Panik - lämna sidan!
Fråga

Var det olagligt att han hade sex med mig när jag var full och sov?

Fråga

Jag var på en fest för ett tag sen och blev väldigt full. Jag kräktes och sen däckade jag och minns ingenting förrän nästa morgon. När jag vaknade sa en kompis att en kille hade legat med mig när jag sov. Jag minns inget av det, men eftersom jag somnade påklädd och vaknade naken antar jag att det var så.

Så fort jag kom hem så duschade jag och grät, jag känner och kände mig så smutsig. Jag har frågat honom om han gjorde något sexuellt med mig, men han svarade att han inte visste. Jag är nästan säker på att vi hade sex. Gjorde han något olagligt i så fall? Bör jag kolla om jag blev gravid?

Eftersom jag inte sa ifrån så bör jag kanske skylla mig själv som drack för mycket? Jag vill helst bara glömma hela händelsen för jag mår så dåligt över det.

Svar

Han utsatte dig för ett sexualbrott om han hade sex med dig när du sov. För att sex ska vara okej behöver den man har sex med säga, eller tydligt visa, att hen vill ha sex.

Det är olagligt att ha sex med någon som inte vill eller någon som inte är vid medvetande. Det är alltså inte tillåtet att ha sex med någon som sover, är berusad, drogad eller som av någon anledning inte kan tala om eller visa att hen vill ha sex.

Jag tycker att det verkar klokt av dig att göra ett graviditetstest. Det kan du göra tidigast samma dag som du förväntar dig att mensen ska komma, eller när det gått tre veckor efter att det här hände. Jag tycker också att du för säkerhets skull ska testa dig för könssjukdomar. På en ungdomsmottagning kan du få hjälp med allt det här.

Det är bra att göra en polisanmälan om du har utsatts för ett sexuellt övergrepp eller en våldtäkt. Du kan få hjälp att göra en anmälan på en ungdomsmottagning om du vill. Du kan också ta kontakt med polisen själv.

Efter ett övergrepp är det vanligt att känna skuld eller skam. Men det ska du aldrig behöva göra. Den som gör ett sexualbrott är den som har skulden och ansvaret, oavsett hur du själv betedde dig. Det är viktigt att komma ihåg. Du ska aldrig behöva tänka att ”Om jag bara inte hade varit så berusad”, eller ”Om jag inte hade somnat”.

För att få hjälp att bearbeta det här och må bra igen tycker jag att du ska prata med någon. Du kan till exempel prata med en kurator på en ungdomsmottagning eller skolkuratorn om du går i skolan. Du kan också ta kontakt med brottsofferjouren

Kom ihåg att du är värd att må bra och det är inte du som gjort något fel.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan