Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan mitt sexliv påverkas av en tidigare våldtäkt?

Fråga

När jag och min pojkvän har sex så avbryter jag nästan alltid mitt i. Ibland blir jag osäker på allt som är sexuellt och vågar inte göra något. Jag förstår inte varför det blir så här.

Ibland mår jag jättedåligt och vågar inte lita på min pojkvän. Jag undrar om det kan ha att göra med att min expojkvän våldtog mig för mindre än ett år sedan?

Svar

Det är vanligt att det kan kännas svårt med sex efter en våldtäkt.

När du har sex kommer ni varandra mycket nära. Du behöver då känna dig trygg och kunna lita på den eller dem du har sex med. Efter en våldtäkt är det vanligt att känslan av trygghet minskar eller försvinner helt.

Även om du kan lita på din nya pojkvän kan känslan av våldtäkten finnas kvar i dig. Det kan göra att du känner dig otrygg och rädd. Kanske får tankar på sex dig att tänka på att någon gjort dig illa?

Det kan vara hjälpsamt för både dig och din pojkvän om han vet att du har blivit våldtagen. Då kan han lättare förstå när du inte vill fortsätta att ha sex. Stanna upp och försök att prata om det med din pojkvän om det inte känns bra när ni har sex. Och fortsätt att ta dina känslor på allvar. 

Du ska inte behöva vara ensam med såna här tankar. Det brukar hjälpa att prata med någon om det som har hänt. Min erfarenhet är att tankarna fortsätter om man inte pratar om dem.

Du kan till exempel prata med någon som jobbar på en ungdomsmottagning eller inom elevhälsan. De är de vana att ge stöd till unga som har blivit utsatta för sexuella övergrepp. 

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Sexualbrott och sexuella trakasserier

Innehåll om sexualbrott och sexuella trakasserier.

Till toppen av sidan