Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Får skuldkänslor för att jag inte bor hos pappa!

Mina föräldrar har varit skilda sedan jag var väldigt liten. Jag har alltid haft det dåligt hemma hos min pappa och därför med ålder börjat bo mer och mer hemma hos min mamma. När jag blev 13 flyttade jag hem permanent hem till min mamma.

Nu när jag är 16 har jag dåligt samvete för att jag inte bor hos min pappa. Min pappa och hans nya fru bråkar totalt hela tiden. Jag sover där 1 natt per månad och hör bråk hela kvällen varje gång. Men har fortfarande dåligt samvete för att jag sårar min pappa om att jag inte bor där. Min lillebror som är 11 bor inte heller där längre, vilket har fått min pappa att gråta. De ger mig ångest och får mig må väldigt dåligt.

Hur ska jag göra? Borde jag bo där mer även fast jag mår dåligt? Eller ska jag fortsätta att bo permanent hos min mamma även fast de ger mig skuldkänslor för att jag inte träffar min pappa?
/Osäker tjej, 16

 

Svar:

 • Hej! Jag sitter i samma sitatuion som dig. Jag tycker inte du ska tvinga dig själv att bo där. mår du dessutom dåligt över att behöva bo där så rekommonderar jag dig att inte tvinga dig att bo där.
  /sitter i samma sits 16 år tjej
 • hej fina du! jag känner verkligen igen mig i vad du upplevt, jag är 14 år och bor bara hos min mamma. Min pappa har dock ingen ny partner som det är bråkigt med, men jag förstår din situation. Jag kan också få skuldkänslor för jag inte träffar min pappa mycket, men tänk på att sätta dig och din mentala hälsa först. Du ska inte behöva bo i en miljö du inte trivs i. Du kanske kan träffa din pappa när han inte är med sin fru? Kanske kan ni gå på café tillsammans, äta middag, göra något kul. Det gjorde jag med min pappa, eftersom jag inte tycker om att vara hemma hos honom. Sålänge han skapar en miljö i hans hem där du och din bror inte mår bra har ni ingen skyldighet att tvingas bo där, sätt er själva först ❤️ Allt gott!
  /Inki
 • Prata med någon. Kanske din mamma? Helst din pappa, men det kan vara svårt. Du kan gå till skolpersonal eller ungdomsmottagning och få hjälp med hur du kan tänka. Du ska inte behöva välja mellan att må dåligt och såra din pappa. Du kanske kan ta med din mamma när du pratar med din pappa? Om de fortfarande kommer överens någorlunda.
  /M
 • Så här är det jag är en kille på 16 mina föräldrar flytta ifrån varandra när jag var ca 15 jag bodde först med mamma och hälsa på pappa nångång men sov aldrig över. Jag får då och då dåligt samvete för att en förälder är själv. Dock tjatade pappa först och gav mig dåligt samvete. Mamma sa då en viktig sak. "Du ska själv välja att bo vart du vill vad du känner är bäst" jag kommer klara mig om du är hos pappa. Du ska komma ihåg att du har rätt att bo vart du vill. Om din pappa försöker ge dig skulld känslor är det bra om du säger till han även om det är jobbigt. Vad problemet du har är. Jag har behövt sagt saker till min pappa som är jobbigt då har jag skrivit långt sms istället. Det är lite lättare då kan du säga vad du vill och du bestämmer hur du skriver det. Det blev ett långt kanske otolkbart meddelande nu men all kraft och till dig kram E
  /Kille 16 med skilda föräldrar
 • Du borde verkligen inte bo där om du mår dåligt av det, men du skulle ju kunna försöka träffa honom oftare om du vill utan att bo hos honom och utan att sova där.
  /Tjej, 16
 • Jag förstår hur du tänker jag tänker så här att om du mår bra av att göra det du gör nu så är det bäst för dig och oavsett om du är myndig eller inte så får det dig att må bra.
  /15 åring tjej
 • Bor med permanent hos min mamma utom över sommaren då jag bott hos mormor för att det är närmst till sommarjobbet. Bor annars hos pappa 1 helg i månaden nu mera (blev manipulerad av mamma till att inte bo där på 10 månader innan dess). Detta har typ förstört pappa och jag funderar på att flytta tillbaka till alla mina vänner och byta tillbaka till min gamla skola och mer eller mindre säga upp kontakten med min mamma pga alla problem och all manipulation.
  /Tjej 15 år

Mer på UMO

Egna berättelser

Mina föräldrar är skilda!

Jag byter hem varje söndag, och det går i vågor. Vissa veckor är det inga problem, men ibland (oftast när jag ska till pappa) mår jag dåligt över det.

Artikel

Må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Du kanske har varit med om något jobbigt, oroar dig eller så vet du inte varför du känner som du gör. Det finns flera sätt att må bättre.

Artikel

Film: Tips för att må bra

Här är några tips på saker du kan göra själv, för att må bättre.

Till toppen av sidan