupt. Du kan lyfta upp axlarna och andas djupt. Kom ihåg att du ser inte så röd ut som du känner dig.❤️
  /Anonym

Mer på UMO

ArtikelAtt rodna

Du kan bli röd i ansiktet och på halsen när du rodnar. Hur mycket det syns beror bland annat på vilken hud du har. Det finns saker du kan testa om du vill rodna mindre.

Svara varandraBlir så röd i ansiktet när jag tränar, någon som känner igen sig?

Jag känner mig ful, äcklig och skäms när jag blir röd. Borde jag bry mig? Blir ni röda när ni tränar? Skäms ni?

Svara varandraVad ska jag göra när jag blir röd i ansiktet och skäms?

Jag känner mig inte bekväm med att prata i stora folkmassor. Det blir bara värre när jag superlätt blir röd i ansiktet. Har någon något tips på vad jag kan göra?

Självkänsla och blyghet

Här kan du hitta innehåll om självkänsla och blyghet.

Till toppen av sidan