Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är det farligt att binda brösten?

Fråga

Jag undrar om det är farligt att binda brösten? Det är nämligen så att jag gör det eftersom jag föredrar att klä mig och se ut som en kille. Men jag pratade med en vän som sa att hon tycker jag borde sluta med det.

Jag vill binda brösten, eftersom det känns bättre, men jag vill inte göra något som skadar min kropp.

Svar

Det är inte farligt att ”binda brösten” om du använder dig av någon av nedanstående hjälpmedel och följer de rekommendationer som finns:

  • Binders
    Binders är en överdel som syftar till att platta till brösten. De kan vara antingen som toppar eller som linnen. Binders finns att köpa på flera ställen på nätet.
  • Sport-bh
    Många tycker att en sport-bh plattar till brösten på ett bra sätt. Det finns också särskilda kompressionsplagg att köpa i sportbutiker. Dessa kan också platta till brösten och ge ett jämnare tryck än en sport-bh.

Oavsett vilken av dessa metoder du använder är det viktigt att inte platta till brösten dygnet runt. Rekommendationen är att inte använda en binder eller motsvarande mer än 8 timmar per dygn. Det är också viktigt att välja en binder i rätt storlek. Den ska inte sitta så hårt att det gör ont eller gör det svårt att andas. Det är också bra att ha ett par dagar i veckan där du är helt utan binder alternativt använder en binder som är lite för stor, så att den inte plattar till lika mycket.

Det du inte ska använda för att binda brösten är elastisk linda eller silvertejp. Då finns det risk att du skadar dig.

En barnmorska eller en läkare på en ungdomsmottagning kan hjälpa dig om du känner dig osäker på hur du ska binda dina bröst.

Du kan också prata med skolkuratorn eller en kurator på en ungdomsmottagning om du har funderingar kring kropp och kön.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Trans och cis

Det går att fundera mycket på om man är kille, tjej eller något annat. Och om man vill kalla sig trans, cis eller något annat.

UMO-podden

Att vara trans

05. "När jag berättade det första gången blev det liksom verklighet. Det var väldigt befriande, för det var så sant."

Artikel

Vad hjälper mot könsdysfori?

Det är olika för olika personer vad som hjälper mot könsdysfori. Vissa saker kan du testa själv för att må bättre, men du kan också behöva hjälp från vården.

Bröst

Innehåll om bröst.

Till toppen av sidan