Fråga

Kan jag bestämma över var jag ska bo?

Fråga

Jag är 17 år och har skilda föräldrar. Nu är det så att jag vill veta vad jag har för rättigheter. För jag klarar inte av att flytta varje vecka. Det är både psykiskt jobbigt, men också för att saker jag packar med förstörs.

Jag skulle vilja bo två veckor istället för en vecka hos varje förälder. Men det är tydligen utom min makt att bestämma, för mamma vägrar det. Hon säger att jag inte har något att säga till om alls. Får jag inte ens tycka något om hur jag ska bo? Det är mig det drabbar, och det är inte mitt fel att de skildes.

Vad har jag för rättigheter, och vad kan jag själv bestämma över?

Svar

Du har helt klart rätt att påverka var du vill bo. Du är 17 år och snart myndig, vilket innebär att själv bör ha mycket att säga till om.

Det är en mänsklig rättighet att man som ung alltid har rätt att få säga sin åsikt och vara med och bestämma om saker som handlar om ens eget liv. När vuxna fattar beslut som påverkar unga måste de alltid tänka på ungas bästa. Det är som du skriver: du har inte valt att dina föräldrar separerat.

Jag vet inte anledningen till att din mamma sätter sig emot ditt förslag. Men i vilket fall behöver hon bry sig om dina behov. Det handlar ju inte om att du inte vill bo där alls utan att du i stället önskar vara längre hos var och en, vilket jag tycker låter som en klok tanke. Att flytta mellan föräldrar varje vecka tycker många är jobbigt.

Om du känner att du inte kommer någon vart med din mamma, tycker jag att du ska prata med någon annan som du har förtroende för. Det kan vara till exempel din andra förälder, en släkting eller en kompis förälder. Du kan också kontakta en kurator eller psykolog på en ungdomsmottagning. De kan i sin tur hjälpa dig att prata med din mamma.

Du kan också ringa till kommunens socialtjänst och fråga hur du kan göra.

Med vänliga hälsningar

Susanna Nordmark, kuurator

Till toppen av sidan