Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min mamma dricker varje kväll, vad ska jag göra?

Fråga

Min mamma dricker ganska mycket alkohol varje kväll, vad ska jag göra?

Svar

Du befinner dig i en jobbig situation när du har en förälder som dricker för mycket. Det är viktigt att både du och din mamma får stöd.

Prata gärna om hur du har det med en bra kompis eller någon annan person som du litar på. Jag tycker också att du ska ta kontakt med en ungdomsmottagning. Boka tid med en kurator. Där kan du få råd och stöd, men också svar på var och hur din mamma ska få hjälp att sluta dricka så ofta och så mycket.

Det är viktigt att du inte tar ansvar för att lösa din mammas problem. Det måste hon själv göra. Ofta behöver det göras tillsammans med någon som jobbar med att hjälpa vuxna som dricker för mycket alkohol.

Johan Nilsson, sjuksköterska

Mer på UMO

Svara varandra

Vad gör ni när en förälder dricker för mycket?

Jag behövde ta hand om pappa och han bara pratade jätte konstigt.

Artikel

Björns pappa drack

Björns pappa är alkoholberoende. Han drack redan när Björn var liten, och det gjorde att Björn mådde dåligt och blev arg. Som tonåring blev han själv strulig och gjorde dumma saker. Han hade kunnat fortsätta bråka och riskera att råka riktigt illa ut, men valde att ändra sig.

När vuxna inte mår bra

Innehåll om när vuxna inte mår bra.

Egna berättelser

Pappa drack, mamma mådde dåligt, stödgruppen räddade mig

Jag ser ut som en helt vanlig tjej. Det ingen visste när jag var yngre var att min pappa drack för mycket och att min mamma hade psykisk ohälsa.

Alkohol

Innehåll om alkohol.

Till toppen av sidan