Panik - lämna sidan!

Sexuell läggning

Sexuell läggning handlar om vilket kön de personer har, som du blir kär i och attraherad av. Du har rätt att älska och vara tillsammans med vem du vill. I Sverige står det i lagen.

Tre par som kramas eller håller handen. Ett par med två tjejer, ett par med två killar, ett par med en tjej och en kille. Illustration.

Det finns flera olika sexuella läggningar. Tre vanliga sexuella läggningar är:

  • Heterosexuell, hetero
    Du blir kär i eller sexuellt attraherad av personer som har ett annat kön än du. Ett annat ord för det är straight.
  • Homosexuell, homo
    Du blir kär i eller sexuellt attraherad av personer som har samma kön som du. Ett annat ord för det är gay. Tjejer som gillar tjejer kan kalla sig för lesbiska eller flator. Killar som gillar andra killar kan kalla sig för bögar.
  • Bisexuell, bi
    Du blir kär i eller sexuellt attraherad av personer oavsett vilket kön de har.

Du bestämmer själv om du vill kalla dig för bi, hetero eller homo eller något annat som du tycker passar bättre.

Du får älska vem du vill

Det är en rättighet att älska vem du vill. Du får gifta dig med personer av samma kön som du eller ett annat kön än du. Till exempel är det aldrig fel eller straffbart att vara homosexuell eller bisexuell.

Du behöver inte bestämma dig för någon sexuell läggning. Din sexuella läggning kan också ändras under livet.

Att ha gjort något sexuellt med en person av ett visst kön, behöver inte betyda att du har den sexuella läggningen.

Det går inte att se på en person vilken sexuell läggning hen har. Det påverkar inte intressen eller utseende.

Det är vanligt att fundera på sin sexuella läggning. Särskilt om du inte känner dig som heterosexuell. Kanske beror det på att andra personer verkar tro att du är heterosexuell. Om det är så, kanske du känner dig ensam eller annorlunda.

Du bestämmer själv om du vill berätta

Du bestämmer själv om du vill berätta för andra personer om din sexuella läggning. 

Du som är heterosexuell brukar oftast inte behöva berätta det eftersom det många gånger tas för givet. Du som är homosexuell eller bisexuell, kan känna att du vill berätta eftersom andra tror att du är heterosexuell annars.  Då kan det kallas för att "komma ut".

Du kan få hjälp och stöd

Ibland kan det vara svårt eller omöjligt att berätta för andra personer om sin sexuella läggning. Till exempel om de personerna tycker att homosexualitet är konstigt eller fel.

Du har rätt att leva som du vill, och du kan få hjälp om det behövs.

Berätta för någon om du blir dåligt behandlad, eller om du känner dig hotad. Till exempel en kompis, skolsköterskan, eller någon på en ungdomsmottagning. De som jobbar i skolan och på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt.

Det finns också organisationer som jobbar med HBTQ-frågor, till exempel RFSL och RFSL Ungdom. Genom dem kan du få kontakt med andra HBTQ-personer, vara med på aktiviteter eller få stöd i juridiska frågor. Nätverket RFSL Newcomers är särskilt för dig som är ny i Sverige.

Kolla på internet vad som finns där du bor.

Olagligt att diskriminera

Det kan vara diskriminering om du behandlas sämre än någon annan på grund av din sexuella läggning eller din könsidentitet. Det är olagligt. I lagen är det bisexualitet, heterosexualitet och homosexualitet som räknas som sexuella läggningar.

Det är ett allvarligt brott om någon utsätter dig för våld på grund av din sexuella läggning eller könsidentitet. Det kallas för hatbrott.

Mer på UMO

Sexuell läggning och könsidentitet

Här kan du läsa innehåll om sexuell läggning och könsidentitet.

ArtikelUMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du dela med dig av hur du kom ut och ge tips till andra!

ArtikelHetero överallt

Olika läggningar har alltid funnits. Ändå handlar väldigt många serier, filmer och låttexter om kärlek mellan en kille och en tjej. Nästan som om det bara fanns heterosexuella i världen. Och vissa tycker fortfarande att det är konstigt när någon visar öppet att hen inte är hetero.

UMO-poddenFrågor & svar om sexuell läggning och könsidentitet

38. Hur vet jag om jag är trans? Hur kommer jag ut för mina föräldrar och hur kommer jag ut som homosexuell till någon som är skeptisk mot homosexuella? UMO:s experter svarar på frågorna och Martina och Adrian berättar om sina erfarenheter.

UMO-poddenÄr jag lesbisk och hur kommer jag ut?

02. "Hjärtat bultar, tick tack. Man har inte sagt det men man vet att man ska säga det. Sen säger man det och väntar tills man får en reaktion. Då bara phuuu."

ArtikelKomma ut

Att komma ut kan vara att du berättar eller visar öppet att du är hbtq-person, till exempel homosexuell, bisexuell eller transperson. Det kan vara för dina kompisar, din familj eller personer i skolan eller på jobbet.

Egna berättelserJag är pansexuell och det känns najs!

Efter många timmar i tiktoks värld bestämde jag mig för att jag var bisexuell, punkt slut. Jag har lyckats fyllt 13 år. Det var omkring här som jag började få små förtjusningar i tjejerna i klassen. I vår klass fanns det bara 5 tjejer inklusive mig, och jag var kär i allihop.

Egna berättelserTacksam för internet!

Jag har skaffat många underbara kompisar från olika länder på Instagram som har samma intressen som mig, och jag är en del av en massa fantastiska fandoms, som Harry Potter, Pitch Perfect, Friends, The 100 och så mycket mer. De har verkligen hjälpt mig genom svåra tider och fått mig att skratta och må bra.

Till toppen av sidan