Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför har jag ömma bröst?

Fråga

Jag har haft ömma bröst i några dagar, jag kan till exempel inte sova på mage. Min mens är sen, fast den aldrig brukar vara det. Ett par dagar efter att jag borde ha fått mens gjorde jag ett graviditetstest, som visade negativt. Vad kan det vara?

Svar

Det var bra att du gjorde ett graviditetstest när mensen inte kom som förväntat. Nu visade det att du inte var gravid så anledningen till att det spänner i brösten är förmodligen något annat. Det kan vara så att mensen är på gång och att det är därför du har ömma bröst. Det är rätt vanligt att det blir så.

Att mensen är sen ibland händer de flesta, så kan det bli utan någon särskild anledning även om den brukar vara regelbunden. Om mensen inte kommer om ytterligare några dagar kan du för säkerhets skull göra ett nytt graviditetstest. Visar även det att du inte är gravid kan du lugnt avvakta.

Om du vet att du inte är gravid kan du avvakta flera månader, mensen brukar komma tillbaka av sig själv. Men om mensen dröjer mer än sex månader är det bra att boka en läkartid. Det kan du göra på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynmottagning.

Då kan du i så fall få lämna blodprov för att mäta hormonhalten i blodet. Och om det behövs kan du också få tabletter som sätter igång mensen igen.

Om brösten fortsätter att ömma och du vill ha hjälp kan du boka tid innan det har gått sex månader. Det kan du i så fall få hjälp med på en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Med vänliga hälsningar
Anna Eklund, sjuksköterska

Till toppen av sidan