Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Var det olagligt att han hade sex med mig när jag var full och sov?

Fråga

Jag var på en fest för ett tag sen och blev väldigt full. Jag kräktes och sen däckade jag och minns ingenting förrän nästa morgon. När jag vaknade sa en kompis att en kille hade legat med mig när jag sov. Jag minns inget av det, men eftersom jag somnade påklädd och vaknade naken antar jag att det var så.

Så fort jag kom hem så duschade jag och grät. Jag kände och känner mig så smutsig!

Jag har frågat honom om han gjorde något sexuellt med mig, men han svarade att han inte visste. Jag är nästan säker på att vi hade sex. Gjorde han något olagligt i så fall? Bör jag kolla om jag blev gravid?

Eftersom jag inte sa ifrån kanske jag får skylla mig själv som drack för mycket? Jag vill helst bara glömma hela händelsen för jag mår så dåligt över det.

Svar

Att ha sex med någon som inte gett samtycke är olagligt. För att ha sex med en annan person måste båda ha gett sitt samtycke, det kan man göra i både ord och handling. Men man kan inte ge sitt samtycke om man inte är vid medvetande. Det är därför ett brott att ha sex med någon som sover, är berusad, drogad eller som av någon anledning inte kan tala om eller visa att hen vill ha sex.

Det han utsatt dig för är alltså ett sexualbrott

Jag tycker att det är klokt av dig att göra ett graviditetstest. Det kan du göra tidigast samma dag som du förväntar dig att mensen ska komma, eller när det gått tre veckor efter att det här hände. Jag tycker också att du för säkerhets skull ska testa dig för könssjukdomar. Både graviditetstest och test för könssjukdomar kan du göra på en ungdomsmottagning.

Det bästa sättet att börja må bättre brukar vara att berätta om det som har hänt. På en ungdomsmottagning kan du få hjälp att bearbeta det du har varit med om. Du kan också prata med skolkuratorn om du går i skolan. Ett annat ställe som kan ge stöd är brottsofferjouren. Där kan du få hjälp på flera olika språk.

Det finns också många ställen du kan ringa, chatta eller mejla till för att få hjälp. Här hittar du en lista över såna. Alla dessa är vana att stötta personer som har varit med om samma sak som du.

Det är bra att göra en polisanmälan om du har utsatts för ett sexuellt övergrepp eller en våldtäkt. Då kan en åklagare utreda vad som har hänt, och den som har utsatt dig kan dömas. Det kan också kännas skönt att göra en polisanmälan. Det kan hjälpa dig att bearbeta det som har hänt. Du kan få hjälp om du inte orkar göra en polisanmälan ensam. Till exempel av någon som jobbar på en ungdomsmottagning, i skolan eller på en vårdcentral.

Efter ett övergrepp är det vanligt att känna skuld eller skam. Men det som har hänt är inte ditt fel. Den som utsätter någon för ett sexualbrott är den som har skulden och ansvaret. Det är viktigt att komma ihåg. Du ska aldrig behöva tänka ”Om jag bara inte hade varit så full”, eller ”Om jag inte hade somnat”.

Kom ihåg att du är värd att må bra och att det inte är du som har gjort något fel.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Egna berättelserTill dig som blivit utsatt för sexuella övergrepp

Det finns en människa som bröt ner och förstörde mig. Han begick övergrepp mot min kropp och fick mig att känna skuld och skam för det.

Svara varandraHur ska jag få andra att sluta sexualisera vår relation?

Jag är i en lesbisk relation och när vi syns utomhus blir vi ofta sexualiserade. Detta har gjort mig frustrerad i många år. Kan man göra något för att få ett slut på detta?

Egna berättelserBlev utnyttjad av äldre kille på nätet

En dag bjöd han in en kompis till samtalet. Den här kompisen började direkt prata snuskigt till mig när. Kompisen var också 18+ och skickade nakenbilder till mig och tjatade om bilder från mig.

ArtikelVåldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det är olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett övergrepp, och du har rätt att få stöd om det har hänt.

Svara varandraÄr rädd för min kille trots att han är snäll!

Har dejtat en supergullig och helt underbar kille i över fem månader nu men hur mycket jag än försöker så är jag fortfarande rädd för honom. Ibland kan det också bli så allvarligt att jag skakar och rycker till så fort han rör sig eller försöker komma nära mig. Vet verkligen inte hur jag ska komma över detta för han har aldrig skadat mig fysiskt.

Egna berättelserVäntade med att ta hjälp efter övergreppet

Som 11/12 åring var jag med om ett övergrepp (trauma) och sen dess har det mesta i mitt liv strulat. Först efter ett halvår vågade jag berätta för någon. Jag gick och pratade med tre olika personer innan jag hittade rätt. Och trots att det är långt ifrån bra så kan jag ibland se ljus igen. Med det sagt vill jag verkligen ge er råden att: 1. Våga berätta direkt! (Även om ni tänker att det kanske inte är ”så farligt”, för det kan bli det med tiden) 2. Våga söka och be om hjälp, från skolan, familj, vänner, vården och liknande. Du förtjänar ett lika bra liv som alla andra. 3. Det är aldrig ditt fel och det kan bli bättre igen!!

Svara varandraÄr det verkligen så här det går till när man har sex?

Han hade alltså runkat på mig. Jag har aldrig haft sex med någon så jag vet inte hur det ska gå till. Är det normalt att känna så här?

Svara varandraVar det övergrepp?

Vid två tillfällen tror jag att han kan ha gjort övergrepp mot mig. Har ni varit med om något liknande och hur har ni hanterat det?

Svara varandraSkulle ni förlåta någon som gjort er illa?

För ett tag sedan blev jag ofredad av en kille jag känner lite halvt. Han vet att det han gjorde var fel men jag kan inte gå vidare. Hur skulle ni tänka/göra i min situation?

Svara varandraPojkvännen vill filma när vi har sex

Jag har sagt nej men han fortsätter tjata och säger att han bara vill få de på film/video för att han älskar mig och vill ha nått på mig att titta på när vi inte kan ses.

Till toppen av sidan