Panik - lämna sidan!
Ätstörningar

Få hjälp med ätstörningar

Det går att bli av med ätstörningar, och det är värt att kämpa för det. Du kommer att må mycket bättre när du har blivit frisk. De flesta behöver hjälp från någon professionell som är van att hjälpa unga med ätstörningar.

En person stöttar en annan som ser ut att ha det jobbigt. Illustration
Ätstörningen är inte är något som du är. Det är en sjukdom som du kan få hjälp med.

Många tycker att det är svårt att erkänna för sig själva att de har en ätstörning. Och det är vanligt att tycka att det är jobbigt att prata med andra om det eller be om hjälp.

Du kan vara så van med din ätstörning att du har svårt att tänka dig ett liv utan den. Det kanske känns jobbigt att tänka på att bli av med den. Men ätstörningar är farliga. De kan göra att du blir allvarligt sjuk. Därför är det viktigt att du tar mod till dig och ber om hjälp så fort som möjligt. Du behöver inte vara säker på att du har en ätstörning för att söka hjälp, det räcker att du har problem med mat och ätande.

För vissa kan det ta lång tid att bli av med ätstörningen. Men ge inte upp. Bestäm dig för att du verkligen vill kämpa för att bli bra. Du är värd att bli ditt friska jag igen.

Våga be om hjälp och stöd

För att få hjälp att bli av med ätstörningen behöver du prata med någon som jobbar med ätstörningar. Men du kan börja med att berätta om ätstörningen för en kompis eller en vuxen du litar på om det känns lättare.

Försök att inte ge upp om du inte får bra stöd av den första personen som du berättar för. Ge någon annan chansen att hjälpa dig. Det är viktigt att du inte är själv med så här svåra saker. Och det är viktigt att andra hjälper dig att söka vård om det behövs.

Det finns också ställen som ger stöd och råd på telefon, chatt eller mejl. Du kan till exempel kontakta BRIS, Ätstörningslinjen eller Ätstörningszonen om du vill vara anonym.

De flesta behöver hjälp av vården

Ju tidigare du får hjälp att ändra ditt beteende och dina tankar om mat och ätande, desto lättare är det att bli bra. Men du kan bli frisk även om du har haft ätstörningar länge.

Du ska söka vård även om du har ljugit om din ätstörning tidigare. Du behöver inte skämmas om du har ljugit flera gånger. De som hjälper unga med ätstörningar är vana vid att det kan ta tid innan man klarar att berätta sanningen.

Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral för att få hjälp. Den du träffar där kan hjälpa dig att komma bup eller till en särskild mottagning för ätstörningar om det behövs. Du kan också hitta ätstörningsmottagningar på 1177.se för barn och unga och för vuxna.

Du kan ringa telefonnummer 1177 för att få råd om var du ska söka vård om du mår dåligt.

När du söker hjälp

Första gången du träffar någon brukar du få berätta om dig själv. Ni pratar om hur du tänker om din kropp och på mat och ätande. Ni kan också prata om hur du mår, hur du har det i skolan, hemma och på fritiden. Berätta gärna för den du träffar vad du vill eller behöver prata om. Det kan till exempel vara något som handlar om något helt annat än ätstörningen, eller att du är osäker på om du egentligen vill ha behandling och bli frisk.

Du kan få hjälp med dina tankar, dina känslor, dina relationer och med själva ätandet. Många mår bättre av att prata med någon professionell. Ibland är det bäst att bara ni två träffas, ibland är det bättre om du har någon eller några i din familj med dig.

Här är några exempel på vad som brukar hjälpa mot ätstörningar:

  • Att prata om vad du kan göra för att ändra ditt sätt att tänka på mat och på din kropp.
  • Att lära dig förstå kroppens signaler om när du är hungrig och när du är mätt.
  • Att lära dig äta på ett sätt som du mår bra av och som är bra för kroppen. Mat med bra näring är som medicin om du har en ätstörning.

Om du behöver mer hjälp

Du kan få mer hjälp om det behövs. Det finns särskilda behandlingsställen dit du kan komma oftare eller bo på ett tag så du får mer stöd och behandling. Du kan få hjälp på sjukhus om du får i dig så lite näring att det är fara för ditt liv.

Du ska få rätt hjälp

Det är viktigt att du får bra hjälp som funkar för dig. Här kan du läsa mer om vad du kan göra om du inte är nöjd med vården.  

Du kan också kontakta en förening som stöttar personer med ätstörningar om du inte får den hjälp du behöver. Till exempel Frisk & Fri, eller Shedo.

Mer på UMO

Ätstörningar

Här hittar du information om ätstörningar.

ArtikelVem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

ArtikelVad hjälper mot ångest?

Ångest är jobbigt och obehagligt, men det finns saker som hjälper.

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

Till toppen av sidan