Panik - lämna sidan!
Fråga

Är det farligt att binda brösten?

Fråga

Jag undrar bara om det är farligt att binda brösten? Det är nämligen så att jag själv gör det eftersom jag föredrar att klä mig och se ut som en kille. Men jag pratade med en vän som sa att hon tycker jag borde sluta med det.

Jag vill binda brösten, eftersom det känns bättre, men jag vill inte göra något som skadar min kropp. Så därför vill jag bara vara säker.

Svar

Att linda brösten med elastisk linda rekommenderas inte. Det beror på att det finns risk att det blir för tajt och att kroppen tar skada.

Det finns däremot bra alternativ till elastisk linda. Alternativen är:

  • Binders
    De här kan vara antingen som toppar eller som linnen. De brukar platta till brösten ganska rejält. Binders finna att köpa på flera ställen på nätet.
  • Sport-bh
    Många tycker att en sport-bh plattar till brösten på ett bra sätt. Det går även att använda två stycken på varandra.

Oavsett vilken av dessa metoder du använder är det viktigt att inte platta till brösten dygnet runt. Rekommendationen är att inte använda en binder eller motsvarande mer än 8 timmar per dygn. Det är också viktigt att välja en binder i rätt storlek.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelTrans och cis

Det går att fundera mycket över om man är kille, tjej eller något annat. Du kan kallas för transperson om något inte känns rätt, eller om du inte trivs med det kön andra säger att du har. Du kan kallas för cisperson om det kön du känner dig som också är det som står i ditt pass och är det andra ser dig som.

ArtikelKönsbekräftande vård och behandling

Du kan ändra på din kropp, för att få den att stämma bättre överens med det kön du känner dig som. Att ändra på sin kropp med operationer eller hormoner brukar kallas för könsbekräftande behandling.

Till toppen av sidan