Panik - lämna sidan!
Familj

Skilda föräldrar

Det är ganska vanligt att föräldrar eller andra vårdnadshavare skiljer sig. Ditt liv kan påverkas på olika sätt av en skilsmässa, du kanske får byta skola eller flytta. Förändringar kan vara jobbiga. Men det blir ofta bättre efter ett tag, även om det kan ta tid.

Två personer som sitter och pratar och funderar.
Det kan kännas på olika sätt när föräldrar eller andra vårdnadshavare skiljer sig. Du kan känna dig orolig, arg, lättad eller ledsen. Kanske känner du allt på en gång.

Aldrig barnens fel att föräldrar skiljer sig

En del barn och unga kan känna skuld över att de vuxna skiljer sig. De kan tänka att det är deras fel, för att de har varit jobbiga på något sätt. Det är inte sant. Det är aldrig barnens fel att vuxna skiljer sig. Det är alltid de vuxnas ansvar att ordna sina egna och barnens liv.

Det tar tid att vänja sig vid förändringar

Du kan tycka att det är svårt att acceptera att hela familjen inte längre ska bo ihop. Meningen med en skilsmässa är ofta att de vuxna vill att en jobbig situation ska bli bättre. Men du kanske inte har märkt att något har varit fel. Du kanske inte förstår varför de måste skilja sig.

Det kan vara svårt när många saker förändras samtidigt. Kanske måste du flytta, byta skola eller bestämma med vem du ska bo hos och när. Du kan sakna dina föräldrar när du inte längre träffar dem varje dag. Det kan ta tid innan du vänjer dig med alla förändringar.

De vuxna har fortfarande ansvar för att du har det bra, även om de skiljer sig. De ska lyssna på vad du tycker och tänker om olika saker, till exempel om hur du ska bo. Ju äldre du är, desto mer har du rätt att vara med och bestämma.

Vad kan jag göra om det är jobbigt?

Du kan känna dig ensam om de vuxna är upptagna med sina egna problem eller är osams. Då är det bra om du berättar det för dina föräldrar eller för någon annan.

  • Prata med dina föräldrar eller vårdnadshavare en i taget. Fråga dem om vad som händer. Eller skriv ett meddelande, brev eller mejl till dem. Det kan vara lättare att berätta hur du känner när du skriver.
  • Prata med en annan vuxen som du litar på. Till exempel en lärare, en kompis förälder eller någon släkting. Du kan behöva få hjälp av en vuxen för att hitta lösningar.
  • Prata med en kompis. Det är bra att prata om saker som är jobbiga och att inte vara ensam med det som känns svårt.
  • Du kan kontakta en telefon- eller chattjour.

Vuxna som bråkar

Det kan vara jobbigt om de vuxna bråkar mycket under och efter skilsmässan, men det blir ofta lugnare efter ett tag.

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare kan få hjälp att komma överens genom samarbetssamtal eller familjerådgivning om det behövs.

Socialtjänsten kan hjälpa till att hitta en lösning om de vuxna bråkar om var du ska bo eller om vem som ska ha vårdnaden. En domstol kan bestämma hur det ska bli om det behövs. Domstolen ska alltid göra vad den tror blir bäst för dig. De ska lyssna på vad du vill, och ju äldre du är desto mer kan du påverka beslutet.

Du har rätt att få fortsätta att träffa båda dina föräldrar även om du bara kommer att bo hos den ena.

Kan jag få stöd och hjälp?

Alla vuxna som jobbar med barn och unga är skyldiga att hjälpa dig om du inte mår bra eller har det jobbigt hemma. Kontakta till exempel en ungdomsmottagning, elevhälsan, studenthälsan, en vårdcentral eller socialtjänsten för att få det stöd du behöver.

Du kan till exempel få prata med någon som är van att träffa unga som har det jobbigt hemma. Den personen kan lyssna på dig, ge dig råd och hjälpa dig att må bättre. Det brukar kallas för stödsamtal. Du kan också få stöd tillsammans med din familj, det brukar kallas för familjebehandling.

Funkar det bra att bo hos den ena föräldern men inte hos den andra? Då kan du få hjälp att få det att funka bra i båda hemmen. Du kan också få hjälp att bo mer hos den ena om det behövs. Du kan även be om hjälp om du har det för jobbigt på ena stället och det vore bättre att bo hos samma förälder hela tiden.

Behöver du umgås med en annan vuxen än dina föräldrar ibland? För vissa unga kan det vara bra att få en så kallad kontaktperson av kommunen. Det är en trygg vuxen utanför familjen som du kan hitta på saker med ibland, till exempel fika eller gå på bio.

Det kan bli bättre än tidigare

På vissa sätt kan det bli bättre än vad det var innan skilsmässan. Kanske har de vuxna bråkat mycket och då kan det bli lugnare för dig om de inte längre bor tillsammans. Det kan också kännas bra och roligt att få tid att umgås med en förälder i taget.

Kanske får du efter ett tag en större familj med bonussyskon som du tycker om, och med fler vuxna som bryr sig om dig.

Mer på UMO

Familj

Familjer kan se ut på olika sätt. Du bestämmer själv vilka du kallar din familj. Det finns ingen regel för vem eller vilka som ska ingå i en familj.

Svara varandraFler som har problem med bonusföräldrar och bonussyskon?

Min bonusmamma och hennes barn har bott hos oss i typ 5 år och i början gillade jag henne. Men sedan blev det värre.

ArtikelVem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Egna berättelserMina föräldrar skilde sig, det blev mycket bättre!

Först fattade jag inte att de verkligen skulle göra det, men när chocken hade lagt sig så brast jag i gråt. Varför gör ni så här, skrek jag, arg och ledsen.

Frågor & svarHur berättar jag att mina föräldrar ska skiljas?

Jag känner mina vänner jättebra, men ändå är det nästan som att jag skäms. Vad ska jag göra och hur ska jag berätta det?

ArtikelRättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

ArtikelAtt vara i kris

De flesta hamnar i någon slags kris en eller flera gånger i livet. Du kan behöva hjälp för att komma igenom krisen.

Till toppen av sidan