Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag får inte orgasm vid sex, beror det på våldtäkten?

Fråga

Jag är tjej och har haft sex med olika partners i flera år. Men jag har inte fått orgasm en enda gång. Inte ens med min pojkvän som jag har varit tillsammans med länge nu och verkligen älskar.

Min kille har också jättesvårt att komma in i mig. Jag blev våldtagen för några år sen, så jag tror att det har med det att göra.

Kan det vara något fel på mig? Jag kan vara hur kåt som helst, men sen känner jag oftast ingenting när jag har sex.

Svar

Du kan vara lugn, det är inget fel på dig för att du hittills inte fått orgasm när du har sex med någon. Det är olika från person till person vad som får en att få orgasm, och hur lätt eller svårt det är.

Att du har svårt att få orgasm kan bero på flera olika saker. Det kan till exempel bero på:

  • vilken sorts sex du har
  • hur du mår
  • vad du varit med om tidigare i livet.

För de flesta är det svårare att få orgasm när man känner sig stressad, spänd, nervös eller trött. Vissa mediciner, till exempel mot depression, kan göra att det blir svårare att komma. Och om du bara tänker på att du ska få orgasm är det stor risk att det blir svårare eller inte händer alls.

Försök slappna av och inte tänka så mycket på att få orgasm, även om det är lättare sagt än gjort.

Det kan vara bra att veta att samlag ofta inte är det lättaste sättet för tjejer att få orgasm. Många får istället orgasm av att stimulera klitoris genom smeksex, gnidsex, munsex eller genom att använda en sexleksak. Här kan du läsa mer om hur sex blir skönt.

Orgasmen kan komma när du gör något som känns riktigt skönt och fortsätter med det en stund, så att det blir skönare och skönare.

Prova gärna olika sätt att onanera på när du är själv. Det brukar vara ett bra sätt att komma fram till vad du tycker är skönt.

Att bli våldtagen kan påverka en på flera sätt. Kroppen och sexlusten kan påverkas och för vissa kan det bli svårare att få orgasm.

Att din kille har svårt att komma in i dig kan bero på våldtäkten. Men många har samma problem utan att ha blivit våldtagna. Det kan till exempel bero på

  • att din killes penis inte är tillräckligt hård
  • att din snippa är inte tillräckligt våt
  • vaginism, slidkramp. Men det är ovanligt.

Kontakta en ungdomsmottagning om du vill ha hjälp med att komma fram till vad det är som gör att ni har svårt att ha slidsamlag. Du kan gå dit själv eller tillsammans med din kille. Där kan du få fler tips på vad du kan göra för att få orgasm. Du kan också få prata med någon om våldtäkten, om du inte redan gjort det.

När du har blivit utsatt för ett sexualbrott är det bra att prata med någon om det som hänt. Det gäller även om det har gått lång tid sen det hände.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Aktuella artiklar

Frågor & svar

Jag får inte orgasm när vi har samlag, vad är det för fel?

Jag blir ju kåt under samlaget, känner mig kissnödig och upphetsad och så, men det händer ingenting. Vi försöker i typ en till tre timmar, men det händer ingenting alls!

Frågor & svar

Jag får inte orgasm när jag onanerar

Jag är en tjej på 14 år. När jag onanerar så är jag alltid på väg att få orgasm, men så händer inget! Hur kan man göra för att gå över gränsen eller vad man säger?

Artikel

Sexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och på andra ställen.

Artikel

Utsatt för sexualbrott

Det är olagligt att göra något sexuellt med någon som inte vill. Du kan få hjälp om du har blivit utsatt för sexualbrott.

Till toppen av sidan