Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Kan man få bort ärr efter att man skurit sig?

Fråga

För ett par år sen mådde jag inte så bra och det ledde till att jag skar mig. Idag mår jag bättre och skulle verkligen vilja ta bort ärren på något sätt, går det? Eller åtminstone göra dem mindre synliga.

Jag blir osäker om jag ska träffa nya personer för ärren jag har syns om jag till exempel har t-shirt. Jag märker också att folk kollar på ärren om de ser dem.

Svar

Vad bra att du mår bättre nu. Precis som många andra besväras du av att bli påmind om något som hänt under tidigare period i livet när du inte mådde så bra. Att andra kollar gör att det är lätt att känna dig obekväm och att du kan känna att du vill dölja ärren.

Dina ärr kommer att blekna med tiden och smälta samman mer och mer med den huden runt omkring. Nu har det gått ett par år, så det är inget du själv kan göra för att påverka eller påskynda läkningsprocessen. Färska ärr kan vara bra att skydda från solen de första två åren.  

Att tejpa ärr de första två åren efter att de har uppstått kan påskynda läkningen. Det kan du göra med hudvänliga plåster eller kirurgtejp. Det går också att smörja in ärret med en silikongel. Dessa produkter finns receptfritt på apoteket.

Vi bär alla med oss olika upplevelser. Skillnaden är att synliga ärr påminner dig, och ibland förväntas du kanske försvara eller förklara vad som har hänt. Jag tror att det skulle vara bra om du vågar vara öppen med vad som har hänt. Du kan få stöd och tips genom att kontakta en ungdomsmottagning. Du kan även prata med skolkuratorn eller skolsköterskan om du går i skolan.

En vårdcentral kan hjälpa dig med en bedömning av dina ärr.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Mer på UMO

Skada sig själv

Här hittar du innehåll om att skada sig själv.

UMO-poddenSjälvskadebeteende - hur slutar jag?

44. "Jag trodde det var omöjligt att sluta, men det gick. Nu mår jag bra."

Till toppen av sidan