Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Vilka fritidsaktiviteter ger nya vänner?

Vilken aktivitet ska jag börja på? Jag är en snart trettonårig tjej som vill börja på en ny fritidsaktivitet. Min bästa vän går i många fritidsaktiviteter, det gör att hon har många andra nära vänner. Jag vill också få nya vänner eftersom att jag inte har så många. Jag vill helst inte ha en för svår sport, och helst inte någon där man tävlar mycket. Jag skulle gärna ta några tips på aktiviteter/sporter att gå på!
/Sam

Svar:

 • Du ska ju såklart bestämma det själv, men jag har några förslag eller idéer. Själv så tränar och tävlar jag i många olika sporter t.e.x slalom och dans. Det finns många olika sporter som t.e.x slalom, judo, fotboll. Innan jag kände att slalom var min grej så testade jag på många olika sporter, men sen slutade jag på de och började satsa mer på slalomen. Jag går på tre sporter men jag tävlar bara i slalom. Mitt tips är att testa någon sport som du tror passar dig och sen om du gillar det så kan du fortsätta annars kan du sluta. Kom-ihåg att det är ditt val och du ska göra det som känns bäst och roligast för dig! ❤️
   / en tjej som älskar sport
 • Scouter är bland det bästa man kan gå i, alltid nya vänner och ett härligt friluftsliv. Satsa på det tycker jag ❤️ in o kika på scouternas Instagram om du vill ha mer info ☺️
  /Scouten
 • Jag tror det beror på vilken ålder du är i. Jag skulle säga att man kan börja på typiska ”sporter” som fotboll och basket när som helst men kanske inte riktigt Balett eller skridskor. Jag har några tips som troligtvist du kan börja på (inte säkert under corona) - Boll sporter (fotboll, tennis, basket) - Kampsporter (thaiboxning, karate, kung fu) - Scouter (går själv där! Det är roligare än vad de låter!) - Simning (inte 100% om man kan vara med när man är över puberteten men tror det)
  /Wilma
 • Jag har inte så stor erfarenhet av sporter som är ”lätta” och i lag. Men det jag tipsar om är egentligen vilken lagsport som helst där man kan börja i nybörjar grupp när man är 13 år! Annars så finns det många aktiviteter där man kommer nära varandra som t.ex scouter
  /Majs
 • Jag föreslår ju-jutsu kai, kampsport alltså. Det är roligare om man är lite seriös med att få nya bälten och inte jätterädd för slag och sånt, men det går att prova. Ofta, om man engagerar sig lite och går på läger och klubbaktiviteter, kan man få vänner av olika slag.
  /M
 • Jag skulle säga att du ska välja en sport utifrån dig själv, vad du tycker om och vad du tycker är svårt. Jag har gått på ridning och även på gymnastik när jag var liten. Jag har även testat på fotboll och dans men slutade. Men nu när jag blev äldre började jag på dans igen. Jag har även gått på tennis i ca 2-3 år som jag slutade på för att jag inte tyckte att var roligt längre.

  Nu har jag även slutat på dans och ska börja simma fritt. Jag bestämde mig för att jag ville simma eftersom att jag gillar att bada och man kan bestämma när man ska göra det. Det tycker jag är väldigt skönt därför att det är inte bestämt på någon särskild dag utan man kan hoppa över en dag och ta det en annan dag istället, på sätt kan man kontrollera träningsformen mer utan att missa något.
  /Tjej 16
 • Fotboll, volleyboll, tennis, paddel, osv.
  /T
 • Jag skulle vilja tipsa om orientering. Det finns ju såklart tävlingar där men oftast så finns det vanliga träningar med.
  /Kille som fyller 15 snart
 • Själv va jag utan fritidsaktivitet i typ 2 år innan jag såg kaninhoppning, så har hållit på med det i 3 år. Har också börjat dansa för såg folk som dansa reggaeton och tycker det såg kul ut så har gått 1 termin o jag älskar det. Vi har jättekul, dansar och man träffar nya människor som jag även följer på insta. Vi snackar ibland, dans är en väldigt kul sport/fritidsaktivitet för du får röra på hela kroppen och skaka loss och samtidigt ha väldigt roligt, det finns sjukt mycket olika dansstilar så det finns säkert nåt du skulle tycka va kul, men det var bara en tanke från mig, lycka till☺️
  /Tindra 06a
 • Jag vill tipsa om att en du inte behöver börja i en sport, du kan exempelvis spela nåt instrument eller gå olika kurser i exempelvis målning. Kurser ksk inte känns som något för någon som är lite yngre men jag älskar det. Då är det inte heller några tävlingar. Men om det är mer för att skaffa vänner så upplever jag att det är svårare utanför sporter.
  /Pianist
 • Scouter!! Så mysigt att vara ute i skogen och lära sig nya saker! Jag har fått flera kompisar genom scouterna också.
  /Elma
 • Hej. Varje fritidsaktivitet tränar dig med en mängd olika förmågor (som t.ex):
  - Fotboll/basket/handboll/tennis = förbättrar din allmänna hälsa, din ögon fotkoordination, dina reflexer, ditt teamarbete och din boll känsla.
  - Dans/teater/sång och instrument = ger dig ett stort sortiment av färdigheter som t.ex. utmärkt kroppskontroll, rörlighet eller förmågan att hoppa in i olika karaktärer.

  Därför så behöver du också tänka på vilka förmågor du vill träna dig i. Jag ger dig en lista på olika fritidsaktiviteter här: 
  - Dans ( balett, breakdance och capoeira)
  - Musik (sjunga, spela instrument)
  - Fotboll, basket, tennis - buchcraft/Vandring
  - Måla/Teckna/mm
  - Kampkonst (Wing chun, Silat och Tae kwon do, boxning, judo och kickboxning)
  - Cykla
  - Spela Schack
  - Självförsvar system ( Keysi, Krav maga eller Hapkido)
  - Rida
  - Bowla
  - Segla
  - "Bergs"klättring
  - Simning
  - Parkour
  - Street art
  Det finns så klart mycket mer men det är svårt att få allt på en lista. Hoppas den kan hjälpa dig. Med Vänliga Hälsningar.
  /Ian

Mer på UMO

Frågor & svar

Hur får jag nya vänner?

Jag har varit i Sverige i ett år och känner inte så många. Hur ska jag göra för att få nya vänner?

Till toppen av sidan