Panik - lämna sidan!
Alkohol

Att dricka alkohol

Alkohol är ett ämne som finns i olika drycker. Många personer dricker alkohol för att de tycker att det är gott eller trevligt. Men alkohol kan också skada kroppen, och du kan få problem om du dricker mycket eller ofta.

Tre personer sitter i en soffa och ser berusade ut, illustration.
Ibland kanske du har kul när du dricker. Ibland kanske du mår dåligt av att dricka eller gör saker som du ångrar dagen efter.

Alkohol finns i drycker som öl, vin, drinkar, cider och sprit. Många dricker alkohol för att de tycker att det känns spännande, för att det är gott eller för att ha roligt.

En del dricker alkohol för att ta bort jobbiga känslor. Men det finns andra, bättre sätt att bli lugn och att må bra.

Det är lätt att tro att alla andra dricker, eller att man är tråkig om man inte dricker. Många tycker också att det känns svårt att säga nej till alkohol när kompisar dricker. Men det är många som inte gillar att dricka alkohol eller att bli fulla. Det är alltid okej att säga nej till något man inte vill göra.

Riskerna för att få problem med alkohol är större om du är väldigt ung när du börjar dricka. Därför är det bra att vänta så länge som möjligt om du har tänkt att dricka alkohol.

Det finns åldersgränser för att köpa alkohol

 • Du måste ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol på restauranger och i affärer.
 • Du måste ha fyllt 20 år för att få köpa alkohol på systembolaget.
 • Det är förbjudet att köpa ut eller sälja alkohol till någon som inte har fyllt 20 år.

De här reglerna finns för att skydda unga personer från riskerna med alkohol.

Alkohol påverkar hjärnan

När du dricker alkohol påverkar det hjärnan. Det kallas för att bli full. Här är några saker som kan hända när du blir full:

 • Känslorna blir starkare. Du kan till exempel känna dig avslappnad, glad, social och modig. Du kan också känna dig ledsen eller arg.
 • Du får sämre balans och svårare att minnas.
 • Du får svårare att förstå vad som händer omkring dig.
 • Du kan må illa och bli trött.
 • Du kan kräkas eller bli medvetslös, om du dricker för mycket.

Du kan hamna i dåliga situationer när du är full

När du är full är det svårare att förstå vad som är bra och dåligt att göra. Det kan hända saker som du inte vill, och farliga saker. Till exempel bråk, olyckor, att du har sex fast du egentligen inte vill, att du delar bilder i sociala medier som du sen ångrar eller att du testar andra droger.

Kör aldrig bil när du har druckit

När du dricker alkohol blir du långsammare i dina reaktioner. Därför är det livsfarligt att göra saker som kräver att du är snabb, som till exempel att köra bil, moped, mopedbil, a-traktor eller andra fordon.

Det är förbjudet enligt lag att köra när man är full, det gäller även om du bara har druckit lite alkohol. 

Om du har blivit tagen av polisen när du har kört full kan du få problem med att få ta körkort.

Du kan må dåligt dagen efter du har druckit

Du kan fortfarande vara påverkad dagen efter att du har druckit alkohol. Det kallas ibland för att vara bakfull. Här är några vanliga problem dagen efter:

 • Du har ont i huvudet.
 • Du mår illa.
 • Du har ont i magen eller får diarré.
 • Du känner dig trött och har ont i kroppen.
 • Du känner dig nedstämd.
 • Du har ångest

Alkohol kan skada kroppen

Att dricka alkohol påverkar alla delar av kroppen. Direkt när du dricker påverkas bland annat hjärnan. 

Du kan få olika skador och sjukdomar av att dricka mycket eller ofta. Till exempel allvarliga sjukdomar i magen, levern eller hjärtat. 

Många personer kan dricka alkohol ibland, utan att det blir problem. Men vissa personer mår dåligt och får problem. Du kan bli beroende av alkohol. Det är störst risk om du brukar dricka mycket eller ofta

Ta hjälp om du är orolig

 • Om du eller någon annan är väldigt full:
  Kontakta en vuxen, ring polisen, ring 1177 för sjukvårdsrådgivning eller åk till ett sjukhus. Ring alltid 112 om någon är medvetslös.

 • Om du är orolig för någon som dricker för ofta eller för mycket:
  Kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få stöd och råd. Du kan också kontakta olika ställen som jobbar med alkohol och droger, till exempel Alkohollinjen på telefonnummer 020-84 44 48. Du kan vara anonym om du vill. Här hittar du en lista med fler ställen som ger stöd om alkohol och droger på chatt, telefon eller mejl.

Här kan du få veta mer om hur du kan bli av med alkohol- eller drogproblem.

Mer på UMO

Alkohol

Innehåll om alkohol.

Att må dåligt

Här hittar du innehåll om att må dåligt.

Svara varandra

Hur kan jag ha kul utan att påverkas av grupptryck?

Jag är rädd att jag kommer verka töntig och bli pressad att göra sånt jag inte vill. Men åt andra sidan så vill jag fortfarande vara med om spännande saker i tonåren, såna saker som händer i filmer eller man får höra hände i ens föräldrars liv. J

Frågor & svar

Hur mycket alkohol tål en 16-åring?

Jag vill absolut inte bli full, jag vill bara testa lite.

Frågor & svar

Hur får jag andra att respektera att jag inte dricker alkohol?

De undrar alltid om varför och det räcker inte att jag säger att jag inte vill eller inte tycker om det. Istället säger många att jag måste pröva lite till så jag vänjer mig.

Svara varandra

Jag har aldrig varit på fest eller blivit full

Jag har blivit bjuden på några fester men jag har aldrig riktigt vågat att gå dit. Någon som har tips på hur jag ska våga?

Till toppen av sidan