Fråga

Kan man få bort ärr efter att man skurit sig?

Fråga

För ett par år sen mådde jag inte så bra och det ledde till att jag skar mig. Idag mår jag bättre och skulle verkligen vilja ta bort ärren på något sätt, går det? Eller åtminstone göra dem mindre synliga.

Om jag ska träffa nya personer blir jag osäker om jag till exempel har t-shirt, för då syns de ärr jag har. Jag märker också att folk kollar på ärren om de ser dem.

Svar

Vad bra att du mår bättre nu. Precis som många andra besväras du av att bli påmind om något som hänt under tidigare period i livet när du inte mådde så bra. Att andra kollar gör att det är lätt att känna sig obekväm och att man kan känna att man vill dölja ärren.

Ofta sitter ärren tvärs över underarmarna och om man har många som sitter tätt så vet jag att läkare i enstaka fall har tagit bort dessa och ersatt med ett större ärr. För att det ska se ut som ett operationsärr istället. Det är dock inget jag kan rekommendera, eftersom man inte vet hur det nya ärret kommer att se ut och troligen kommer dra åt sig blickar ändå.

Dina ärr kommer att blekna med tiden och smälta samman mer och mer med den omgivande huden. Nu har det gått ett par år, så det är inget du själv kan göra för att påverka eller påskynda läkningsprocessen. Har man färska ärr kan man skydda dem mot solen de första två åren.

Vi bär alla med oss olika upplevelser. Skillnaden om man har synliga ärr är att du påminns, och ibland förväntas försvara eller förklara vad som hänt. Om du känner att du kan och vågar vara öppen med vad som hänt tror jag att det skulle ge positiva erfarenheter som du kan bära med dig och bli stärkt av.

Önskar du en bedömning av dina ärr kan du vända dig till en vårdcentral.

Med vänliga hälsningar

Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Till toppen av sidan