Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur får jag nya vänner?

Fråga

Jag har varit i Sverige i ett år och känner inte så många. Hur ska jag göra för att få nya vänner?

Svar

Det är viktigt att få nya vänner när man kommer till ett nytt land. Många upplever att det inte är så lätt. En bra sak att tänka på, är att du själv vågar hälsa och prata med andra när du är på ett ställe där du vill lära känna folk.

Jag tänker att du kanske har börjat i en skola här? I skolan har du möjlighet att träffa nya vänner. Om det är svårt att lära känna någon i skolan, kan du prata med någon vuxen där, som en lärare eller en kurator. Fråga om de kan ordna aktiviteter på skolan eller med andra skolor så att du och andra får chansen att träffas.

Nära skolan brukar det ofta finnas en fritidsgård för unga som är ungefär 13–18 år. Gå dit och prata med fritidsledarna och var med på deras aktiviteter, om det verkar vara något för dig.

På orten där du bor finns säkert också en del föreningar, som till exempel idrottsföreningar. Gå dit och se om du kan vara med. Att göra saker tillsammans med andra brukar vara roligt, och det är ett bra sätt att hitta nya vänner. Kuratorn i din skola kan hjälpa dig att hitta föreningar som kan intressera dig.

I en del kommuner och städer finns ställen dit man kan gå och träffa folk. Till exempel språkkaféer och organisationer som ordnar träffar och aktiviteter. Sök på nätet för att få veta hur det är där du bor.

Med vänliga hälsningar
Anna Widell, kurator

Mer på UMO

Artikel

Hur får man nya vänner?

Hur har du gjort för att få vänner? Dela med dig och ta del av andras tips om hur du får nya vänner.

Artikel

Hur är en bra vän?

Här kan du skicka in svar på frågan "Hur är en bra vän?" och läsa vad andra tycker.

Till toppen av sidan