Panik - lämna sidan!
Rodna

Vad är ditt tips till någon som rodnar?

Brukar du rodna? Har du några tips på vad man kan göra för att sluta rodna, eller för att det ska kännas bättre? Här kan du dela med dig, och läsa vad andra har tipsat om.

Andras tips:

 • Hej kompisarrrr! Jag rodnade hela tiden bara nån prata med mig för ett år sen, nu har jag mått så dåligt över alla kommentarer från lärare, kompisar och killar så jag försökte bara vara mer självsäker, och om någon säger något om att man är röd så är det bara att säga typ , okej vad vill du att jag ska göra åt de? Det är inte alltid lätt men det blir bättre och bättre ju mer man övar på att prata med andra.

  Jag är sjukt glad att de inte är lika ofta längre för jag kunde bli jätte jätte röd och de går inte att dölja ibland. MITT BÄSTA TIPS: det här förändrade allt, förut var jag rädd och tänkte alltid på att jag skulle bli röd i ansiktet men nu har jag lärt mig att sluta tänka på det och bara vara, det hjälper så mycket att inte tänka på det eller kolla sig i spegeln jag lovar! På träningar blir jag mycket rödare än alla andra, igår var jag assså knallröd i hela ansiktet och min tränare frågade om jag mådde bra, men asså de är bara varit så jag gick ut en halvtimme av träningen för att jag skämms så mycket, men det kan man inte göra något åt men vi är inte ensamma!❤️
  /❤️
 • Ni tomater där ute, jag är också en av dem och det händer mig hela tiden att jag blir en tomatis. Och så fort det börjar ”koka” i ansiktet så tänker jag bara på det mer och mer. Och då blir jag bara rödare. Man hör ju att folk i klassen säger ”kolla vad röd hon är i ansiktet” eller ”du är röd”. Du tror inte jag vet det eller? Man behöver inte påminna människor om att dem är röda i ansiktet, när dem vet att de blir de. Bara låt dem va, säg inget alls.
  / ❤️🍅❤️
 • Concealer
  /Slay gurl from another wurld
 • Hej, jag blir röd i ansiktet hela tiden. Asså jag kan bli röd i ansiktet bara jag sitter i klassrummet och inget särskilt händer. Jag bara känner hur det kokar i ansiktet och folk kommenterar att man är röd. Jag har väldigt svårt att få bort det röda men det går inte. 

  Tips: tänk inte på att du är röd i ansiktet, då kommer du bara bli ännu rödare. Om du är tjej och gillar att sminka sig så är det ett bra sätt att dölja det. Försök att tänka att du är bättre än alla andra, på det sättet kan du få mer självförtroende och det röda kan gå bort.

  Det var de tips jag hade. Och jag vet att det kan vara svårt att tänka på annat när man känner hur det kokar i ansiktet men det kommer att gå bra!💞
  /En 12-årig tjej som har svårt att få bort det röda i ansiktet
 • Hej, jag blir röd i ansiktet hela tiden!! På lektionen, på träningen, hemma hos kompisar, överallt… Jag tycker att det är så sjukt sjukt jobbigt när det händer mig, för jag sitter i mitten bredvid en kille i klassrummet.

  Men när jag läser alla dessa tips så känns de lite bättre eftersom jag nu förstår att jag inte är ensam om detta! Kan gråta över det hemma ibland för det känns som om alla kollar på mig, men när jag kollar mig omkring i klassen så är det nästan ingen som kollar på mig. Även fast man vet att man kanske inte är ensam om det så känns det alltid jobbigt när det händer.

  Mina tips är att alltid ha en vattenflaska var du en är. Det hjälper väldigt bra. Om du tex är i klassrummet så kan du ha någon liten lapp eller pappersbit att måla på så är det lättare att tänka på något annat! Kom ihåg att du är bra oavsett om du rodnar eller inte du är inte ensam om 🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅
  /Ajdjfbzlkrbdl
 • Förr så rodnande jag massor och det kunde vara vid redovisningar, om jag säger fel eller inte kan något som fröken säger att jag ska svara på. Även om någon bara pratar med mig kan det hända, men nuförtiden så rodnar jag inte lika mycket.

  Då har jag även gått igenom svåra hinder som en gång vid en redovisning. Då sa en person i klassen så här: Kolla hon är alldeles röd i ansiktet som en tomat och nästan alla började skratta till och med några av mina kompisar och inte heller läraren sa ifrån.

  Jag blev såklart jätteledsen men lyckades ändå hålla in gråten. Jag var ju också ganska blyg av mig (är fortfarande det ibland men tränar på det).

  Så när jag kom ut i bilen som pappa hämtade mig i berättade jag och min bästa kompis som hade sett att jag blivit ledsen vad som hänt. Jag brast då ut i gråt. Redovisningen var även på engelska som jag är jättedålig på och inte trivs med att prata inför andra på. Jag vill bara säga med detta att kalla aldrig någon något sånt för det släpper man aldrig helt.

  Jag kommer fortfarande ihåg allting i detaljer och kan bli gråtfärdig när jag tänker på det. Jag blir det även nu. Och då har det ändå gått några år sen det hände. Men iallafall här kommer några tips på hur du gör för att inte rodna:
  1. Tänk på något annat t. ex. Sur citron.
  2. Andas lugnt och ta djupa andetag.
  3. Var förberedd om det går.
  4. Tänk positivt om dig själv.
  5. Tänk inte på alla som kollar på dig/den som kollar på dig.
  6. Koncentrera dig på ditt samtalsämne/redovisning eller vad det nu är.
  7. Våga vara i såna här situationer och öva på det så att du blir van i sociala situationer.

  Jag vet att detta kan vara obehagligt och svårt men hoppas något hjälper.❤️ Just nu så letar jag efter tips på hur man gör vid träning för det har jag inte heller helt släppt har ni något tips så man undviker rodnad iallafall lite.
  /En tjej som fortfarande mår lite dåligt
 • Jag hade aldrig rodnat för typ 1 månad sen. Men en dag sa en kille att han gillade mig och jag trodde att han bara ville vara vänner.

  Jag gillar inte han tillbaka men vi går lxm i samma klass och kan inte ens titta på han utan att bli fruktansvärt röd i ansiktet. Inte gulligt utan blir helt fläckig röd på halsen så de ser ut som ett utslag och kan inte vistas bland folk i 30 min förrän de lagt sig. Nu rodnar jag hela tiden, när någon bara nämner något som är stelt att prata om, en fråga jag inte var beredd på, en komplimang, nämner hans namn bara, eller liknande. Försöker inte tänka på det men blir bortkopplad från konversationen då, men de funkar till viss del. Blir inte lika röd men känner hur de ”kokar” i hela ansiktet..
  /18 åring!!
 • Bara andas, fokusera på att ta djupa andetag, om du kan så kolla bort några sekunder.
  /Jojo
 • Typ gå till toan och ta vatten på facet.
  /ndw3trhjiq4
 • Jag rodnar ganska mycket, iaf när jag fått komplimanger av ngn eller när jag ska prata framför klassen. Men mitt bästa tips är att inte tänka på det så mycket och du är inte ensam!
  /E
 • Skölj av ansikte med vatten och torka igen, slappna av och tänk på annat. Från miss tomat. Efter idrotten iaf... ;)
  /Evelinaz
 • Hej alla tomater, jag har själv också problem med att rodna (rodna MYCKET). Ett tips är att försöka tänka på något annat, själv vet jag att de brukar kunna bli värre av att tänka på de. Ville även bara säga att jag kände mig mycket bättre av att läsa detta och veta att jag inte är ensam🥰
  /Tomatis
 • När jag skriver att jag rodnar så menar jag inte lite så där gullig som på film eller något, jag menar straight up tomat. Lixom hela ansiktet ner på halsen och det blir inte bättre. Varje dag,vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Klarar inte av det något mer😛
  /Orka
 • Om du läser detta är det antagligen för att du vill ha tips, men allt jag kan säga är att det kommer gå över. Inte idag, inte imorgon, men någon gång.

  Ja jag vet, livet blir 10x svårare med tomatattackerna men men. Vem bryr sig (Det kommer antagligen vara som värst i tonåren)?
  Själv så händer detta mig dagligen och vet inte hur länge jag orkar med det längre.

  Det värsta är när man får det från ingenstans, man tänker typ bara på något pinsamt som hände för flera månader sen men ändå blir man rödare än en tomat. Pallar inte längre (och antagligen inte du heller eftersom du läser detta:))
  /12årigflickasombryrsigförmycket
 • Hej! En fellow tomat här. Jag har fortfarande problem med att jag rodnar, ofta efter komplimanger eller när jag svarar på en fråga inför klassen. En sak som brukar hjälpa är att tänka sig in i personen som fick dig att rodna när du fick till exempel en komplimang. Hade du tyckt att det var konstigt eller fel? Jag hade bara tyckt att det var gulligt, plus att om man ser någon rodna så betyder ju det att personen bryr sig och blir smickrad! Skäms inte för att du rodnar, visa upp det!
  /TOMATENNNN
 • Hej jag blir ibland röd i ansiktet om jag kanske är nervös eller av stress och jag blir alltid kommenterad: "oj vad röd du e."

  Någon gång på en lektion var det någon som gjorde så jag blev störd 😦 då brukar jag bli ganska stressad, jag är en sån som vill ha det lugnt och tyst. Men då sa jag "sluta, annars säger jag till!" Då blev jag röd som en tomat 🍅. Sen tittade alla på mig och en jag satt bredvid sa: "oj vad röd du är." Sen så grät jag och så fick jag prata med en vuxen och jag gråter aldrig på skolan.

  Nu är jag på gränsen till att jag vill ha en mask så ingen ser mig! Mitt tips är bara att andas och tänk på att du inte är ensam! Du är stark 💪!
  /Den röda tomaten 😭
 • Hej alla tomater! Jag bli ofta en 🍅 och jag blir bara ännu mer om jag tänker på det. Så mitt bästa tips är att andas lugnt och tänka på nåt annat om det går. Men mitt absolut bästa 🍅-tips är att inte bry sig om vad någon tycker och bara skita i det. Själv har ingen sagt nåt till mig. Men jag tror att man blir mindre röd än vad man tror. Hejdå allihopa och det hjälpte verkligen att läsa allt det här!!!!!!!
  /En nykomling i tomat gänget🍅😎
 • Jag rodnar jättelätt, det kan vara bara när jag sitter och pratar med mina vänner på rasten och när någon frågar mig något eller pratar om något som jag har gjort. I början var det jättejobbigt och jag flydde hela tiden från situationen genom att gå iväg eller titta ner eller låtsas gå på toa.

  Men det blev bara ännu värre då och det enda jag tänkte på om dagarna var att jag inte fick rodna. Jag mådde inte alls bra av det och det var så ansträngande att hela tiden gå runt och tänka så. Jag började istället stanna kvar i situationen när jag kände att jag började bli röd i ansiktet och det blev lättare och lättare för varje gång.

  Det blev mycket lättare när man började tänka på saker som hände runtomkring en eller börja tänk på en låt som man gillar, när jag gjorde det istället för att tänka på att man blir röd i ansiktet eller vad du tror att alla personer runt dig tänker om att du blir röd, så började jag känna mig mer och mer självsäker!

  Så mitt bästa tips är att INTE fly från situationen, utan stanna kvar i det jobbiga. För ju fler gånger du rodnar, desto bättre kommer du bli på att hantera det.
  /13 årig tjej/ tomat=
 • Jag brukar rodna/bli röd i ansiktet ibland utan anledning tex så kan de vara i klassrummet, mitt tips är att ta de lugnt och inte stressa och tänk inte på det så mycket så blir det bättre.
  /Tomat
 • Jag rodnar när jag får komplimanger (gillar dom). Jättejobbigt att hamna i centrum. Blir lite bättre om folk inte låtsar om det. Ibland kan det hjälpa att man gör ett lite skämt av det t ex nu blir jag lika röd som min jacka. Eller säga att man rodnar. För mig är det lite ju mer jag försöker dölja min rodnad ju värre blir det. Genom att säga "nu blir jag röd" slutar jag inte rodna men det går fortare över. Sen ska man komma ihåg att alla vet hur jobbigt det är bli generad och rodna att folk ofta förstår.
  /Tindra
 • Jag blir röd nästan hela tiden och det kan vara även om jag bara pratar med min kompis om något pinsamt. Det händer mest i klassen och det värsta är att ingen vet att det är vanligt för mig att bli röd. I min gamla klass så var alla van vid det eftersom vi hade känt varandra i 7 år.

  Jag försöker att tänka att jag inte blir röd, eller att jag inte kan göra något åt det precis när det händer, men det är så svårt, jaja jag tycker i allafall att alla kan sluta kommentera ifall man blir det för det hjälper inte!!!!
  /tomaten i klassen
 • Mitt tips är att ta det lungt när du blir röd och ta långa djupa andetag jag brukar inte tänka att jag blir röd🍅🍅🍅 man blir ofta mindre röd än vad man tror jag hörde även att har man på sig t-shirt! så man inte blir varm och svettig 🍅🍅//alla blir röd nån gång i livet :) och det är FULLT NORMALT =)
  // 🍅TOMATEN 2.0🍅
 • Drick mycket vatten! Jag rodnar jätteofta och tycker det är jobbig! Men det hjälper med vatten!
  /Tomaten
 • Jag brukar ofta bli röd, sen blir jag alltid extra röd när någon påpekar det. Jag har försökt leta upp tips överallt om hur man övar bort det, jag har tyvärr inte hittat så mycket förutom att man ska andas lugnt och dricka vatten/kyla ner sig. Det som funkar bäst för mig är att täcka händerna under ögonen för att täcka och kyla ner :)
  /tomaten <3 🍅
 • Hejsan svejsan !! Jag rodnar jättelätt i perioder och då kan jag rodna o svettas av allt!! Det kan vara nåt så enkelt som sitta o snacka me en nära vän eller någon jag känner jättebra och så känner jag hur det kommer…

  Mitt tips som fungerar bäst för mig är när jag kan sätta mig i bekväma ställningar, dricka vatten, ta det lugnt, acceptera att jag inte kan bli rödare än jag redan är/låtsas att jag redan är superröd och att det bara kan bli mindre typ. Men annars typ fokusera jättemycket på samtalsämnet så man inte tänker för mycket på sig själv eller den man pratar med!! För man blir ofta helt upptagen av hur man själv beter sig.

  Hoppas allt löser sig för eeeer (för mig går det just nu bara utför ahah men ska försöka testa era tips🍅🍅Men som flera sagt - när jag väl går och tittar i spegeln så är jag aldrig så röd som jag tror, det var jag dock förut när jag var yngre - typ 12/13, nu är jag 17.
  /TomatisPotatis🍅🍅
 • Mitt tips är att erkänna att man har lätt att rodna bara finna sig i det. Men i vissa fall kanske det inte passar. Jag tror vissa tycker rodna är gulligt.
  /Emil
 • Jag har precis börjat andra året på gymnasiet och imorgon ska vi ha en presentation framför hel klass, och jag är super nervös!! Hatar när människor kollar på mig och att stå i centrum för bli röd direkt. Jag gjorde allt i min makt för att slippa presentationer eller bara överlag pratar framför hel klassen under hela första året på gymnasiet. Men vad har det gynnat mig? Om jag bara hade låtit allt va och låta allt ske av en anledning hade jag kanske inte varit så nervös inför imorgon.

  Så mina största tips är att ta allt som det kommer, undvik inte din rodnad utan försöka att låta det va och acceptera det istället! Brukar tänka på låttexten ”Don’t you worry don’t you worry child, see heavens got a plan for you” Tycker det kan hjälpa en del.
  /Tjejen som alltid flyr när hon bara ska låta det va
 • Jag brukade alltid rodna och svettas. Varje gång jag gick till centrum eller något sådant så kommer jag alltid hem med illaluktande tröjor pga hur jag blev varm i hela kroppen. Det är för att jag är rädd att jag är pinsam när jag till exempel pratar med en försäljare eller med nån hos tandläkaren som hände mig sist ...

  Det jag försöker göra som lindrar besvären är att läsa böcker och göra det som jag rodnar för. Läsa böcker höjer faktiskt självförtroendet, vilket gör att du vågar mer men samtidigt gör det som man rodnar (som jag sa). När du gör detta och jobbar på det som du inte är bekväm med (som mig som bara rodnar och svettas när jag pratar med försäljarer) blir du van vid det och då lär du dig att det inte är så farligt. Hoppas det hjälper dig!
  /Amanda
 • 🍅 Har alltid haft känslig hy och rodnade ofta lätt av starka känslor, temperatur, träning etc men när jag började puberteten blev det bara VÄRRE. Speciellt när jag pratade med killar eller fick mycket uppmärksamhet, pågrund av att det kändes så otroligt pinsamt när jag blev så röd så ofta blev det värre.

  Det som hjälpte otroligt mycket i början var att jag började täcka kinderna med smink. Det kändes som ett skydd, för i min hjärna så tänkte jag att ingen kunde se att jag blev röd även om ansiktet började kännas varmt. Då blev jag mer modig och började prata mer eftersom jag inte längre kände mig lika utsatt av 🍅🍅🍅

  Efter ett tag så kunde jag gå till skolan utan smink och ändå inte känna mig rädd över att bli röd i ansiktet. Det mesta som hindrar en är mentalt, om allt känns pinsamt är det 100 gånger mer chans att du rodnar. Mitt tips är att hitta någonting som gör dig mer bekväm i dig själv, det kan vara en sak eller kanske en vän. 🍅 
  /ruttentomat
 • Seriöst så blir jag röd hela tiden i skolan, det började med att jag bara blev det när jag tyckte jag gjorde ngt pinsamt eller skulle prata själv framför klassen, och typ ha fel när läraren frågar ngt. Men efter att sånt har hänt så mycket har jag tyckt det blivit mycket jobbigare och nu blir jag röd HELA tiden, jag behöver inte ens prata med ngn eller få ögonkontakt.

  Det känns som att hela ansiktet blir varmt men sedan när jag ”går på toa” är jag inte alls lika röd som ju tror även om det känns som att jag blir röd. Detta har värkligen påverkat mig jätte mycket när det gäller skolan och jag vågar knappast prata med flera samtidigt utan att jag tycker att det blir för mycket uppmärksamhet på mig.

  Mina tipps är dock * kyl ner kinderna med händerna * andas lungan andetag när t.ex läraren ska fråga dig ngt * jag har alltid t-shirt i klassrummet för att inte bli varm *ha vatten vid dig om du blir röd det hjälper mig mycket
  /Hoppas att det hjälper// världens sexigaste tomat 🍅🍎🍉🍒🌶️
 • Det gör ingenting. Det är helt naturligt.
  /tv

Mer på UMO

Artikel

Att rodna

Du kan bli röd i ansiktet och på halsen när du rodnar. Hur mycket det syns beror bland annat på vilken hud du har. Det finns saker du kan testa om du vill rodna mindre.

Svara varandra

Vad ska jag göra när jag blir röd i ansiktet och skäms?

Jag känner mig inte bekväm med att prata i stora folkmassor. Det blir bara värre när jag superlätt blir röd i ansiktet. Har någon något tips på vad jag kan göra?

Självkänsla och blyghet

Innehåll om självkänsla och blyghet.

Till toppen av sidan