Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan jag ha glömt kvar tampongen?

Fråga

Jag tror att jag har glömt att ta ut en tampong. Snöret hänger inte ut som det brukar och jag kan inte minnas att jag tagit ut den. Vad ska jag göra?

Svar

Har du känt efter i slidan? Om du inte kan känna tampongen så tror jag att du har tagit ut den men glömt bort det. Det är inte ovanligt att glömma bort det. 

Eftersom slidan bara är ungefär tio centimeter djup så känner du tampongen med fingrarna om den skulle sitta kvar. En tampong kan inte försvinna in i kroppen. 

Kontakta en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du är det minsta osäker på om tampongen är kvar, eller om du känner tampongen med fingrarna men inte kan få ut den. De är vana att hjälpa de som är osäkra på om det kan finnas en tampong kvar i slidan.  

Det räcker att du kontaktar dem nästa vardag, om du inte har feber eller andra tecken på en infektion. Du kan ringa till direkt till 1177.se på nummer 1177 för att få rådgivning av en sjuksköterska.   

Med vänliga hälsningar 
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska 

Mer på UMO

Artikel

Binda och trosskydd

Bindor och trosskydd är mensskydd som du sätter fast i underbyxorna. De suger upp blodet och skyddar dina kläder.

Artikel

Menskopp

En menskopp är ett mensskydd som du för in i slidan. Blodet samlas i koppen och du tömmer den i toaletten. En menskopp kan användas i flera år. Du kan bada och träna med menskopp, och den syns eller känns inte om den sitter rätt.

Till toppen av sidan