Dricka för mycket eller för ofta

Det går inte att säga exakt vad som är att dricka för mycket, eftersom olika personer reagerar olika på alkohol. Om drickandet gör att du får problem eller mår dåligt, kan det kallas missbruk eller riskbruk. Du kan få stöd och hjälp att bli av med alkoholproblem.

Person som sover med huvudet på ett bord som är fullt av uppdruckna drinkar, illustration.

Om man håller på att få eller redan har ett alkoholmissbruk, hamnar man gång på gång i problem eller gör saker när man har druckit som man ångrar efteråt.

Alkoholmissbruk är inte samma sak som att vara alkoholberoende, men de hör ihop. Risken för att bli alkoholberoende är större om man dricker ofta eller mycket.

Vad är för mycket?

Det går inte att säga vad som är lagom drickande och vad som är för mycket. Och det kan vara stor skillnad mellan hur olika personer påverkas av alkohol. Därför kan man aldrig jämföra sitt eget drickande med andras.

Det viktigaste är inte exakt hur mycket du dricker, utan hur drickandet påverkar ditt liv. Det finns saker som kan vara tecken på att du har eller håller på att få problem med alkohol:

 • Att du tål mer. Om man dricker ofta vänjer sig kroppen och man behöver mer alkohol än tidigare för att bli full.
 • Att du dricker mer än du hade tänkt.
 • Att du glömmer vad du har gjort eller sagt när du har druckit, så kallade minnesluckor. Det kan vara ett tecken på att hjärnan har börjat skadas.
 • Att du behöver dricka igen dagen efter en fylla, för att må bättre eller för att du känner ett sug.
 • Att du fortsätter dricka fast du mår dåligt på något sätt.
 • Att drickandet gör att det går sämre i skolan eller på jobbet eller att du struntar i aktiviteter.
 • Att relationer med kompisar eller familjen har påverkats av ditt drickande.
 • Att du inte erkänner för dig själv hur mycket du dricker, och inte vill prata med andra om det.
 • Att du blir nedstämd, irriterad eller får ångest. Det kan bero på något du har gjort som du ångrar eller skäms för, att du vet att du dricker för mycket, eller att kroppen och hjärnan reagerar på alkoholen.
 • Att du ofta känner dig rastlös.
 • Att du får sömnproblem.
 • Att du får ont i magen eller andra magproblem.
 • Att alkohol har gjort att du har hamnat i riskfyllda situationer, till exempel bråk eller misshandel, en olycka, haft sex fast du inte vill eller sexuella övergrepp.
 • Att alkohol har fått dig att göra något som du inte borde, som att begå brott eller skada dig själv eller någon annan.
 • Att någon har blivit orolig eller sagt att du borde dricka mindre.

Innan kroppen och hjärnan vuxit färdigt, är man känsligare för skador och sjukdomar som alkohol kan ge och ska inte dricka alls. För att skydda den som är ung finns det åldersgränser för när man får köpa alkohol.

Vad beror alkoholmissbruk på?

Ibland beror alkoholmissbruk på att man dricker för att man går igenom något jobbigt. Till exempel att ett förhållande har tagit slut, att någon har dött eller för att man känner sig nedstämd eller har ångest av någon annan anledning. Det kan kännas som att alkohol hjälper en att må bättre just då, men de jobbiga känslorna kommer tillbaka och kan då bli ännu värre.

För andra handlar det bara om att man tycker att det är roligt att festa. Många kan festa mycket en period utan att få problem. Men att dricka mycket gör alltid att risken ökar för att man ska bli beroende av alkohol.

Om du har druckit mycket under till exempel en resa, ett skollov eller en jobbig tid, är det bra att låta bli att dricka under några veckor eller månader.

Alkoholförgiftning

Alla reagerar olika på alkohol och tål olika mycket, men det finns alltid en gräns där kroppen säger ifrån. Det brukar vara att man kräks eller somnar.

Om man blir medvetslös kan det vara riktigt farligt, och man måste till sjukhus.

Om du är orolig för någon som har druckit, kontakta en vuxen, sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177, polisen eller åk till ett sjukhus. Om någon har blivit medvetslös ska du ringa 112. Försök inte få personen att kräkas och häll inte vatten på hen, eftersom det finns risk för andra skador eller olyckor.

Det går att sluta dricka

Det går att bli av med alkoholproblem. Det första steget är att erkänna för dig själv att alkoholen har blivit ett problem och att du behöver hjälp. Det är bra om du kan prata med någon annan om det, till exempel en kompis eller någon vuxen som du litar på.

Det finns olika sorters hjälp som du kan få för att sluta dricka. Det vanligaste är att prata med någon som är van att hjälpa och ge stöd till personer med missbruk.

Både du själv och personer omkring dig kan få stöd. Bland annat finns så kallade självhjälpsgrupper där du får träffa andra i liknande situationer. Det brukar vara skönt att få prata om sina erfarenheter, och att höra att man inte är ensam.

Om du är orolig

Om du funderar över ditt eget eller någon annans drickande eller vill veta vilken hjälp som finns, kan du kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Du får gå till vilken ungdomsmottagning eller vårdcentral du vill i hela Sverige. Om du vill vara anonym kan du ringa till någon av de stödorganisationer som finns eller till Alkohollinjen.

Mer på UMO

Till toppen av sidan