Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min pappa röker och dricker, kan jag göra något åt det?

Fråga

Min pappa röker och dricker mycket alkohol, och andas dåligt. Han dricker lite mindre alkohol nu men jag är rädd för rökningen. Jag går hos en person och pratar en gång i månaden. Jag har också pratat med mamma om det, men jag vet inte om jag kan göra något åt det?

Jag är orolig för honom. Pappa ska till sjukhuset om några dagar och en läkare ska lyssna på lungor och hjärta.

Svar

Jag förstår att du är orolig för din pappa. Det verkar som om du redan pratat både med din mamma och någon annan utomstående om detta och det är jättebra tycker jag.

Jag tror att det är svårt för dig att kunna förändra din pappas vanor även om du gärna vill. Visst kan du berätta för honom hur du känner och tänker när det gäller hans hälsa. Det kanske känns skönt för dig att berätta om din oro. Men för att han ska kunna förändra sitt beteende krävs det att han själv vill det och att han söker hjälp för att klara av det.

Det är viktigt för dig är att inse att du inte kan ta ansvar för vad din pappa gör. Eftersom din pappa ska till sjukhuset och undersökas så finns det möjligheter för honom att få den hjälp och det stöd han kan behöva.

Jag tror att det är bra att du fortsätter dina samtal som du redan går på. Kanske behöver du gå lite oftare än en gång per månad just nu när du oroar dig mycket.

Du behöver både få prata om din oro men också få hjälp att lägga mer fokus på dig och ditt egna liv.

Med vänliga hälsningar
Anna Widell, kurator

Mer på UMO

Artikel

Dricka för mycket eller för ofta

Olika personer reagerar olika på alkohol. Det går inte att säga exakt vad som är att dricka för mycket. Men du dricker för mycket om du mår dåligt eller får problem. Då är det viktigt att du gör något åt det. Det finns bra hjälp att få om du vill dricka mindre eller sluta dricka.

Artikel

Så påverkas kroppen av alkohol

När du dricker kommer alkoholen först till magen, sen till tarmarna och ut i blodet. Med blodet når alkoholen alla andra delar av kroppen, som påverkas både direkt när du dricker och på lång sikt.

Artikel

Att bo med en vuxen som har problem med alkohol eller droger

Det kan vara jobbigt om vuxna dricker för mycket eller använder droger. Du har rätt att få hjälp om det är så för dig.

Till toppen av sidan