Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Varför har jag ömma bröst?

Fråga

Jag har haft ömma bröst i några dagar, jag kan till exempel inte sova på mage. Min mens är sen, fast den aldrig brukar vara det. Ett par dagar efter att jag borde ha fått mens gjorde jag ett graviditetstest, som visade negativt. Vad kan det vara?

Svar

Det var bra att du gjorde ett graviditetstest när mensen inte kom som förväntat. Nu visade det att du inte var gravid så anledningen till att det spänner i brösten är förmodligen något annat. Det kan vara så att mensen är på gång och att det är därför du har ömma bröst. Det är rätt vanligt att det blir så.

Att mensen är sen ibland händer de flesta, så kan det bli utan någon särskild anledning även om den brukar vara regelbunden. Om mensen inte kommer om ytterligare några dagar kan du för säkerhets skull göra ett nytt graviditetstest. Visar även det att du inte är gravid kan du lugnt avvakta.

Om du vet att du inte är gravid kan du avvakta flera månader, mensen brukar komma tillbaka av sig själv. Men om mensen dröjer mer än sex månader är det bra att boka en läkartid. Det kan du göra på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynmottagning.

Då kan du i så fall få lämna blodprov för att mäta hormonhalten i blodet. Och om det behövs kan du också få tabletter som sätter igång mensen igen.

Om brösten fortsätter att ömma och du vill ha hjälp kan du boka tid innan det har gått sex månader. Det kan du i så fall få hjälp med på en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Med vänliga hälsningar
Anna Eklund, sjuksköterska

Mer på UMO

ArtikelVårdcentral

En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar. Mottagningen kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller distriktsläkarmottagning.

ArtikelBröst - tjejkropp

Bröst kan se ut på många olika sätt. Många tycker att det är skönt att ta på andras bröst eller att själva bli smekta på brösten. Brösten börjar växa i puberteten. De fortsätter sen att förändras under livet. Kontakta en ungdomsmottagning eller skolsköterskan om du undrar något om dina bröst.

Till toppen av sidan