Panik - lämna sidan!
Alkohol

Dricka för mycket eller för ofta

Olika personer reagerar olika på alkohol. Det går inte att säga exakt vad som är att dricka för mycket. Men du dricker för mycket om du mår dåligt eller får problem. Då är det viktigt att du gör något åt det. Det finns bra hjälp att få om du vill dricka mindre eller sluta dricka.

Det kan vara svårt att se sig själv som en person med alkoholproblem. Men om alkoholen påverkar ditt liv ska du göra något åt det.

Det går inte att veta vem som kommer att få problem med alkohol. I början kan det vara enkelt att dricka lagom och bara ibland. Men efter ett tag kan det bli svårare.

Har du börjat få det jobbigt på grund av alkohol? Till exempel att du mår dåligt, stannar hemma från skolan eller jobbet eller att du ljuger för kompisar. Då är det dags att göra något åt det.

Vad är för mycket? Vad är för ofta?

För en del personer går det bra dricka då och då. Andra kan få problem ganska snabbt. Det går inte att säga exakt vad som är för mycket. Därför kan du inte jämföra dig med andra. Men du dricker för mycket eller för ofta om ditt liv påverkas mycket av alkoholen.

Här är några tecken på att du bör prata med någon om hur du dricker:

 • Du kan dricka mer alkohol än tidigare utan att bli lika full.
 • Du känner ett starkt sug efter alkohol.
 • Du dricker ofta mer än du hade tänkt och kan inte sluta fast du försöker.
 • Du dricker trots att det gör att du får problem med familj och vänner.
 • Andra personer säger att du dricker mycket, eller är oroliga för dig.
 • Du dricker trots att det gör att du känner dig nedstämd, irriterad, får ångest, sömnproblem.
 • Du hamnar i dåliga situationer på grund av alkohol. Till exempel att du gör något brottsligt, skadar dig själv eller andra personer, eller har sex fast du egentligen inte vill.

Testa dina alkoholvanor på eScreens sajt.

Varför får vissa problem med alkohol?

Person som sover med huvudet på ett bord som är fullt av uppdruckna drinkar. Illustration.
Dricker du för ofta eller för mycket? Efter ett tag brukar det göra att livet känns svårare.

Det kan börja med att du festar för mycket. Festande är det vanligaste sättet för unga att få alkoholproblem.

En del personer dricker för mycket när det har hänt något jobbigt i livet. Eller kanske har du mått dåligt länge och inte fått rätt hjälp? Det kan kännas som att alkohol får dig att må bättre för stunden. Men de jobbiga känslorna kommer ofta tillbaka och kan då bli värre.

Risken att du får problem är större om du dricker mycket eller ofta. Eller om du har släktingar som har eller har haft alkoholproblem.

Risken ökar också om du börjar dricka när du är ung. Hjärnan är känsligare hos unga och risken för att bli beroende är större.

Några tips för att undvika problem med alkohol

 • Undvik att dricka alkohol när du mår dåligt. Det finns bättre saker att göra för att må bra eller för att hantera stress eller ångest
 • Hitta intressen och saker att göra där alkohol inte passar in.
 • Du behöver inte dricka även om andra gör det. Umgås inte med kompisar som pressar dig att dricka mer än du vill.
 • Prata med någon om du funderar på om du dricker för mycket eller för ofta. Det kan vara en kompis, en släkting eller någon annan vuxen.

Du kan bli beroende

Du som dricker alkohol kan bli beroende efter ett tag. Då har du vant dig vid alkohol och får svårt att klara dig utan.

Du kan få så kallade abstinensbesvär om du inte får i dig alkohol som du brukar. Här är några vanliga besvär vid abstinens:

 • Du svettas.
 • Du mår illa.
 • Du har svårt att sova.
 • Du har hjärtklappning.
 • Du är darrig och skakig.
 • Du känner dig orolig eller har ångest.

Mindre abstinensbesvär kan gå över av sig själv. Men de kan vara jobbiga att stå ut med. Du kan ringa 1177 om du mår dåligt och vill få råd om vad du ska göra.

Ring 112 om du eller någon annan har allvarliga abstinensbesvär, till exempel får kramper, blir medvetslös eller mår väldigt dåligt på något annat sätt.

Läs mer om alkoholberoende på 1177.se

Det går att förändra situationen

Är alkoholen ett problem i ditt liv? Här kan du få veta mer om hur du kan bli av med alkoholproblem.

Det kan kännas svårt att söka hjälp. Du kanske inte är säker på att du har tillräckligt stora problem. Men ta din oro på allvar, du förtjänar att få hjälp.

Det kan vara jobbigt att sluta dricka. Du kanske tycker att det känns omöjligt. Men det finns bra hjälp att få för att må bra och få ordning i ditt liv.

Här kan du få hjälp att må bättre

Kontakta någon av de här mottagningarna för att få hjälp eller bara för att få veta vilken hjälp som finns:

Det finns särskilda mottagningar som hjälper unga som har problem med alkohol eller droger. Såna mottagningar finns på flera ställen i landet och kan heta olika saker, till exempel Mini-Maria eller Maria Ungdom. Du kan få hjälp att hitta en sån mottagning på en ungdomsmottagning eller genom elevhälsan. Du kan också kontakta din kommun för att få hjälp.

Det finns många ställen som du kan ringa, mejla eller chatta med om du har funderingar kring alkohol. Här finns en lista på ställen du kan kontakta. 

Mer på UMO

Alkohol

Innehåll om alkohol.

Artikel

Att bli av med alkohol- eller drogproblem

Dricker du för mycket eller för ofta? Eller använder du droger? Det går att förändra, och det finns bra hjälp att få. Börja med att berätta för någon, även om du inte tror att du har så stora problem.

Frågor & svar

Hur mycket alkohol tål en 16-åring?

Jag vill absolut inte bli full, jag vill bara testa lite.

Egna berättelser

Jag har kommit ifrån alkoholmissbruket nu

Ångesten och depressionen förvärrades ju mer jag drack men det stoppade inte mig.

Till toppen av sidan