Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Var det olagligt att han hade sex med mig när jag var full och sov?

Fråga

Jag var på en fest för ett tag sen och blev väldigt full. Jag kräktes och sen däckade jag och minns ingenting förrän nästa morgon. När jag vaknade sa en kompis att en kille hade legat med mig när jag sov. Jag minns inget av det, men eftersom jag somnade påklädd och vaknade naken antar jag att det var så.

Så fort jag kom hem så duschade jag och grät. Jag kände och känner mig så smutsig!

Jag har frågat honom om han gjorde något sexuellt med mig, men han svarade att han inte visste. Jag är nästan säker på att vi hade sex. Gjorde han något olagligt i så fall? Bör jag kolla om jag blev gravid?

Eftersom jag inte sa ifrån kanske jag får skylla mig själv som drack för mycket? Jag vill helst bara glömma hela händelsen för jag mår så dåligt över det.

Svar

Att ha sex med någon som inte gett samtycke är olagligt. För att ha sex med en annan person måste båda ha gett sitt samtycke, det kan man göra i både ord och handling. Men man kan inte ge sitt samtycke om man inte är vid medvetande. Det är därför ett brott att ha sex med någon som sover, är berusad, drogad eller som av någon anledning inte kan tala om eller visa att hen vill ha sex.

Det han utsatt dig för är alltså ett sexualbrott

Jag tycker att det är klokt av dig att göra ett graviditetstest. Det kan du göra tidigast samma dag som du förväntar dig att mensen ska komma, eller när det gått tre veckor efter att det här hände. Jag tycker också att du för säkerhets skull ska testa dig för könssjukdomar. Både graviditetstest och test för könssjukdomar kan du göra på en ungdomsmottagning.

Det bästa sättet att börja må bättre brukar vara att berätta om det som har hänt. På en ungdomsmottagning kan du få hjälp att bearbeta det du har varit med om. Du kan också prata med skolkuratorn om du går i skolan. Ett annat ställe som kan ge stöd är brottsofferjouren. Där kan du få hjälp på flera olika språk.

Det finns också många ställen du kan ringa, chatta eller mejla till för att få hjälp. Här hittar du en lista över såna. Alla dessa är vana att stötta personer som har varit med om samma sak som du.

Det är bra att göra en polisanmälan om du har utsatts för ett sexuellt övergrepp eller en våldtäkt. Då kan en åklagare utreda vad som har hänt, och den som har utsatt dig kan dömas. Det kan också kännas skönt att göra en polisanmälan. Det kan hjälpa dig att bearbeta det som har hänt. Du kan få hjälp om du inte orkar göra en polisanmälan ensam. Till exempel av någon som jobbar på en ungdomsmottagning, i skolan eller på en vårdcentral.

Efter ett övergrepp är det vanligt att känna skuld eller skam. Men det som har hänt är inte ditt fel. Den som utsätter någon för ett sexualbrott är den som har skulden och ansvaret. Det är viktigt att komma ihåg. Du ska aldrig behöva tänka ”Om jag bara inte hade varit så full”, eller ”Om jag inte hade somnat”.

Kom ihåg att du är värd att må bra och att det inte är du som har gjort något fel.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Aktuella artiklar

Egna berättelser

Hur jag lärde mig omfamna mina ärr som en del av mig själv

Det finns dagar när jag känner mig som ett trasigt skal av den flicka jag en gång var. Jag har överlevt det ofattbara, och jag har lärt mig att omfamna mina ärr som en del av mig själv.

Svara varandra

Han tjatar om sex och nakenbilder, vad ska jag göra?

Jag har hållit på med en kille fram och tillbaka. Nu tjatar han till sig sex och nakenbilder och han ger sig inte.

Svara varandra

Han gjorde något när jag var full, är det mitt fel?

Förra veckan var jag på en fest där ja blev alldeles för full. Jag har fått återberättat att en kille tog med mig till toan och sedan vet ingen något mer. Skulle ni säga att detta är mitt fel?

Egna berättelser

En gammal gubbe ljög om sin ålder och skickade nakenbilder

Killen skrev att han var lika gammal som jag vilket blev bekräftat via en bild som han skickade till mig. Vi snackade med varandra hela nätterna, jag kände att något klickade.

Svara varandra

Ska jag anmäla min kompis ex?

Min kompis har blivit utsatt för sexuella övergrepp. Jag vill verkligen anmäla denna kille.

Egna berättelser

Du har alltid rätt att ändra dig

Det är aldrig okej att ligga med någon som uppenbarligen är alldeles för full för att ge samtycke. Om du har varit med om nåt liknande hoppas jag att du känner dig mindre ensam.

Artikel

Åldersgräns för sex

Du kanske har hört att du blir byxmyndig när du fyller 15 år. Det handlar om lagar som ska skydda barn och unga från att bli sexuellt utnyttjade. Därför är det förbjudet att ha sex med någon som är yngre än 15 år.

Egna berättelser

Till dig som blivit utsatt för sexuella övergrepp

Det finns en människa som bröt ner och förstörde mig. Han begick övergrepp mot min kropp och fick mig att känna skuld och skam för det.

Svara varandra

Hur ska jag få andra att sluta sexualisera vår relation?

Jag är i en lesbisk relation och när vi syns utomhus blir vi ofta sexualiserade. Detta har gjort mig frustrerad i många år. Kan man göra något för att få ett slut på detta?

Egna berättelser

Blev utnyttjad av äldre kille på nätet

En dag bjöd han in en kompis till samtalet. Den här kompisen började direkt prata snuskigt till mig när. Kompisen var också 18+ och skickade nakenbilder till mig och tjatade om bilder från mig.

Till toppen av sidan