Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Mamma är emot relationer innan äktenskap, hjälp!

Hej!

Jag och min pojkvän som vi kan kalla för P har varit tillsammans i 5 månader nu och jag älskar verkligen honom! Problemet är att min mamma är muslim och uppvuxen i en kultur där det inte finns något som kallas för pojkvän/flickvän. Man gifter sig och skaffar barn när man är över 20 årsåldern, om man har hittat någon som man vill vara med.

Jag skulle inte säga att min mamma är sträng utan det är mer så att hon är väldigt väldigt rädd om mig och min syster. Jag vill verkligen berätta för henne om Pontus (som btw är kristen dessutom) men jag vet inte vad hon hade sagt. Om det är så att hon vill att jag ska göra slut så kommer jag absolut inte göra det. Jag kommer aldrig att prata med henne ifall hon ber mig att göra det.

Jag har ingen aning om vad hon hade sagt! Hjälp! Vad ska jag göra? Är det någon som har/är med om något liknande? PS: mammas kompis såg oss ihop, och jag förklarade för mamma att han bara är en kompis till mig.

/Tina 17år

Svar:

 • Inland är det enklast att bara berätta. Det kan hjälpa en och man får mindre ångest och stress över det. Om hon säger att du ska göra slut så kan du ju berätta för henne hur du känner om de och så får ni prata och argumentera med varandra. 🤗
  /Anonym
 • Jag skulle föreslå att du berättar för henne, det kanske känns jobbigt men du kommer behöva göra det någon gång ändå och det blir bara värre ju längre du skjuter upp det. Kom ihåg att du är en egen person och att om hon säger till dig att du inte får dejta honom kan du helt enkelt säga till henne att det inte är något hon kan bestämma. Du är nästan arton och borde få ta dina egna beslut.
  /thea
 • Jag är i nästan samma situation och på grund av religion så får jag inte ha sex före äktenskap och jag rekommenderas att inte dejta förrän 16 år vilket jag inte är än. Jag har själv gått med på det eftersom hon har kommit med tillräckligt bra argument för att jag ska tycka att det är giltigt. Så du kan konfrontera henne om varför du inte ska få ha en pojkvän och låt henne komma på argument varför du inte ska ha det utöver religion och sedan är det upp till dig om du tycker det är giltigt eller inte.

  Sedan kan du försöka övertyga henne om varför du ska kunna ha en pojkvän. När du har övertygat henne så kan du presentera honom och visa vilken bra kille han är för dig och hur bra du mår med honom. Det är inte bra att bara låta henne köra över dig för du är trots allt snart myndig och då kan du oavsett vad de säger vara tillsammans, men det känns nog bättre för dig om du har dina föräldrars medgivande och du slipper dölja det vilket alltid kan vara en lättnad.
  /Introverta.me
 • Jag skulle vara ärlig men också fortfarande gå den vägen du vill. Så om du älskar honom och vill vara med honom ska du vara det. (sluta inte prata med din mamma, det blir bara jobbigt)
  /anonym
 • Jag var i samma situation som dig. Jag sa inte direkt till min mamma att jag hade kille, utan jag började med att nämna till henne att det fanns en kille jag tyckte om osv osv. Han är inte muslim men tillslut accepterade mamma honom
  /Anonym
 • Har varit i en liknande situation. Mitt exs föräldrar var extremt troende. Tex: fick inte ha samlag, inte förhållande innan giftemål, fick inte sova över hos ngn annan, ska gifta sig med ngn helst i släkten. Mitt ex kände samma som du och hade accepterat detta och hade en "pakt" med syskon om att hålla tyst om vår relation.

  Min faster höll sin pojkvän hemligt från min farfar i flera år tills de sa att de skulle gifta sig 100% i framtiden när de va runt 27år. Detta är såklart såå svårt att hantera. Jag skulle först pratat med ngn släkting och tagit hjälp om hur du ska prata med din mamma om detta. Skriv upp tankar, känslor osv
  /Tjej med många kulturer i släkten

Mer på UMO

Artikel

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

Artikel

Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.

Artikel

Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?

I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig. Det här kallas heder. Om det gör att du blir dåligt behandlad kallas det hedersrelaterat våld och förtryck. Att utsätta någon för det kan vara brottsligt. Du kan få hjälp om du är utsatt.

Till toppen av sidan