Fråga

Hur får jag andra att fatta att jag inte vill dricka alkohol?

Fråga

Jag tycker inte om alkohol och har bestämt mig för att jag inte vill dricka det. Jag tycker inte det är fel att andra gör det och jag har aldrig sagt något till någon om de dricker alkohol heller.

Det som jag tycker är jobbigt är att mina vänner och andra på olika tillställningar inte verkar helt okej med att jag inte dricker alkohol. De undrar alltid om varför och det räcker inte att jag säger att jag inte vill eller inte tycker om det.

Istället säger många att jag måste pröva lite till så vänjer jag mig. Jag förstår inte varför jag måste vänja mig när jag tycker det är så vedervärdigt?

Det är ju inte så att det är något livsviktigt och att jag kommer att dö km jag inte vänjer mig vid det. De frågar ofta om jag är nykterist och då säger jag att jag inte är det, för riktigt så är det inte. Då tjatar de på att jag i alla fall kan smaka lite. Det irriterar mig för jag vill ju inte.

Enda gången det verkar okej är när jag kör. Då säger de flesta bara att jag får se till att någon annan kör nästa gång så att jag kan ta ett glas. Hur ska jag göra för att folk ska fatta att jag inte vill?

Svar

Det är ganska vanligt att den som inte dricker alkohol blir ifrågasatt och får frågor om det. Det är jobbigt att behöva försvara eller förklara sig och därför viktigt att hitta en strategi som fungerar så bra som möjligt.

Om du inte har gjort det redan, tycker jag att du ska fundera på hur du enklast kan träffa dina vänner på fest utan att bli ifrågasatt.

En strategi kan vara att prata med alla dina vänner, tillsammans eller en och en, om att du inte dricker alkohol och inte vill ha fler frågor om det. Du ber dem respektera att du inte kommer att dricka alkohol när ni är tillsammans på fester och liknande.

En annan strategi är att ta med alkoholfria alternativ till fester och vänner eller att fortsätta säga att du är den som kör.

I princip behöver du inte svara på frågor kring hur du dricker, så du kan välja att inte svara eller förklara alls.

Prata gärna med dem du har nära om hur du less du är på att försvara dig. Kanske har de bra tips och råd på hur du kan förhålla dig. De skulle också kunna hjälpa dig med att prata med andra om att du inte dricker, så att du slipper ta alla samtal själv.

Oavsett vad du väljer att göra så är det viktigt att du bestämmer dig för något som känns bra för dig.

Med vänliga hälsningar

Susie Rasmussen, kurator

Till toppen av sidan