Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur får jag andra att respektera att jag inte dricker alkohol?

Fråga

Jag tycker inte om alkohol och har bestämt mig för att jag inte vill dricka det. Jag tycker inte det är fel att andra gör det och jag har aldrig sagt något till någon om de dricker.

Det som jag tycker är jobbigt är att mina vänner och andra inte är okej med att jag inte dricker alkohol. De undrar alltid om varför och det räcker inte att jag säger att jag inte vill eller inte tycker om det.

Istället säger många att jag måste pröva lite till så jag vänjer mig. Jag förstår inte varför jag måste vänja mig när jag tycker det är så vedervärdigt?

Det är ju inte så att det är något livsviktigt och att jag kommer att dö om jag inte vänjer mig vid det. De frågar ofta om jag är nykterist och då säger jag att jag inte är det, för riktigt så är det inte. Då tjatar de att jag i alla fall kan smaka lite. Det irriterar mig för jag vill ju inte.

Enda gången det verkar vara okej är när jag kör bil. Då säger de flesta bara att jag får se till att någon annan kör nästa gång så att jag kan ta ett glas. Hur ska jag göra för att folk ska fatta att jag inte vill?

Svar

Det är ganska vanligt att de som inte dricker alkohol blir ifrågasatta och får frågor om det. Det är jobbigt att behöva försvara eller förklara sig och därför viktigt att hitta ett sätt som fungerar så bra som möjligt.

Här är en lista med förslag på saker du kan göra:

  • Du kan prata med alla dina vänner, tillsammans eller en och en och berätta att du inte dricker alkohol. Säg att du inte vill ha fler frågor om det och be dem respektera det. Det kan vara bra att prata med dem när det inte är fest.
  • När du får frågor kan du istället fråga dem varför de dricker. Konstigt nog är det inte lika många som ifrågasätter de som dricker, även fast alkohol kan skapa många problem.
  • Du kan ta med alkoholfria drycker till fester.
  • Du kan fortsätta att säga att du kör bil.
  • Du kan låta bli att svara på frågor kring varför du inte dricker, det är ju egentligen ingenting du måste svara på eller förklara.
  • Du kan prata med någon du känner bra och berätta hur det känns. Kanske har de bra tips och råd på hur du kan göra. De skulle också kunna hjälpa dig med att prata med andra om att du inte dricker, så att du slipper prata med alla själv.

Oavsett vad du väljer att göra så är det viktigt att du bestämmer dig för något som känns bra för dig.

Med vänliga hälsningar
Susie Rasmussen, kurator och psykoterapeut

Aktuella artiklar

Artikel

Så påverkas kroppen av alkohol

När du dricker kommer alkoholen först till magen, sen till tarmarna och ut i blodet. Med blodet når alkoholen alla andra delar av kroppen, som påverkas både direkt när du dricker och på lång sikt.

Svara varandra

Ska jag dricka trots att det känns obekvämt?

Jag ska vara med min kompis i helgen och hon och hennes vänner ska dricka. Jag vet inte om jag vill.

Svara varandra

Hur ska jag passa in när alla andra dricker?

Jag vill inte dricka eftersom de skadar kroppen och så vidare men snart orkar jag inte alla frågor som "Va? varför dricker inte du?" & "Har du ens aldrig provat?" och dömmande blickar.

Svara varandra

Min pojkvän vill att jag ska röka på

Jag har sagt nej ett antal gånger men han skyller på att jag lika väl kan testa eftersom jag dricker alkohol och röker tobak.

Till toppen av sidan