Panik - lämna sidan!
Sociala medier: Kärlek och vänskap

Tips när du hänger på nätet

Här har vi samlat saker som är bra att tänka på för att vara schyst och att undvika missförstånd på nätet.

En mobilskärm med emojier och hjärtan.
I skriven text kan man inte höra tonfall. Därför är det klokt att vara extra snäll på nätet.

Det kan kännas mindre allvarligt att göra eller säga saker på nätet. Men man blir lika ledsen för något taskigt, oavsett var det händer.  Det finns också en risk att saker du skriver eller gör på nätet missuppfattas.

Tips för ett snällare internet

Var snäll

Skriv eller gör bara sånt som du är säker på inte gör någon ledsen eller arg.

Var kritisk

Det finns mycket på sociala medier som inte är sant. Det kan vara nyheter och fakta man läser eller texter och bilder om kändisar, kompisar eller personer i skolan.

Var tydlig

Det är lätt att missuppfatta varandra, när ni skriver och inte pratar. Ironi och skoj kan tolkas fel. Ibland kan det hjälpa att använda emojis för att visa om du är glad, ledsen eller skojar.

Acceptera ett nej

Försök inte övertala någon att till exempel skicka bilder eller göra något framför kameran. Det kan få en person att göra saker som hen egentligen inte vill.

Anmäl

Anmäl saker som du tror bryter mot reglerna till sajten eller i appen där det händer. Om du tror att det kan vara ett brott ta skärmdumpar och anmäl det till polisen.

Dölj och sluta följ

Det går att dölja inlägg från och för vissa personer eller grupper. Du kan också sluta vara vän eller sluta följa konton. Du har ingen skyldighet att ha kontakt. Du väljer själv vem du vill dela privata saker med.

Tipsa om sånt som är fel

Ta inte skärmdumpar om det handlar om bilder eller filmer som är sexuella på någon som du tror är under 15 år. Det är brottsligt att ha bilder på barn i sexualla situationer, då kan du själv bli dömd. Tipsa i stället polisen direkt. Du kan också anmäla till Ecpat-hotline om du hittar bilder av barn i en sexuell situation. Du kan vara anonym.

Gör inget olagligt

Vissa saker är olagliga på nätet, precis som de är olagliga utanför nätet. Du kan läsa mer om vad som är olagligt att göra på nätet här och om lagar kring nudes och nakenbilder här.

Vad ska jag tänka på när jag delar information eller lägger upp bilder och filmer?

Ritad bild med telefon och ett frågetecken.

Tänk på att många kan få se det du har publicerat, även om kontot, tråden eller forumet känns privat kan andra dela de bilder och filmer som du har lagt upp.

Lägg bara upp bilder och filmer på andra personer om du vet säkert att de personerna tycker att det är okej. Fråga eller låt bli att lägga upp bilderna, om du känner dig osäker.

Mer på UMO

Sociala medier: Kärlek och vänskap

Innehåll om kärlek och vänskap i sociala medier.

UMO-podden

Ska jag skicka nudes?

45. "Jag kände mig väldigt förnedrad när jag förstod att min nakenbild hade spridits till andra. Sen ringde jag personen och sa att jag skulle kunna anmäla och att det inte var okej."

Artikel

Byta bilder och sex på nätet

Att skicka bilder eller filmer kan kännas kul, spännande och sexigt. Precis som med sex utanför nätet ska alla som är med vilja det. Men det händer tyvärr att bilder och filmer sprids och används på andra sätt än det var tänkt.

Egna berättelser

Tacksam för internet!

Jag har skaffat många underbara kompisar från olika länder på Instagram som har samma intressen som mig, och jag är en del av en massa fantastiska fandoms, som Harry Potter, Pitch Perfect, Friends, The 100 och så mycket mer. De har verkligen hjälpt mig genom svåra tider och fått mig att skratta och må bra.

Frågor & svar

Jag känner mig utnyttjad av en jag träffade på nätet

Vi skickade bilder till varandra, ganska sexiga bilder. Så en dag fick jag veta att han höll på så med en massa olika tjejer.

Egna berättelser

Mobbad på nätet av kompisar

Jag skämdes rejält. Mitt liv var förstört, jag mådde sämre för varje dag, jag grät ibland och bara vill tar självmord. Min bestie gav mig sitt fb-lösen och användarnamn, och när jag loggade in såg jag att hon skrev " vi borde inte göra det mot henne".

Svara varandra

Hur vill ni bli frågade om att skicka bilder?

På vilket sätt vill ni bli frågade om nakenbilder för att det ska kännas bra?

Till toppen av sidan