Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur berättar jag om ätstörningen för mina föräldrar och kompisar?

Till er som har eller har haft anorexia, hur berättade ni för era föräldrar och kompisar eller någon annan? Jag skulle vilja berätta för mina kompisar att jag håller på att utveckla anorexia, men jag vet inte hur? Jag mår inte bra av att hålla det för mig själv.

/E 14 år

Svar: 

 • Hej! har inte anorexia men har vänner som har haft. Mitt tips om du tycker det är svårt att prata om det så kan du gå till ungdomsmottagningen och få hjälp t.ex. att prata med en kurator. hoppas det hjälpte!
  / 15 årig tjej <3
 • Hej! Får du hjälp av någon just nu eller bär du på detta ensam? Jag har inte haft ätstörning själv men en av mina bästa vänner har. I vårt fall var det vi som så till henne att hon inte verkade må bra längre och såg till att hon fick rätt hjälp. Nuförtiden pratar vi inte jättemycket om det, men vi alla är medvetna och vi låtsas liksom inte att det inte finns kvar. Jag tycker du ska prata med dina vänner någon gång då ni inte blir störda eller så, så att ni kan prata i lugn och ro. Lycka till och hoppas du mår bättre
  /Tjej 16
 • Hej. Jag har varit i samma sitts. Jag går nu tvåan på gymnasiet men haft någon sorts ätstörning sedan 5:an i grundskolan. Mitt bästa tips är att bara säga det rakt ut och inte försöka tänka på det för mycket. Jag hade gått och tänkt på det i så många år så till slut sa jag det bara till en lärare, och det blev superbra och jag har nu kunnat få den hjälp jag behövt så länge. Så säg det bara till någon du tror lyssnar, och kanske börja med en vän/lärare/familjemedlem osv. Ju mer du pratar om det desto lättare kommer det bli, och då känns det lättare att berätta för resten. Hoppas det löser sig. Du är modig!
  /Anonym
 • Hej! Prata med skolkuratorn! Hon kan ta kontakt med både dina föräldrar och vänner, om du inte vill berätta själv!
  /Tjej 15

Mer på UMO

Artikel

Skolkurator

Frida Jonsheden berättar om sitt jobb som skolkurator.

Artikel

UMO frågade: Vem pratar du med för att få stöd?

UMO ställde frågan "Vem pratar du med om du till exempel mår dåligt eller oroar dig för något?" Här är några av svaren.

Till toppen av sidan