Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan jag bestämma över var jag ska bo?

Fråga

Jag är 17 år och har skilda föräldrar. Vad jag har för rättigheter? För jag klarar inte av att flytta varje vecka. Det är både psykiskt jobbigt, men också för att saker jag packar med förstörs.

Jag skulle vilja bo två veckor istället för en vecka hos varje förälder. Men det är tydligen utom min makt att bestämma, för mamma vägrar det. Hon säger att jag inte har något att säga till om alls. Får jag inte ens tycka något om hur jag ska bo? Det är mig det drabbar, och det är inte mitt fel att de skildes.

Vad har jag för rättigheter, och vad kan jag själv bestämma över?

Svar

Du har helt klart rätt att påverka var du vill bo. Du är 17 år och snart myndig, vilket innebär att själv bör ha mycket att säga till om.

Du har alltid rätt att få säga din åsikt och vara med och bestämma om saker som handlar om ditt eget liv. Det är en mänsklig rättighet. Dina föräldrar måste alltid tänka på din bästa när de fattar beslut som påverkar dig. Det är som du skriver: du har inte valt att dina föräldrar har separerat.

Fråga din mamma varför hon inte tycker din idé är bra. Förklara hur nuvarande situation påverkar dig och att du inte mår bra av att flytta varje vecka. Berätta också hur hon kan hjälpa dig att må bättre.

Känner du att det är svårt att prata med din mamma kan du istället prata med någon annan som du har förtroende för. Det kan vara till exempel din andra förälder, en släkting eller en kompis förälder. Du kan också kontakta en kurator eller psykolog på en ungdomsmottagning. De kan i sin tur hjälpa dig att prata med din mamma.

Du kan också ringa till kommunens socialtjänst och fråga hur du kan göra.

Med vänliga hälsningar
Susanna Nordmark, kurator

Till toppen av sidan