Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min kompis har en ätstörning, hjälp!

Hejhalloj folket!
Jag har en kompis online som svälter sig själv för att gå ner i vikt men hon är redan underviktig och har nu ett väldigt dåligt förhållande till mat. Kan jag hjälpa på något sätt eller ska jag inte lägga mig i?
/Julian

 

Svar:

 • Finns där och stötta för att börja äta men inte för mycket då fins det risk att du blir lämnad.
  /Kille
 • Försök att förklara din oro till personen och om inte det hjälper så prata med tex dina föräldrar eller någon annan vuxen du kan lita på. När man är inne i det själv så fattar man inte att man skadar sig själv och personen i fråga behöver få hjälp att inse att de hen gör är/kan vara farligt.
  /L
 • Finns där för henne och stötta. Om du blir för otrolig eller att det börja gå över styr så tycker jag du borde prata med någon vuxen om det så hon får hjälp.
  // JD
 • Anklaga inte, utan förklara vad som kan hända om hen fortsätter och att fett inte är dåligt! Uppmuntra hen att ta hjälp. Så trot jag är det bästa att göra.
  /❤
 • Hejsan svejsan. Först och främst, du bör inte känna ett ansvar för din kompis, men förstår till tusen att du vill hjälpa henne. Ja, alltså det är väldigt svårt, visa att du bryr dig om personen. Visa att du är där och lyssnar på henne med ett sympatiskt mötande. Du kommer inte kunna lösa allt, men någon att prata med är guldvärd 💞 Du behöver inte konfrontera personen eller försöka lösa problemet då det krävs en specialist eller ”wake up” <3 Hoppas allt löser sig väl. Kramisar.
  /idolin
 • Du borde säga att hen måste äta, men hen behöver inte äta lika mycket som innan. Äter hen inte så kan hen dö av svält och de vill man inte ska hända någon människa, speciellt inte ens kompis.
  /pojke 13 år
 • Hej du! Vad fint att du skriver in för att försöka få tips om vad du kan göra, det visar att du är en bra vän som bryr sig. Eftersom du inte känner personen irl så kan det bli lite svårt att få kontakt eller försöka hjälpa den, men det jag skulle säga att du kan göra är att peppa personen, finnas där för den och fråga vad du kan göra för att finnas som stöd. Lyssna på vad hon vill att du ska göra, hon kanske vill att ni ska prata, att du ska ge henne tips eller bara finnas som stödperson till henne. Ätstörningar är hemska sjukdomar som är otroligt farliga, så det är viktigt att du finns där för henne. Hoppas hon mår bättre snart, kram ❤️
  /Inki
 • Först och främst kan du försöka pusha henne till att kanske testa äta lite mat eller att lägga till ett mellanmål under dagen, bara du inte är allt för på. Det bästa du kan göra om du fortfarande är orolig och inte vet vad du ska göra är att ta kontakt med någon anhörig eller någon som känner henne i riktiga världen ett bra beslut och berätta hur du upplever situationen, att du är orolig för henne.
  /utvecklad 15-åring
 • Tack så himla mycket för alla hjälpsamma svar!! :D
  /Julia
 • Du ska hjälpa kompisen och prata med hen varför kompisen vill och du ska vara stöd och ta en kanske en fika med hen
  /Eve

Mer på UMO

Artikel

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Artikel

Om ungdomsmottagningen

På en ungdomsmottagning kan du få hjälp med många olika saker. Du kan få stöd om du mår dåligt eller har varit med om något jobbigt. Du kan få svar på frågor om kroppen och sex och få skydd mot könssjukdomar och graviditet. De som jobbar där har tystnadsplikt.

Artikel

Vad är ätstörningar?

Ätstörningar är att ha problem med mat och ätande. Du som har ätstörningar mår ofta mycket dåligt och kan bli allvarligt sjuk. Men det går att må bättre och bli frisk.

Artikel

Få hjälp med ätstörningar

Det är bra att berätta för någon att du har ätstörningar. Då kan du få hjälp för att bli frisk och må bra.

Artikel

Vad gör du om en kompis mår dåligt?

Vad kan man göra för att hjälpa någon att må bättre? Berätta vad du gör eller läs andras tips!

Till toppen av sidan