Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur mycket alkohol tål en 16-åring?

Fråga

Jag är en tjej som är 16 år och som aldrig druckit alkohol tidigare, men nu skulle jag kunna tänka mig att testa det. Jag vill absolut inte bli full, jag vill bara testa lite. Hur mycket alkohol tål man som 16-åring?

Svar

Vad bra att du inte har några planer på att bli full och att du inte har druckit alkohol än. Det är klokt av dig, jag tycker du ska fortsätta så. Att dricka alkohol när du är 16 år är inte bra på något sätt, det är inte heller tillåtet för andra att ge eller sälja alkohol till dig.

Många känner som du och är nyfikna på hur det smakar och känns. Det är inte så konstigt egentligen eftersom man ofta både hör och ser en massa tillfällen där alkohol är inblandat. Det kan till exempel vara kompisar eller föräldrar som dricker eller saker man ser i sociala medier, tv-serier eller filmer.

Ofta är det roliga situationer som kopplas till alkohol, men för många blir det precis tvärtom när de dricker.

En ung person tar mer skada av alkohol och riskerar att bli beroende snabbare än en vuxen. För att skydda barn och unga är det är olagligt att sälja alkohol till någon i din ålder.

När du dricker alkohol är det lättare att du utsätter dig för saker som du kanske egentligen inte vill och som du ångrar i efterhand. Det finns många som kan berätta historier om saker de gjort när de druckit som de aldrig skulle göra om som nyktra och som de ångrar efteråt.

Som du förstår finns det många anledningar att vänta med att dricka alkohol. Jag tycker att du ska fortsätta att ta kloka beslut, var stolt över att du inte dricker alkohol och att du inte känner något behov att bli full. Det är ett jättebra beslut som jag tror att du bara kommer att må bra av.

Tids nog har du åldern inne och kan testa om du vill, eller så kanske nyfikenheten har gått över och du inte längre känner något sånt behov.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Till toppen av sidan