Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur får jag andra att respektera att jag inte dricker alkohol?

Fråga

Jag tycker inte om alkohol och har bestämt mig för att jag inte vill dricka det. Jag tycker inte det är fel att andra gör det och jag har aldrig sagt något till någon när de dricker.

Det som jag tycker är jobbigt är att mina vänner och andra inte är okej med att jag inte dricker. De undrar alltid om varför och det räcker inte att jag säger att jag inte vill eller inte tycker om det.

Istället säger många att jag måste pröva lite till så jag vänjer mig. Jag förstår inte varför jag måste vänja mig när jag tycker det är så vedervärdigt?

Det är ju inte så att det är något livsviktigt och att jag kommer att dö om jag inte vänjer mig vid det. De frågar ofta om jag är nykterist och då säger jag att jag inte är det, för riktigt så är det inte. Då tjatar de att jag i alla fall kan smaka lite. Det irriterar mig för jag vill ju inte.

Enda gången det verkar vara okej är när jag kör bil. Då säger de flesta bara att jag får se till att någon annan kör nästa gång så att jag kan ta ett glas. Hur ska jag göra för att folk ska fatta att jag inte vill?

Svar

Det är vanligt att de som inte dricker alkohol blir ifrågasatta och får frågor om det. Det är jobbigt att behöva försvara eller förklara sig och därför viktigt att hitta ett sätt som funkar så bra som möjligt.

Här är en lista med förslag på saker du kan göra:

  • Prata med alla dina vänner, tillsammans eller en och en och berätta att du inte dricker alkohol. Säg att du inte vill ha fler frågor om det och be dem respektera det. Det kan vara bra att prata med dem när det inte är fest.
  • När du får frågor kan du istället fråga dem varför de dricker. Konstigt nog är det inte lika många som ifrågasätter de som dricker, även fast alkohol kan skapa många problem.
  • Ta med alkoholfria drycker till fester.
  • Fortsätt säga att du kör bil.
  • Du kan låta bli att svara på frågor kring varför du inte dricker. Det är ju egentligen ingenting du måste svara på eller förklara.
  • Prata med någon du känner bra och berätta hur det känns. Kanske har den personen bra tips och råd på hur du kan göra. Hen skulle också kunna hjälpa dig med att prata med andra om att du inte dricker, så att du slipper göra det själv.

Oavsett vad du väljer att göra, så är det viktigt att du bestämmer dig för sånt som känns bra för dig.

Med vänliga hälsningar
Susie Rasmussen, kurator och psykoterapeut

Aktuella artiklar

Svara varandra

Bjuden på fest med alkohol - ska jag berätta för föräldrarna?

Problemet är att jag inte vet vad mina föräldrar skulle säga om jag är ärlig med att jag ska på en fest. Det känns som att de skulle kunna säga blankt nej, och i så fall kommer jag inte få gå på fester alls tills jag blir äldre även fast jag vill.

Svara varandra

Onormalt att inte vilja festa eller dricka?

Jag har tyvärr tappat många av mina kompisar då jag hellre tränar och fokuserar på att lära mig saker som kommer ge nytta i framtiden. Min fråga är ifall det är onormalt att inte gilla varken att festa eller dricka?

Svara varandra

Vad gör ni när en förälder dricker för mycket?

Jag behövde ta hand om pappa och han bara pratade jätte konstigt.

Svara varandra

Mina föräldrar litar inte på mig för att jag en gång ljög, vad ska jag göra?

Jag får inte vara ute sent, måste berätta vart jag går och vad jag gjort. Jag känner mig extremt begränsad, som att jag inte får göra något alls!

Svara varandra

Jag är avundsjuk på de som festar och super

Sen när jag började högstadiet som kom jag till en klass där 5 av tjejerna super sig fulla varannan helg och går på fester och sånt. I början tyckte jag bara att dem var töntiga eftersom att dem är för små för sådant.

Egna berättelser

Jag drack för mycket, spydde, ramlade och skadade mig

Jag vaknade upp fastklibbad i en pöl med spya på golvet. Det rann blod från min näsa, den var bruten, och mina byxor var spårlöst försvunna.

Tips/inlägg från unga

Unga berättar hur man säger nej till alkohol?

Det kan vara svårt att säga nej när andra dricker. Hur gör du? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Egna berättelser

Jag har kommit ifrån alkoholmissbruket nu

Ångesten och depressionen förvärrades ju mer jag drack men det stoppade inte mig.

Svara varandra

Kompisen har börjat dricka och ta droger, hjälp!

Min kompis började för ett tag sedan umgås med ett gäng som är ett år äldre. Detta ledde till att hon nu börjat dricka, röka och till och med testa droger. Hur kan jag kan prata med henne eller berätta för någon utan att förlora hennes tillit?

Till toppen av sidan