Panik - lämna sidan!
Relationer på nätet

Tips när du umgås på nätet

Det är lätt att träffa nya personer och att umgås med dem du redan känner, i till exempel appar och sociala medier. Här har vi samlat saker som är bra att tänka på för att vara schyst och att undvika missförstånd på nätet.

En mobilskärm med emojier och hjärtan.

Det kan kännas lättare att göra eller säga saker på nätet, än direkt till en person. Det kan kännas mindre allvarligt. Men man blir lika ledsen för något taskigt, oavsett var det händer. Det finns också en risk att saker du skriver eller gör på nätet missuppfattas.

Tips för ett snällare internet

 • Såra ingen. Skriv eller gör bara sånt som du är säker inte gör någon ledsen eller arg.
 • Tänk efter innan du skriver eller delar innehåll som handlar om andra än dig själv.
 • Var kritisk. Det finns mycket på internet som inte är sant.
 • Var tydlig. Det kan vara lättare att missuppfatta varandra, när ni skriver och inte pratar. Ibland kan det hjälpa att använda emojier för att visa om du är glad, ledsen eller skojar.
 • Acceptera om någon säger nej. Tjata inte, det kan få en person att göra saker som hen egentligen inte vill.
 • Anmäl saker som du tror bryter mot reglerna på sajten eller appen. 

Tips när du delar information eller lägger upp bilder och filmer

 • Lägg bara upp bilder och filmer på andra personer om du vet säkert att de tycker att det är okej. Fråga eller låt bli att lägga upp bilderna, om du känner dig osäker.
 • Försök aldrig övertala någon att göra något sexuellt, till exempel skicka sexiga eller nakna bilder på sig själv.
 • Tänk på att många kan få se det du har publicerat, även om kontot, tråden eller forumet känns privat. Andra kan sprida bilder och filmer som du har lagt upp.
 • Kolla inställningarna i dina sociala medier. Det går ofta att bestämma vilka som kan se det du lägger upp. Men det är bra att veta att det inte ger ett helt säkert skydd.
En mobilskärm med en symbol med röd flagga, för att anmäla innehåll.

Lär dig hur du slutar följa, blockerar eller rapporterar konton

Det går att dölja inlägg från vissa personer eller grupper. Det är bara du som vet att du har gjort det. Du kan också sluta vara vän eller sluta följa konton helt. Gör något av det här om någon beter sig illa. Du har ingen skyldighet att ha kontakt. Och du väljer själv vem du vill dela privata saker med. 

Gör inget du inte vill 

 • Tänk igenom vad du vill att andra ska få veta om dig, och vilka bilder du vill visa. Vissa saker vill du kanske bara dela med personer du känner väl.
 • Gör inget du inte vill. Tänk ut i förväg vad du kan säga om någon försöker få dig att göra saker du egentligen inte vill.

Mer på UMO

Relationer på nätet

Här hittar du innehåll om relationer på nätet.

UMO-poddenSka jag skicka nudes?

45. "Jag kände mig väldigt förnedrad när jag förstod att min nakenbild hade spridits till andra. Sen ringde jag personen och sa att jag skulle kunna anmäla och att det inte var okej."

Svara varandraKan man få en seriös kärleksrelation på tinder?

Jag är rädd att det bara är en sida för att hitta engångsligg. Är det sant eller bara en fördom som jag har?

ArtikelNakenbilder och annat nätsex

Sex på internet kan vara många olika saker. Till exempel att byta nakenbilder, att filma sig när man gör något sexuellt eller att skicka sexiga meddelanden.

Egna berättelserTacksam för internet!

Jag har skaffat många underbara kompisar från olika länder på Instagram som har samma intressen som mig, och jag är en del av en massa fantastiska fandoms, som Harry Potter, Pitch Perfect, Friends, The 100 och så mycket mer. De har verkligen hjälpt mig genom svåra tider och fått mig att skratta och må bra.

Fråga UMOJag känner mig utnyttjad av en jag träffade på nätet

Vi skickade bilder till varandra, ganska sexiga bilder. Så en dag fick jag veta att han höll på så med en massa olika tjejer.

Egna berättelserMobbad på nätet av kompisar

Jag skämdes rejält. Mitt liv var förstört, jag mådde sämre för varje dag, jag grät ibland och bara vill tar självmord. Min bestie gav mig sitt fb-lösen och användarnamn, och när jag loggade in såg jag att hon skrev " vi borde inte göra det mot henne".

Svara varandraHur vill ni bli frågade om att skicka bilder?

På vilket sätt vill ni bli frågade om nakenbilder för att det ska kännas bra?

Till toppen av sidan