Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför får jag inte orgasm?

Fråga

Jag är tjej och har haft sex i ett antal år med olika partners. Men jag har inte fått orgasm en enda gång. Inte ens med min pojkvän som jag har varit tillsammans med länge nu och verkligen älskar.

Kan det något fel på mig? Jag kan vara hur kåt som helst, men oftast känner jag inget alls när jag har sex.

Sen har min kille alltid jättesvårt att komma in i mig. Jag blev våldtagen för några år sen, så jag tror att det har med det att göra. Kan jag göra något åt det här?

Svar

Du kan vara lugn, att du hittills inte fått orgasm betyder inte att det är något fel på dig. Det är olika från person till person vad som får en att få orgasm, och hur lätt eller svårt det är. Det finns alltså inget recept på hur man gör för att komma som funkar för alla.

Att du har svårt för att få orgasm kan bero på flera olika saker. Det kan till exempel ha att göra med på vilket sätt du har sex, hur du mår eller vad du varit med om tidigare i livet.

För de flesta är det svårare att få orgasm när man känner sig stressad, spänd, nervös eller trött. Vissa mediciner, som till exempel medel mot depression, kan göra att det blir svårare att komma. Och om du bara tänker på att du ska få orgasm är det stor risk att det blir svårare eller inte händer alls.

Har du svårt för att komma ska du försöka slappna av och inte tänka så mycket på det, även om det är lättare sagt än gjort.

Det kan vara bra att veta att de flesta tjejer lättast får orgasm genom att stimulera klitoris. Det gör du enklast genom onani, smeksex, gnidsex eller munsex. Du kan också ta hjälp av en sexleksak. Och när du gör något som känns riktigt skönt och fortsätter med det en stund, så att det blir skönare och skönare, kan orgasmen komma.

Ett bra sätt att komma fram till vad som känns skönt och vad du njuter av är att prova lite olika sätt att onanera på när du är själv. Här kan du läsa mer om vad som brukar vara skönt.

Det är olika från person till person på vilket sätt du reagerar efter att ha blivit våldtagen och hur det påverkar dig. Kroppen, sexlusten eller sexualiteten kan påverkas på olika sätt. Vissa får till exempel svårare för att få orgasm.

Att din kille har svårt för att komma in i dig kan bero på olika saker. Det kan ha att göra med att du blivit våldtagen. Men många har samma problem utan att ha blivit våldtagna. Problemen kan till exempel bero på att din killes penis inte är tillräckligt hård. Eller att du inte är tillräckligt våt. I vissa fall beror problemen på vaginism, slidkramp.

Du kan gå till en ungdomsmottagning för att få hjälp med att komma fram till vad det är som gör att ni har svårt att ha slidsamlag. Du kan gå dit själv eller så kan ni gå dit tillsammans. Där kan du även få fler tips på vad du kan göra för att få orgasm.

Jag vet inte om du har fått möjlighet att prata med någon om våldtäkten. När du har blivit utsatt för ett sexualbrott är det bra att prata med någon om det som hänt.

Du kan behöva prata om det även om det har gått lång tid sen det hände. På ungdomsmottagningar är de vana att prata med ungdomar som har utsatts för våld och övergrepp.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Aktuella artiklar

ArtikelUtsatt för sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill det, är olagligt. Du kan få hjälp om du har blivit utsatt för sexualbrott.

ArtikelSexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och andra ställen i kroppen.

ArtikelOrgasm

Att komma, att det går för en eller att man får orgasm är flera namn på samma sak. Det blir skönare och skönare, känslan blir som starkast och sen släpper det.

Till toppen av sidan