Fråga

Var det ett sexuellt övergrepp?

Fråga

Jag var på en fest för ett tag sen och blev väldigt full. Jag kräktes och sen däckade jag och minns ingenting förrän nästa morgon. När jag vaknade sa en kompis att jag hade legat med en kille under natten, vilket jag inte alls hade något minne av. Men eftersom jag somnade påklädd och vaknade naken antar jag att det var så.

Så fort jag kom hem så duschade jag och grät, jag känner och kände mig så smutsig. Jag har frågat honom om han låg med mig, men han svarade att han inte visste. Jag är nästan säker på att vi hade sex. Är detta ett övergrepp? Bör jag kolla om jag blev gravid?

Eftersom jag inte sa ifrån utan var helt ovetande om sexet så bör jag kanske skylla mig själv som drack för mycket? Jag vill helst bara glömma hela händelsen för jag mår så dåligt över det.

Svar

Om det känns som att du har varit med om ett övergrepp så har du troligtvis det.

Det är aldrig okej att ha sex med någon som inte vill eller någon som inte är vid medvetande. Det är alltså inte tillåtet att ha sex med någon som sover, är berusad, drogad eller som av någon anledning inte kan tala om ifall hen vill ha sex.

Jag tycker att det verkar klokt av dig att för säkerhets skull göra ett graviditetstest. Det kan du göra tidigast samma dag som du förväntar dig att mensen ska komma, eller när det gått tre veckor efter att det här hände. Jag tycker också att du för säkerhets skull ska testa dig för könssjukdomar. Allt detta kan du få hjälp med gratis på en ungdomsmottagning.

Jag tycker också att du ska ta kontakt med kuratorn på en ungdomsmottagning för att prata om det här.

Man har även alltid rätt att göra en polisanmälan om man varit med om ett övergrepp eller en våldtäkt. Om du vill göra en anmälan kan du få hjälp med det hos kuratorn. Det går även bra att själv ta kontakt direkt med polisen.

Efter ett övergrepp är det vanligt att man känner skuld eller skam. Men det ska man aldrig behöva göra. Så här står det i UMO:s text om sexuella övergrepp:

"Den som utför handlingen och kränker någon annan är den som ska ha hela skulden och ansvaret, oavsett hur man själv betedde sig. Det är viktigt att komma ihåg. Man ska aldrig behöva tänka att ”Om jag bara inte hade hånglat med den där killen”, ”Om jag inte hade druckit den där ölen”, eller ”Om jag inte hade följt med hen hem”."

För att du ska få hjälp att bearbeta det här och hjälp att må bra igen så tycker jag att du ska samla mod att prata med någon. Kom ihåg att du är värd att må bra och det är inte du som gjort något fel.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan