Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan jag ha bulimi utan att kräkas?

Fråga

Kan jag ha bulimi utan att kräkas?

Svar

Ja, du kan ha bulimi utan att kräkas. Bulimi är att hetsäta och sen på något sätt kompensera matintaget för att inte öka i vikt. Till exempel genom att motionera överdrivet mycket eller att banta.

Hetsätning är när du äter stora mängder mat vid ett och samma tillfälle. Till exempel ett paket kakor, en påse chips och flera skålar fil och flingor.

För att få diagnosen bulimi ska du ha hetsätit och kompenserat för det minst två gånger per vecka i genomsnitt. Och det ska ha pågått i tre månader eller längre.

Om du hetsäter utan att kompensera intaget brukar det kallas hetsätningsstörning eller ospecifik ätstörning.

Sök hjälp så snart som möjligt om du tror att du kan ha en ätstörning. Du behöver inte själv veta om det är en ätstörning eller inte. Det räcker att du tycker att det är ett problem med maten.

Kontakta en vårdcentral, en ungdomsmottagning eller elevhälsan till att börja med.

Anna Karlsson, dietist

Mer på UMO

Egna berättelser

Vi kan bli fria från ätstörningarna!

Jag har innan gått till en ätstörningsspecialist och pratat, men det va det värsta jag har gjort. Jag mådde så dåligt. MEN jag rekommenderar det ändå. Om du vill bli frisk!!

Egna berättelser

Jag sökte hjälp för min ätstörning

Det var jag som gick till skolsköterskan och berättade vad som hade hänt, varför jag mår som jag mår och varför det har blivit så. Hon berättade att jag var stark, modig och förnuftig som gick själv och sökte hjälp.

UMO-podden

Självskadebeteende - hur slutar jag?

44. "Jag trodde det var omöjligt att sluta, men det gick. Nu mår jag bra."

Till toppen av sidan