Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan jag bestämma över var jag ska bo?

Fråga

Jag är 17 år och har skilda föräldrar. Vad jag har för rättigheter? Jag klarar inte av att flytta varje vecka. Det är psykiskt jobbigt och saker jag packar med förstörs.

Jag skulle vilja bo två veckor istället för en vecka hos varje förälder. Men det är tydligen utom min makt att bestämma, för mamma vägrar det. Hon säger att jag inte har något att säga till om alls. Får jag inte ens tycka något om hur jag ska bo? Det är mig det drabbar, fast det inte är mitt fel att de skildes.

Vad har jag för rättigheter, och vad kan jag själv bestämma över?

Svar

Du har helt klart rätt att påverka var du vill bo. Du är 17 år och snart myndig. Det innebär att du bör ha mycket att säga till om.

Du har alltid rätt att få säga din åsikt och vara med och bestämma om saker som handlar om ditt liv. Det är en mänsklig rättighet. Dina föräldrar måste alltid tänka på ditt bästa när de fattar beslut som påverkar dig. Det är som du skriver inte du som har valt att dina föräldrar har separerat.

Fråga din mamma varför hon inte tycker att din idé är bra. Förklara hur nuvarande situation påverkar dig och att du mår dåligt av att flytta varje vecka. Berätta också hur hon kan hjälpa dig att må bättre.

Känner du att det är svårt att prata med din mamma? Då kan du istället prata med din andra förälder, en släkting eller en kompis förälder. Eller med någon annan vuxen som du har förtroende för. Du kan också få stöd av en kurator eller psykolog på skolan eller en ungdomsmottagning. De kan i sin tur hjälpa dig att prata med din mamma.

Du kan också ringa till kommunens socialtjänst och fråga hur du kan göra.

Med vänliga hälsningar
Susanna Nordmark, kurator

Mer på UMO

Svara varandra

Hur berättar jag för föräldrarna att jag är gravid?

Jag är 16 år och är gravid och har ingen andning om hur jag ska säga det till mina föräldrar som är religiösa. Några tips?

Svara varandra

Får skuldkänslor för att jag inte bor hos pappa!

Nu när jag är 16 har jag dåligt samvete för att jag inte bor hos min pappa. Hur ska jag göra? Borde jag bo där mer även fast jag mår dåligt? Eller ska jag fortsätta att bo permanent hos min mamma även fast de ger mig skuldkänslor för att jag inte träffar min pappa?

Egna berättelser

Prata med någon om ni mår dålig!

Mina föräldrar skildes när jag var 6/7 år och jag har alltid tyckt att de varit jobbigt, för jag berättade inte för nån hur jag mådde och kände så de slutade med att jag fick många problem. Så jag uppmanar INGEN att ta samma väg som mig. Berätta för en lärare, kompis, förälder, tränare, nån du verkligen litar på så lovar jag att de blir bra.

Egna berättelser

Mina föräldrar skilde sig, det blev mycket bättre!

Först fattade jag inte att de verkligen skulle göra det, men när chocken hade lagt sig så brast jag i gråt. Varför gör ni så här, skrek jag, arg och ledsen.

Svara varandra

Jag blir stressad över att bo varannan vecka

Mina föräldrar skilde sig i somras. Jag är så stressad över att bo varannan vecka för jag s u g e r på att hålla reda på alla saker som ska fram och tillbaks. Har någon nåt tips på vad man ska göra för att va mindre stressad?

Svara varandra

Tips när ens föräldrar ska skiljas?

Jag fick veta det för några veckor sedan och blev jättechockad. Vad kan jag göra för att inte må lika dåligt längre?

Egna berättelser

Tur att jag har min syster

Varje kväll när jag och min storasyster skulle gå till sängs så hörde vi alltid våran pappa bråka med hans dåvarande sambo.

Frågor och svar

Hur berättar jag att mina föräldrar ska skiljas?

Jag känner mina vänner jättebra, men ändå är det nästan som att jag skäms. Vad ska jag göra och hur ska jag berätta det?

Frågor och svar

Jag får inte hitta på något när jag är hos mamma

Det händer att jag gråter mig till söms ibland, men jag vågar inte prata med någon om det. För det känns som att jag gnäller över ingenting, som att det finns folk som har det värre och jag har då inte rätt att klaga.

Egna berättelser

Jag gick till kuratorn

Jag har varit med om många bra saker, men också många jobbiga. Mina föräldrar skilde sig för ett år sen och sen dess till idag har jag problem. Jag har gråtit mig till sömns i två månader.

Till toppen av sidan