Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Känner mig sjukt ensam och har svårt att få vänner

Jag känner mig så sjukt ensam. Jag har två riktiga vänner och en som jag är med i skolan. Går andra året på gymnasiet och känner att alla har mer vänner än vad jag har. Jag har ingen aning hur man skaffar flera vänner men vill så gärna ha någon mer att prata med.

Jag har autism och vet inte om det har något att göra med att jag har svårt att skaffa vänner men jag känner mig så ensam ibland. Jag älskar mina vänner men vi hörs inte jätteofta. Är det någon som kan känna igen sig i min situation? Eller någon som har några tips på hur man kan skaffa flera vänner?

/Tjej 17 år


 

Svar:

 • Är i precis samma situation. Kan känna mig sjukt ensam, har nästan inga vänner alls och dom fåtal jag har har andra närmare vänner och vi hörs inte mycket alls. Du är inte ensam!
  /Elsa
 • Jag känner likadant varje dag. Livet kan vara hopplöst om man inte har den sociala kontakten. Och ofta känner jag mig missförstådd. Jag vet hur det känns att inte ha någon. Jag har kontaktperson och får ofta en kontaktperson som inte har samma intresse.

  Kontaktperson fungerar inte som seriös vän. Man gör ofta intressen som man själv är intresserad utav. Det blir inte några gemensamma intressen. Det blir aldrig att kontaktperson försöker hitta aktiviteter för att träffa andra i sociala sammanhang.
  /Fin
 • Är i samma situation, har 3-4 vänner i skolan men vi hörs inte alls på fritiden. Sedan har jag några utanför skolan och vi hörs rätt så ofta, en utav dem är väldigt olik mig men vi är riktig bra kompisar eftersom att vi båda är pratglada och håller på med samma sport.
  /Kille 13 år
 • Har definitivt kännt mig ensam mycket. Jag har alltid haft lite svårare med att skaffa/hitta vänner hela mitt liv, jag har också några vänner men är inte så nära med dem som jag skulle vilja vara. Det jag har fått mycket hjälp av i att känna mig ensam har vart att prata med t.ex. psykolog eller kurator (om inte med familjen, släktingar eller de vänmer du har). Det kan vara i skolan, på ungdomsmottagningen eller habiliteringen (om du inte känner till habilit. är det ett ställe för olika med autismrelaterade diagnoser, fick själv diagnosen ASD för ett par år sen). Där kan du prata om dina tankar fritt. En annan sak som har hjälpt mig med detta är att reflektera mycket kring mig själv, bl.a. intressen och hobbys, men även hur jag bemöter andra. Att hitta vad man tycker om att göra och vad man intresserar sig för är väldigt bra för ens självkänsla och kan definitivt bidra till att må bra :) Sen är det okej att inte må bra, vilket jag tror många tänker inte är det eftersom det är negativt och jobbigt. Men det är okej att känna sig nere ibland. Man kan prata om det om man känner för det. Hoppas du mår bättre snart <3
  //Kille 02:a
 • Försök att vara glad och positiv även om du får blickar var positiv och snäll så kanske mer folk vill vara med dig 😊
  /En tjej
 • Jag känner igen mig och jag har endast ett fåtal nära vänner. Jag har alltid känt mig svår i sociala sammanhang och haft svårt att skaffa nya vänner, men nu på senare har jag insett hur lätt det egentligen är. Mitt tips är att börja på en ny sport eller skaffa ett jobb. När man kommer in i nya sammanhang har man all makt själv att ge goda första intryck och fake it til you make it. Vill du vara mer öppen? Låtsas att du är det, tills du blir det, ingen vet hur du har varit innan. Om du träffar någon som verkar rolig eller har ett gemensamt intresse, fråga om de vill fika nån dag eller bara hänga en stund. Sen tar du det därifrån. Det känns skitjobbigt i början, och du kommer inte klicka med alla. Men du vet ju inte innan om det är en vän för livet? För mig handlade om att våga och att tro på mig själv, det stärker självkänslan också!
  /17-årig tjej
 • Kan sympatisera, har själv knappt någon kontakt i verkligheten och brukar vara själv i skolan och fritid. Personligen är jag okej med det men önskar ibland att jag hade någon nära mig så att jag inte bara slutar skolan utan någon 'hejdå' men orkar inte att ta steget att bli social så jag väljer att vara ensam (är dock öppen till att få vänner men oftast tror jag att folk tänker att jag vill vara ensam och inte vill prata med någon lol). Är du med i någon fritidsaktivitet som sport, dans, musik o.s.v? Om du inte kan hitta någon i skolan så kan fritidsaktivitet skapa fler/nya kontakter.
  /anonym
 • Hej! Vet du vad, du kanske letar vänner på fel ställe. Även om det är kul med kompisar i skolan, så finns det så mycket mer! Kanske där du bor, eller på snap. Ge aldrig upp! Det finns flera tusen människor som skulle älska dig om de fick chansen att träffa dig. Att prata med nya människor är inte lätt, men det går att träna på det. Försök leta upp ett gäng eller en person som verkar öppen. Börja med att fråga när nästa lektion börjar. Tacka när personen svarar. Fortsätt ställa opersonliga frågor lite då och då. Efter ett tag kommer det märkas om personen/personerna gillar ditt sällskap. Då kan du fråga om du kan sitta med de i matsalen. Det jobbiga med den här metoden är att man kan få ett nej. Men det betyder inte att man ska ge upp.
  /Bless you<3
 • Jag skulle ha gått till någon som ser snäll ut och frågat om man fick vara med dom.
  /Misae
 • Hej, tack, för att du skrivet såhär!! Jag är precis samma situation, men går i nian. Min ena vän är i England just nu, på utbytesår. Jag har precis hoppat upp en klass, så jag är yngre, och jag har det väldigt svårt i nya klassen.

  Som rekommendation: om du är i en ny situation, spela teater (masking), då kan du försöka komma närmare folk, och sen berätta mer om dig själv och vara dig själv. Det är i alla fall det ända sättet som funkar för mig. Andra berättar också att man ska börja nån idrott eller va med i nån klubb, men där skulle jag känna mig helt fel, och det innebär nya rutiner, vilket är svårt för mig som har autism ...

  Annars vet jag inte mer, men det känns skönt att inte vara ensam i den situationen. Kram och tro på dig själv, alla måste inte förstå en.
  //Liamona
 • Hej, Jag vill säga att du inte är ensam om frågan. Kom ihåg det. Kan du kanske fika med din vän eller gå en promenad? Mitt råd för att träffa nya människor är hobbyer. Finns det en hobby du är intresserad av och där du träffar människor? Olika klubbar eller grupper kan också vara bra platser för att träffa nya människor.

  Det finns också olika onlinegrupper där man letar efter vänner. Dessa kan vara på Facebook, till exempel. Men var försiktig om du träffar människor som du bara pratat med online. Hoppas att detta saker hjälpte! :)
  /Tjej 22 år
 • Jag är i precis samma situation, värre kan man säga faktiskt, för du har nämnt att du har 2 vänner men jag har inga vänner alls. Jag vet inte vad kan det bero på. Jag känner mig så ensam och har ingen att spela eller prata med på fritiden. Men jag tror att du kan göra en sak för att få mer vänner, du kan göra så här att du gå fram till någon som du känner dig trygg med och fråga om hen bli din vän.
  //En pojke; 16
 • Hej, jag känner igen mig helt har nyss börjat 7an och då vi är blandade klasser med andra, så känner jag att jag har tappat alla mina vänner. För att skaffa vänner så kan man testa att småprata med andra eller bjuda in andra också att vara med dig och den du hänger med nu.
  /Tjej 13
 • Testa att söka upp mer information om autism och vänskap så kanske du får större insikt i hur du själv fungerar när det kommer till vänner. Jag har samma problem, och mitt enda tips egentligen är väl att försöka träffa personer som liknar dig själv när det kommer till intressen - exempelvis kan du leta efter grupper online (men då är det jätteviktigt att du inte lämnar ut känslig information om dig själv, som adress och fullständiga namn, så klart!).

  Du kan också kolla om bibliotek eller andra mötesplatser ordnar aktiviteter som du tycker verkar roliga, och besöka dem och se om du träffar någon där. Framförallt tycker jag det är viktigt att se till att det finns balans i relationerna - jag kände ofta att jag fick nå ut till mina vänner varje gång, medan de aldrig kontaktade mig. Då kan det kännas fel "på andra hållet", om hela vänskapen vilar på att du når ut.
  /ASD, 03
 • Hej vännen, jag är i ungefär samma sits, har inte så många vänner. Och är aldrig med någon av dom. Har också autism dessutom. Dock så har jag försökt bli mer bekväm och road av min egna närvaro och också försökt prata med mer människor, mer eller mindre. Om du har svårt att skaffa vänner rekommenderar jag att använda sociala medier typ som instagram eller börja hänga med när dina två vänner är med andra.
  /Tjej 16 år
 • Jag har inte heller så många vänner men om kanske en av dina kompisar har andra vänner också så kanske du kan försöka bli kompis med en av dina kompisars vänner.
  /Dorottya :)
 • Är Autistisk själv. I 9an blev jag sur på en av mina vänner för jag tyckte att hon var lite taskig. Det resulterade i att ALLA tjejer i klassen frös ut mig flera veckor. Det påverkade mig så enormt mycket, jag tappade all tillit till min klass och mina tidigare kompisar. De kunde aldrig ha gillat mig om de fryser ut mig på det sättet. Jag blev väldigt ensam och ledsen tills kompisen som det handlade om märkte det. Då sökte hon kontakt med mig och jag började umgås med henne igen. Då var jag plötsligt inte längre utfryst av de andra? Jag förstod ingenting. Det lämnade sår i mig, och jag litar inte på människor nu. Den tjejen och jag växte ifrån varandra tråkigt nog, men sånt händer. Så efter henne har jag ingen vän längre. Har fler situationer där kompisar bara slutat höra av sig. Ja antar att de inte tycker om att umgås med mig längre, och jag har aldrig förstått varför. Vi har känt varandra i många år, men plötsligt vill de inte vara med mig? Jag har inga vänner idag. Ibland känns det jobbigt, men jag vet också att jag inte kan göra något åt det. Som autist tar det för mycket energi att skaffa vänner, det var lätt när man var barn, man hade inga krav på sig lixom. Man kan skaffa sig i alla fall bekanta om man har någon hobby/sport/spel etc där man kan snacka lite iaf, men annars vet jag inte hur man som autist får nya vänner. Det är jättesvårt.
  /Julia 21 år
 • Ta reda på vad andra gillar, då kanske du kan göra saker steg för steg Lycka till med dit problem ❤️
  /Tjej
 • Jag har haft sjukt svårt att skaffa vänner förut och alltid varit annorlunda och så. Men jag lyckades på mindre än ett år vända mitt liv upp och ned och har nu flera vänner som jag ofta hänger med. Det som hjälpte mig var att jag som person behövde utvecklas. Jag skrev ned min livssituation och mina tankar, och även hur jag ville att dessa skulle se ut i framtiden. Jag skapade en modell av mig själv som var mitt mål, och varje gång jag skulle ta ett beslut så tänkte jag på vad framtida jag skulle ha gjort. Sakta men säkert blev jag denna personen och jag är så stolt över mig själv. Du borde testa det.
  /07:a
 • Jag känner igen mig. Men till skillnad från dig har jag bara min tvilling. Kämpa på. Man behöver inte ha jättemånga vänner för att vara bra.
  /Anonym

Mer på UMO

Egna berättelser

Internetvännen är det bästa som hänt mig!

Folk dömer mig, familj och vänner säger att det inte är riktigt. Visst vi har aldrig träffats eller så men hon betyder allt för mig.

Svara varandra

Är ensam och har inget att göra på lovet, hjälp!

Jag är så trött på tonårslivet ... jag hatar det så mycket, det är helt sjukt. Har inga vänner inget att göra på dagarna VAD SKA JAG GÖRA?!

Svara varandra

Min vän låtsas inte om mig i skolan, vad ska jag göra?

Vi är nära utanför skolan men i skolan säger hon inte ens hej till mig. Borde man säga något? Eller göra något?

Egna berättelser

Miste min bästa vän p.g.a. ett missförstånd

Jag trodde allt var bra mellan oss och så men nej. Min kompis ringde sedan och var förbannad på mig och tyckte att jag hade "svikit" henne ...

Till toppen av sidan