Panik - lämna sidan!
Fråga

Kan mitt sexliv påverkas av en tidigare våldtäkt?

Fråga

När jag och min pojkvän har sex så avbryter jag nästan alltid mitt i. Ibland blir jag helt osäker på allt som är sexuellt och vågar inte göra något. Jag förstår inte varför det blir så här.

Ibland mår jag jättedåligt och vågar inte lita på min pojkvän. Jag undrar om det kan ha att göra att min expojkvän våldtog mig för mindre än ett år sedan?

Svar

Det är vanligt att det kan kännas svårt med sex efter en våldtäkt.

När du har sex kommer ni varandra mycket nära. Du behöver då känna dig trygg och kunna lita på den andre. Efter en våldtäkt är det vanligt att känslan av trygghet minskar eller försvinner helt.

Även om du kan lita på din nya pojkvän kan känslan av våldtäkten finnas kvar i dig. Det kan då göra att du känner dig otrygg och rädd. Kanske tankar på sex nu får dig att tänka på att någon gjorde dig illa?

Det kan vara hjälpsamt för både dig och din pojkvän att veta att du har blivit våldtagen. Han kan då lättare förstå när du inte längre vill fortsätta att ha sex. Fortsätt att ta dina känslor på allvar. Är det något som inte känns bra så stanna upp och försök prata om det med din pojkvän.

Det brukar hjälpa att prata med någon om det som har hänt. Min erfarenhet är att tankarna fortsätter om du inte pratar om det. Såna tankar kan vara jobbiga att ha.

Du kan prata med någon som jobbar på en ungdomsmottagning eller elevhälsan, de är vana att ge stöd till unga som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Om du går i skolan kan det också finnas en skolkurator som du kan prata med.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Sexualbrott och sexuella trakasserier

Här hittar du innehåll om sexuella övergrepp och trakasserier.

ArtikelUtsatt för sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill det, är olagligt. Du kan få hjälp om du har blivit utsatt för sexualbrott.

Till toppen av sidan