Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag får inte hitta på något när jag är hos mamma

Fråga

Jag har ett problem som får mig att må jättedåligt. Mina föräldrar är skilda. Jag bor för det mesta hos pappa för det är närmare till skolan, men varannan helg är jag hos mamma. När jag är hos mamma vill hon inte att jag hittar på saker så att hon inte får se mig. 

Jag mår dåligt av det här och jag känner ofta att det finns så mycket jag måste göra och så många jag måste tillfredsställa att jag inte räcker till.  
 
Det händer att jag gråter mig till söms och jag börjar få magbesvär över det här. Men jag vågar inte prata med någon om det för det känns som att jag gnäller över ingenting, som att det finns folk som har det värre. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår att du tycker att det är jobbigt med dina föräldrar. När föräldrar skiljer sig kan det lätt bli som du beskriver, att man plötsligt måste anpassa sitt liv mer efter föräldrarna. Båda dina föräldrar vill ju träffa dig men de kanske glömmer bort att det faktiskt kan bli jobbigt för dig. 

Jag undrar om du är en person som har lätt för att ta på dig mycket ansvar? Du kanske säger ja för att inte göra någon ledsen eller besviken trots att du egentligen inte vill. Men ibland måste man tacka nej till saker och försöka tänka på vad som är bäst för en själv.  

Jag antar att du har mycket annat runt omkring dig, som skola och vänner som du också vill lägga tid på. Dina föräldrar behöver förstå att detta är viktigt för dig. Jag tycker du ska prata med dina föräldrar om detta. Det är viktigt att du berättar hur du känner. Annars är det svårt för dem att förstår hur du mår.  

Dina föräldrar vill inte att du ska må dåligt. Så jag tror inte att de kommer att ta illa upp om du bara vågar berätta hur du känner. Förhoppningsvis kan de anpassa sig mer efter dig när de vet hur du känner.  

Om det inte blir bättre efter att du har pratat med dina föräldrar så tycker jag att du ska prata med någon om hur du känner. Det kan till exempel vara en kurator i skolan eller på en ungdomsmottagning. De är vana att stötta unga med såna här saker och kan ge dig råd om hur du ska hantera din situation.  
 
Med vänliga hälsningar 
Lisa Jobson, kurator

Mer på UMO

Artikel

Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.

Till toppen av sidan